Областната епизоотична комисия прие мерки за предпазване от опасни заболявания при свинете и птиците

STZAGORA.NET
*
Областният управител инж. Георги Ранов свика днес заседание на Областната епизоотична комисия. На него бяха обсъдени и приети мерки за предпазване на страната от възникване на заболяванията африканска чума по свинете и високопатогенна инфлуенца по птиците. Наскоро огнища на инфлуенца бяха констатирани в Германия, Австрия, Унгария, Полша и Хърватска. Реална е опасността заболяването да проникне на територията на страната ни от диви, мигриращи птици.

След доклада на д-р Боян Папазов, началник отдел „Здравеопазване на животните” в ОДБХ, Стара Загора, участниците в комисията приеха мерки за предотвратяване на разпространението на двете заболявания в Старозагорска област.

Дирекцията за безопасност на храните ще организира извършване на постоянен ветеринарномедицински контрол за спазване на мерките за биосигурност във всички свиневъдни обекти и ще запознае собствениците с клиничните признаци на заболяването.

При съмнение за наличие на африканска чума по свинете, собствениците ще бъдат задължени незабавно да уведомят кмета и ветеринарния лекар, обслужващ обекта в съответното населено място. Ще се засили контролът върху сметищата и паркингите за спазване забраната за отглеждане на свине на територията на депа за отпадъци. Кметовете и кметските наместници по места ще трябва да информират собствениците на птицевъдни обекти и обекти тип „заден двор”, че не бива да допускат излизането на птиците извън дворовете и контакт между птици, живеещи в дивата природа с домашни птици. Домашните патици и гъски трябва да се отглеждат разделно от другите видове домашни птици.

Утре, 16 ноември, областният управител инж. Георги Ранов ще издаде заповед с всички мерки, които е необходимо да предприемат съответните институции, за да се предпазят животните и птиците в Старозагорска област от опасните заболявания.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн