Енчо Енев – общественик, член на Общинския съвет на БСП – Стара Загора: Една бъдеща широка коалиция ГЕРБ-БСП ще е шанс както за левицата, така и за България

STZAGORA.NET
*
- Г-н Енев, в каква степен победата на ген. Румен Радев на Президентските избори е плод на усилията на БСП и в каква – на неговите лични качества и харизма, според Вас?
- В точни проценти няма как да се определи, но си мисля, че в никакъв случай не бива да се изключва харизматичният образ на генерала-летец, на посланията му и на начина, по който ги направи. Разбира се, думата си каза и участието на БСП, която използва собствените си организационни структури. Но така или иначе БСП не трябва да си въобразява, че процентът на вота е изцяло неин.

- Изборът на непознат доскоро човек не носи ли определен риск?
- По принцип е така, но се надявам да не сме се подлъгали. Българският народ е мъдър и може правилно да се ориентира в това, кой е искрен. Лично на мен ген. Радев ми вдъхва увереност, че е принципен човек и че ще се придържа към това, което е обещал на хората в предизборната битка. А също така ми се струва и че идвайки от един консервативен институт, какъвто е Българската армия, офицерите са по-особено устроени – при тях чувството за дълг, патриотизмът им – са много по-изострени.

- Някои коментатори след изборите вече предупреждават новия президент да очаква атаки от една или друга посока…
- Очаквам да се активизират така наречените професионални протестъри. Тях не ги удовлетворява изборът на генерала, те искаха да запазят статуквото, от което зависи и начинът им на живот и е ясно откъде си получават задачите. Струва ми се, че в първия момент, в който Радев реши да покаже повече балансираност, отколкото Плевнелиев, жълтата преса ще се задейства веднага чрез подставени лица, чрез платени протестъри. “Красивите и умните” ще се обадят, за да напомнят за себе си, за да се опитат да го вкарат в усмирителна риза, в каквато са били всички български президенти. Аз и досега не вярвам, че имаме 100% свободата да изберем някого, без да сме го съгласували най-малкото на едно място, което се намира на ул. “Козяк” 16 в София.

- Ген. Радев наистина е и американски възпитаник. Защо бе спряган само като проруски настроен?
- Според мен това е някаква рефлекторна реакция да не би да се окаже точно обратният човек на този, когото ние очакваме, и да се сменят генерално посоките на България, при което тези хора ще станат излишни.

- В лицето на Корнелия Нинова БСП най-сетне като че ли намери своя силен водач, за разлика от предишните години. Споделяте ли това?
- Когато я избраха, имах леки резерви, защото все пак е жена и това е пробив в управлението на левицата. Досега от създаването на партията, още от времето на дядо Благоев, мисля, че жена не я е управлявала. Видя се обаче, че е много енергичен човек, с ясни, изчистени послания. Тя намери смелост да каже за ген. Радев, че тя го предлага, че тя застава зад него и ще поеме лично политическата отговорност за това. Колкото и авторитарно да изглежда, все пак победителите не ги съдят. Тя успя. В резултат на това левицата, която беше в крайно латентно състояние, живна, събуди се от дълбокия сън и очаквам на предсрочните парламентарни избори да постигне по-високи резултати и да получи повече подкрепа от така наречената “периферия” – онези 40-50% избиратели, които трудно гласуват за някого партийно.

- В този смисъл ген. Радев беше истински подарък за БСП.
- Абсолютно. Златен подарък. Мисля и друго – че Нинова е консенсусен човек и ще протегне ръка към всички българи.

- Какво визирате? Бъдеща широка коалиция ли?
- Убеден съм, че не е страшно да управляват примерно БСП и ГЕРБ заедно. Ако сега БСП не използва тази възможност, тя няма шансове повече да се възроди като лява партия. Ще я измести някой нов политически субект. А българинът не трябва да се плаши от идеята за широка коалиция. Няма да е задължително някой да прегръща идеологията на другия. Както знаем, в Германия в една широка коалиция заедно за страната си работят и много левият Щайнмайер, и много дясната Меркел. Време е да се загърбят тяснопартийните интереси и да се поработи малко за България и у нас. Иначе няма да стане. Трябва да се помисли и за извеждането на национален идеал. Не може така да живеем – само да преживяваме. Народът трябва да има цел, която да го води. И аз мисля, че моделът, който създаде Китай, трябва да се използва напълно. Няма страшно, че ще го наречем държавен капитализъм – т.е. с държавата в ролята на най-големия собственик. Щом в Конституцията ни е записано, че сме социална държава, няма лошо да има и държавен капитализъм, който ще изпълнява Конституцията и ще вдига жизнения стандарт на хората.

- Може би и затова тези дни премиерът Борисов не пропусна да отиде на срещата на ръководителите на Китай и страните от Централна и Източна Европа?
- Китайският модел си струва сериозно да се изучи и ако има някакво продължение на марксизма, това мисля, че е именно държавният капитализъм. А една широка коалиция според мен е най-вярното решение в момента. За да спре това деление на партии и да се помсли накрая наистина и за народа.

- Изненада ли Ви това, че премиерът Борисов обяви още в края на лятото най-неочаквано намеренията си за оставка в случай на неуспех на все още неизвестния по онова време кандидат-президент на ГЕРБ? Съзирате ли някакъв сценарий в това?
- Ако има, мисля, че не е лош сценарий за отказ от властта навреме и по елегантен начин. Колкото и да изглежда конспиративна тази теория, тя е доста “оребрена” фактологически. Той избърза на много ранен етап да обвърже резултата от изборите със собственото си и на правителството участие в управлението. Имаше основания поради това, че коалицията му беше много “паянтова” – с орел, рак и щука трудно се вземат тежки решения. В една коалиция трябва да има най-много двама стабилни участници, при ясни, стиковани програми и поделени министерства, т.е. сфери на отговорност. Така ще се вижда какво е направил всеки в ресора си. Второто нещо е, че Борисов посочи възможно най-неатрактивния кандидат от всички, които имаше. Трето – този път ГЕРБ не направи никаква кампания.

- Очаквате ли Борисов наистина да потърси отговорност от кметовете на ГЕРБ по места?
- Мисля, че това беше казано повече емоционално. Кметовете са избрани от хората по места с пряк избор и не може да им дава такива акъли да се махат. Борисов едва ли ще остави общините без ръководство. Няма смисъл от тази работа.

- Възможни ли са сътресения в няколкото месеца на бъдещото служебно правителство, които остават до извънредните парламентарни избори?
- За първи път ще похваля президента Плевнелиев за това, че правилно постъпи, като веднага подаде ръка на ген.Радев и показа приемственост във властта, като предложи да състави служебно правителство по списък, коментиран и от двамата. Мисля, че това е цивилизованият подход.

- Споменахте за вероятността България да смени посоките. Какво имате предвид?
- Ние се намираме много близо до Евразия, която започва да прави свой военен съюз, а укрепва и икономическия си съюз. При това сме най-бедната страна от стария клуб от държави. От друга страна влиянието на САЩ отслабва не само заради избора на Тръмп за президент, но и по обективни причини – икономиката им е в криза. Всички тези фактори може да се окаже, че увеличават степента на свобода на България и страната ни може да се преориентира, което ще бъде най-естественото нещо. Там са хора от нашата черга – Евразийският икономически съюз, евразийската система за колективна сигурност. Само заради това, че България е на възлово, стратегическо място, у нас ще дойдат много инвестиции – и китайски, и руски, ако получим членство в Евразия един ден. България ще бъде ухажвана. Русия никога няма да изостави славянската ос към България, Сърбия и Гърция като православна страна. А зад Русия е мощният потенциал на Евразия.

- Това означава да излезем от ЕС и НАТО. Реалистично ли е това?
- В голямата политика стават пазарлъци още от времето на тройката Рузвелт-Чърчил-Сталин. Тогава много работи са били решени върху хартийки. Големите държави затова са големи, защото могат да се споразумяват. С влошаването на икономическото състояние на САЩ ще се върне вероятно политиката им на изолационизъм, която е била при Рузвелт до Пърл Харбър. А като се отслаби натискът отвън, народът сам ще си го поиска това – с един референдум, и ще се премести за 24 часа. Слави Трифонов вече направи прецедент с референдума на тези избори. Всичко е въпрос на малко време, за да поозреят още малко нещата, а българинът да се убеди окончателно, че този улей, в който са го вкарали, е абсолютно запушен за него и че никога няма да се изравним със западноевропейските страни, че дори и с Вишеградската четворка, която също вече много ни изпреварва.

- Много българи в момента има на Запад – в Англия, Германия, Италия, Испания… Каква ще е тяхната съдба в условията на една такава хипотеза?
- Мисля, че те, ако не друго, поне са научили, че интересът трябва да бъде водещ. Както техният личен интерес, така и интересът на държавата. Сигурен съм, че голяма част от тях сами ще се върнат, ако у нас има нормална бизнес среда, ако България започне да инвестира и икономиката ни започне да работи. Гласуването за президент в западните страни показа точно такава тенденция – на нашите икономически емигранти България не им е безразлична и искат страната ни да се развива добре.

Максим ДОБРЕВ
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн