Тържествен ритуал за Деня на будителите в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Пред паметника на Митрополит Методий Кусев в Стара Загора днес тържествено беше честван Денят на народните будители. Това стана в присъствието на представители на местната и централната власт, общински съветници, десетки граждани и ученици, представители на културни и образователни институти.

„Първи ноември е ден на духовносттта, ден, в който изразяваме нашата почит към всички онези блюстители на словото, нашето уважение към всички родолюбиви българи, отстоявали вярата и възпитавали стремеж към знанието и към напредъка. Малко са тези народи, които със слово, писменост и духовност са успявали да засвидетелстват своята идентичност. Днес ние трябва да преклоним глава пред делото им. Отстояването на нашата национална идентичност е гаранция за нашето бъдеще“ – каза в словото си зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова.

Рецитал от избрани произведения на видни български будители изпълниха ученици от старозагорското IV-то Основно училище „Кирил Христов“. Прозвучаха изпълнения на Октет „Св. Йоан Дамаскин“, с диригент Стефка Минкова, които завършиха с „Химн на народните будители“ по текст и музика на Добри Христов. Програмата включи и изпълнения на Общински духов оркестър.

Венци и цветя пред паметника на Митрополит Методий Кусев бяха положени от името на Община Стара Загора, Общински съвет, Областна администрация, младежки организации, признателни граждани и ученици.

Довечера от 17.30 часа в Регионалната библиотека „З. Княжески“ ще се състои тържествената церемония по връчване на плакет „Анастасия Тошева” на дейци на науката и образованието, допринесли за развитието на Стара Загора, както и на ученици, спечелили призови места в международни и национални конкурси и олимпиади.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн