Светият Синод определи листата с епископите-кандидати за нов Старозагорски митрополит

STZAGORA.NET
*
Осем архиереи намериха място в списъка с достоизбираемите епископи на БПЦ, които ще участват в изборите за нов Старозагорски митрополит. Вчера, 2 ноември, на своето заседание Светият Синод на БПЦ-БП (протокол 19) е разгледал внесеното писмо от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, наместник на овакантения Старозагорски епархийски престол, и на основание чл. 85, ал. 1 от Устава на БПЦ-БП е определил следната листа на кандидати за митрополитски избор:

* Месемврийски Иаков
* Велички Сионий
* Драговитийски Даниил
* Траянополски Киприян
* Браницки Григорий
* Главиницки Йоан
* Белоградчишки Поликарп
* Агатополски Йеротей

Предстои, съгласно Устава на БПЦ-БП, чл. 85, наместникът да разпрати с окръжно писмо листата с достоизбираемите епископи до всички епархийски избиратели и да се определят дати за Епархийски избор и за Каноничен избор. На Епархийски избор избирателите ще излъчат двамата кандидати, събрали най-много гласове. След това на свое заседание Св. Синод ще разгледа изборните книжа и ако епархийският избор бъде преценен като изрядно проведен, в следващата неделя в параклиса на Св. Синод ще се проведе каноничният избор, на който митрополитите от Светия Синод, с гласуване, ще изберат един от двамата епископи за нов Старозагорски митрополит.
(bg-patriarshia.bg)
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн