Приключи бизнес мисия на Търговско-промишлена палата – Стара Загора в гр. Твер, Русия

STZAGORA.NET
*
От 24 до 27 октомври 2016 г. бизнес делегация с представители на фирми от Старозагорския регион, водена от председателя на Търговско-промишлена палата – Стара Загора Олег Стоилов, посети историческия град Твер, с над 500 хил. жители, при 1,5 млн. жители на Тверска област. Визитата беше осъществена с подкрепата на Регионалния интегриран център (РИЦ) на Тверска област и с подкрепата на Enterprise Europe Network (EEN) – най-голямата европейска бизнес мрежа. Целта на мисията беше установяване на контакти и взаимоизгодно партньорство между фирми и организации от двете области.

В програмата на мисията бяха включени две основни събития.

На 25 октомври в модерния комплекс Оснабрюк се проведе среща с представители на малки и средни фирми от Тверския регион. Павел Волков от РИЦ на Тверска област и Владислав Шориков, председател на Тверската търговско-промишлена палата, представиха областта като един от водещите и бързоразвиващи се икономически региони на Русия, със сериозен ръст на чуждестранните инвестиции, а присъстващите руски предприемачи споделиха пред българските си колеги свои успехи и проблеми.

Олег Стоилов представи икономическия и инвестиционен потенциал на България и на Старозагорски регион, като обърна внимание на възможностите за развитие на търговски и кооперационни отношения между фирми от двата региона. Другите български участници в делегацията също представиха своите фирми. Катерина Русакова и Снежина Байкова от представителствата на EEN в Твер и Стара Загора споделиха своя опит от работата на европейската мрежа в подкрепа на бизнеса. Последваха ползотворни двустранни срещи и разговори между руските и български предприемачи, за което съдействаха студенти от Великотърновския университет, в момента на стаж в Тверския държавен университет.

След бизнес форума българските участници се запознаха с богатото културно-историческо наследство на град Твер, процъфтял по времето на Екатерина Велика, почувстваха и въздействието на величествената река Волга.

На 26 октомври в голямата заседателна зала на правителството на Тверска област българската делегация участва в голям форум за стартиране на втория етап на международен проект „Защита на правата на предприемачите от корупционни практики в Руската Федерация“. Проектът е по програма на Съвета на Европа. На форума присъстваха и взеха отношение по темата официалните лица: Губернаторът на Тверска област, представителят на Президента на Руската федерация по защита на правата на предприемачите, прокурорът на Тверска област и ръководителят на Програмния офис на Съвета на Европа в Руската Федерация. На форума присъства като ключов участник българинът Иван Коеджиков, ръководител на Департамента по противодействие на престъпността към Генерална дирекция по правата на човека в Съвета на Европа, с когото старозагорската делегация имаше удоволствието да се срещне. Последва отчет на първия етап от проекта, на който бяха представени обобщени резултати и интересни казуси.

Представителите на старозагорския бизнес посетиха две машиностроителни предприятия. Те се за познаха с производствения процес и произвежданата продукция, която би могла да бъде обект на кооперационно партньорство със старозагорски фирми и да се реализира, включително на трети пазари.

Проведената среща с председателя на Градската дума на Твер Александър Корзин премина в топла атмосфера. Оказа се, че Корзин познава добре България и вярва, че има възможност за възстановяване и развитие на икономическите и търговски отношения между Русия и България, които са в историческия си минимум през последните години, но за това трябва да се работи активно. Тверският градоначалник показа много добри познания за местния бизнес и разказа за техния добър опит за координация на ръководителите на предприятията и градската администрация под формата на икономически съвет. Той прояви сериозен интерес към уникалната технология на казанлъшката фирма „Строителна механизация“ за безразрушителен ремонт на подземни комуникации, която може да намери широко приложение в град Твер. Господин Стоилов подари на администрацията на Твер картина с монумента „Бранителите на Стара Загора” и Самарското знаме.

В резултат на бизнес срещите през двата дни бяха установени множество контакти между български и руски фирми, част от които бяха скрепени със споразумения за партньорство. Сериозен интерес беше проявен към Донка Колева, управител на фирма “Италинокс” ООД и председател на старозагорското Сдружение на търговците на метали, и членовете на сдружението Митьо Горчев – управител на “Металком” ООД, Рангел Танчев – управител на “Роял Сън 1″ ЕООД и Стоян Костадинов – управител на “Костадинов комерс” ООД. Интерес беше проявен и към други фирми от Старозагорския регион, представили свои продуктови каталози и бизнес оферти.

От страна на тверския бизнес бяха заявени интереси към партньорство в агросектора, машиностроенето, хидравликата, хранителния бранш, туризма, образованието и др. Също така бяха заявени интереси за кооперирани производства и изграждане на съвместни предприятия. Hа всички руски фирми и организации, заявили интерес за работа с български партньори, ТПП Стара Загора ще съдейства да бъдат намерени насрещни интереси.

Старозагорските участниците в бизнес мисията се обединиха около общото мнение, че въпреки сложните в момента икономически отношения между Русия и България, има голям потенциал за развитие на взаимоизгодно икономическо и търговско сътрудничество, за което ще помогнат подписаните споразумения за партньорство и установените лични контакти.

ТПП – Стара Загора
#vvv

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн