Три старозагорски села празнуват на 15 октомври

STZAGORA.NET
*
Три старозагорски села – Ракитница, Християново и Люляк, ще посрещнат гости от близо и далеч на 15 октомври т.г.

Традиционният празник на Ракитница, организиран от местното кметство и НЧ „Отец Паисий 1906“, започва в 15.30 часа на откритото пространство до чешмата в селото. За емоциите на присъстващите ще се погрижи оркестър „Настроение“.

Поредното издание на станалия емблематичен за Християново Празник на ориза ще започне в 17.00 часа на площада. В програмата организаторите – местното кметство и НЧ „Съзнание 1933“ – са предвидили много музика и песни, като традиционно своеобразен акцент на събитието ще бъде кулинарната изложба, в която своите атрактивни изкушения от ориз ще подредят сръчните читалищни самодейки.

В с.Люляк програмата за празника на православния храм „Св. Петка“ започва в 11.00 ч. с Празнична литургия и освещаване на три нови икони в църквата. Ще бъде открита паметна плоча-барелеф на Захари Стоянов в центъра на селото.

На Петковден – 14 октомври, църквата почита Света Параскева или още наричана Света Петка. Този ден обаче е наричан още Зимен Петковден и в българските вярвания бележи прехода към зимата.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн