Кандидатът за вицепрезидент на ГЕРБ вицеадмирал Пламен Манушев: Ще опазим границите си с помощта на Европейска агенция за гранична и брегова охрана

STZAGORA.NET
*
- Г-н Манушев, какво е мнението Ви като бивш командир на ВМС и зам.-началник на отбраната – България може ли сама да опази границите си от евентуално мигрантско нашествие, или непременно ни е нужна помощ от Европейския съюз?
- По този въпрос – какво направи България досега: Ние организирахме пазенето на границата, като променихме Закона за отбраната и Въоръжените сили и сега Българската армия също може да участва в охраната на границата заедно с Гранична полиция, Жандармерията и МВР. Освен това се работи много усилено по завършването на преградното съоръжение по цялата граница. Направени са около 150 километра, остават още около 60. Те са в Бургаска област, по реките Велека и Делийска. Работи се усилено, като уверението на тези, които вдигат стената е, че до края на годината ограта ще бъде завършена. Това преградно съоръжение помага значително, тъй като то се наблюдава цялото и ограничава сероизно достъпа на хора. Ако се опитат да го нарушат, има време да се реагира. Но това не е достатъчно. Благодарение на усилията на българското правителство Европа започна да гледа на охраната на нашата граница като охрана на външната граница на ЕС. От 6 октомври Фронтекс се преобразува в Европейска агенция за гранична и брегова охрана и сега е съвсем друга, доста по-голяма, по-мащабна институция, с по-големи правомощия, бюджет и личен състав. Европарламентът и Европейската комисия гласуваха задачите й и тя вече работи и в България, което е знак, че са отчетени нашите усилия да опазим външната граница на Европа. Европейската агенция има у нас над 200 служители и техника по българо-турската и българо-сръбската граница. Към всичко това трябва да добавим и нашите двустранни отношения с Турция, защото без тях не можем да решим проблема. Радостното е, че имаме добър диалог с Турция по опазване на нашата граница. Те фактически също способстват. По този начин, комплексно, смятам, че добре пазим границата си. Рязко е намалял броят на преминаващите мигранти.

- Този Ваш извод отнася ли се и за морската ни граница?
- Тя е по-лесна. Морската ни граница е една от най-наблюдаваните. По цялото ни крайбрежие – от Сиврибурун (най-северният черноморски нос на границата ни с Румъния) и Шабла до Резово – имаме изградени системи за наблюдение. Едната е на Военноморските ни сили – системата “Екран”. Тя е изключително модерна, перфектна. Над 10 млн. долара са дадени от САЩ за изграждането й. Имаме система “Синя граница” на МВР, също с европейски пари изградена. А също така имаме и система на Министерството на транспорта за наблюдение на морския трафик, както и система на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Така че имаме 4 системи за наблюдение на морето. За съжаление не сме довършили работата по тяхната интеграция, т.е. да имаме Национален център за морски суверенитет и дежурните по тези системи да са заедно и да имаме един общ поглед, всеки с достъпа, какъвто трябва да има. Въпросът е в различното ниво на класификация на информацията, само това спира пълната интеграция на системите в момента. Иначе технически е много лесно да се направи.

- Тези системи могат ли да “видят” отделна лодка, пълна с мигранти, например?
- Виждат всичко. Освен радиолокационни станции те имат визьори за нощно виждане, камери, които наблюдават много надалеч. Още бях командващ флота, когато системата се изгради през 2010 г. Така че мога лично да гарантирам, че системата е много съвършена. Добре е също така, че Военноморските сили и Гранична полиция имат отряд за гранична брегова охрана. Гранична полиция има в състава си 6 модерни кораба, доставени със средства на Европейския съюз, които имат разработени планове заедно с ВМС за реакция и съвместна охрана на границата при кризисна ситуация и навлизане през морето. Един от тях – корабът “Обзор”, дори участва много успешно под ръководството на директора на ГД “Гранична полиция” гл. комисар Светлан Кичиков в мисията на Фронтекс между Турция и Гърция. Това е едното. Отработени са плановете, готови сме да действаме. Но също така е добре, че новата Агенция за гранична и брегова охрана на ЕС има заделен и морски, и въздушни сили – кораби, самолети и вертолети, като е формирано специално звено, което ще действа при масово навлизане по море на емигранти и в случай на тяхно бедстване по вода. Като цяло смятам, че ние се справяме добре, а заедно с нашите партньори от Европейския съюз ще решим напълно тази важна за националната ни сигурност задача.

- Корабите на българските ВМС са значително амортизирани, поради което, както знаем, се готви превъоръжаването им с нови модулни патрулни кораби. Има ли отделени средства за тях и кога ще ги видим в действие?
- Още миналата година в бюджета за 2016 г. бяха заделени целево 80 млн. лева за ВМС и стартиране на проекта за модулен патрулен кораб.

- Ще се усвоят ли тези пари?
- Трудно вървят нещата, но ще се усвоят. Проблеми има и с това, как да се направи обществената поръчка, как да стартира този проект. Но добре, че командването на флота работи много упорито и смятам, че до края на годината при старт на проекта тази средства ще бъдат дадени. Има 80 милиона и за многоцелеви изтребител. ВВС също трябва да си завършат работата и тези общо 160 млн. лв. да бъдат усвоени, защото е жизнено важно да стартираме и двата проекта. Самата работа по проектите ще отнеме 6-7 години, а може би и повече, за да се построят корабите. Те затова са модулни – прави се базов вариант с противовъздушна отбрана, с артилерия, за да могат да патрулират, след това се наслагва, за да се въоръжат с противокорабни ракети и всичко необходимо. До 2021-2022 г. трябва да бъдат напълно готови два кораба с най-модерно въоръжение. Така че флотът ще получи сериозна глътка въздух. Усилието, което прави държавата, е сериозно, но това е инвестиция поне за следващите 40 години.

- Какво е отношението Ви към идеята за съвместна Черноморска флотилия на България с Румъния и Турция, за която се заговори през лятото?
- Говоренето беше пресилено. Ставаше въпрос за съвместно плаване и учения на български, румънски и евентуално един турски кораб. Не ставаше въпрос нито да ни командва Турция, нито да правим флотилия. А събирането на кораби от трите страни-членки на НАТО да тренират заедно в Черно море е най-нормалното нещо. Това се прави в целия свят, където има съюзници и партньори. Ние го правихме това нещо в продължение на 10 години заедно с 6-те държави на Черно море, включително руски, украински, грузински – но след конфликта, който стана в Крим, след това в Източна Украйна, това се прекрати. И сега чрез вижданията и решенията от Уелс и във Варшава на срещата на държавите от НАТО се реши да се засилят ученията в източния фланг на НАТО, за да се покаже готовност, че сме решили да бъдем заедно, каквото и да става. Това не е агресивност срещу никого. Обратното – това е отбранителен съюз и ние щяхме да отработваме трите държави заедно. Абсолютно съм убеден, че и Русия не е против да плаваме заедно, защото ние сме на Черно море и сме били винаги тук, а те не са били против нас да плаваме. Защото дали ще плава българският кораб сам или заедно с румънски, това не променя съотношението на силите, нито заплашва някого. Въпрос е на отработване на взаимодействието – използва се английски език, процедури на НАТО, и корабите се учат да изпълняват заедно всякакви задачи.

- И с лице към вече съвсем наближилите президентски избори ще Ви помоля да кажете с какво кандидатът на президент на ГЕРБ г-жа Цецка Цачева печели пред конкурентите си?
- Тя е най-доброто предложение, най-добрият кандидат за президент, тъй като притежава всички качества, притежава подготовката за един държавник – два пъти председател на Народното събрание, което е втората по протокол длъжност в България след президента, като не забравяме, че страната ни е парламентарна република. Г-жа Цачева е от 10 години в политиката и е изключително подготвена. Тя е уравновесен човек, тя е добър дипломат, добър юрист. Тя може да балансира между политическите партии и институциите, между трите власти. Тя може да води международни преговори. И, според мен не на последно място по важност, тя е изключително добър човек – излязъл от народа и останал с него. Аз виждам как се отнася с хората, как разговаря. Смятам, че тя с тези си качества може наистина да постигне единение на народа ни по отношение на националните приоритети и идеали, от каквото жизнено се нуждаем. Досега заедно с нея посетихме стотици населени места, срещнахме се с десетки хиляди хора. Само във Варна бяха около 5000 на площада. Дано всичко да бъде нормално и честно. Ние водим изключително позитивна кампания. Никъде и срещу никого не сме говорили досега.

- Което не може да се каже за Вашите конкуренти.
- При тях е точно обратното, не знам защо. Търсят се нападки, измишльотини всякакви. Но не виждам сериозни политически аргументи срещу това, което ние говорим.

Максим ДОБРЕВ
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн