Тракийският университет ще кандидатства за финансиране на Център по компетентност

STZAGORA.NET
*
Тракийският университет в Стара Загора ще кандидатства за изграждането и развитието на негова територия на Център по компетентност. Такива ще бъдат разкрити в 8 града в страната. Финансирането им ще бъде осигурено по Оперативна програма “Наука за интелигентен растеж”.

Това стана ясно на среща на академичното ръководство на университета с депутатите от ГЕРБ д-р Кирил Добрев и Маноил Манев по инициатива на областния управител инж. Георги Ранов. Подробности за бъдещите центрове даде зам.-ректорът проф. Веселина Гаджева.

Центровете по компетентност ще бъдат фокусирани върху интеграция на планираните научни изследвания с развитието на новите и нововъзникващите технологии, и ще създадат възможност за внедряване на резултатите от научните изследвания и за развитие на иновационни дейности (защита на интелектуалната собственост, създаване на новостартиращи компании и т.н.).

Ако Тракийският университет е сред избраните, той ще получи средства за закупуване на високотехнологична апаратура и ще реализира проект в областта на ветеринарната медицина и съпътстващи я направления.

Ректорът на висшето учебно заведение проф.д-р Иван Въшин благодари за инициативата на областния управител и пожела разговорите с народните представители от Старозагорския район да продължат в този формат и занапред. Идеята е в лицето на представителите на законодателната власт да бъде търсена подкрепа за увеличаване на научния потенциал на Старозагорска област и на възможностите на университета да привлича още по-голям брой студенти и млади учени. Ректорът изрази надежда, че инж. Ранов и старозагорските депутати ще направят всичко по силите си в Тракийския университет да е един от центровете по компетентност, които ще се изграждат у нас.

Гостите увериха академичното ръководство, че застават безрезервно зад всички каузи на университета.
#vvv

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн