Мините се включват в проект за дуално обучение. В тях ще работят ученици от 11 и 12 клас на ПГЕТ “Г.С.Раковски” – Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Изпълнителният директор на „Мини Марица-изток” ЕАД Андон Андонов и директорът на Професионалната гимназия по електротехника и технологии „Г. С. Раковски” в Стара Загора Даниела Пашова подписаха днес партньорско споразумение за изпълнението на проект за дуално обучение в гимназията, който се финансира в рамките на Тематичен фонд „Швейцарска подкрепа за въвеждане принципите на дуалното обучение в българската образователна система”.

“Това е първият, но надяваме се не последният договор за сътрудничество, който ще реализираме съвместно” – каза изпълнителният директор Андон Андонов и подчерта важността на практическата подготовка и необходимостта от квалифицирани кадри в дружеството. Директорът на Професионалната гимназия по електротехника Даниела Пашова благодари за подкрепата и отзивчивостта, с която в „Мини Марица-изток” ЕАД са откликнали на поканата за съвместна работа.

15 деветокласници започнаха обучението си през учебната 2016/2017 г. по професия „Електротехник”, специалност „Електрообзавеждане на производството”. Дуалното обучение предвижда в 11 и 12 клас част от практическите им занятия да се провеждат в реалната работна среда на рудниците в “Марица-изток”. Във всеки рудник е определен наставник, който да ръководи и обучава учениците. Определеният за тях стаж е по два дни седмично в 11 клас и по три дни в 12 клас. Работният им ден продължава 7 часа вместо обичайните 8, а трудът им няма да бъде безвъзмезден – те ще получават възнаграждение според сключените с тях договори.

За учениците това е шанс да завършат училище с вече осигурена работа, което да ги мотивира по време на занятията, коментира класният им ръководител Валентина Димитрова. Това е първият проект за дуално обучение, който се реализира в „Мини Марица-изток” ЕАД. Очаква се в бъдеще Дружеството да разшири сътрудничеството си с професионалните гимназии в региона.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2021 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн