Живописецът Ангел Карагьозов с Голямата награда на Есенен салон’2016

STZAGORA.NET
Носител на Голямата награда от „Есенен салон `2016” е живописецът доц. Ангел Карагьозов, който тази година отбелязва своята 80-та годишнина. С плакета с изображение на Свети Георги, изработен от скулптора Александър Козаров, той беше удостоен за живописното си платно “Нощна разходка”. От своя страна доц. Карагьозов подари за фонда на Градската художествена галерия 10 творби от своята колекция, които ще бъдат избрани от директора на галерията проф. д-р Марин Добрев.

Традиционната годишна изложба на старозагорските художници в зала “Байер” е посветена на Деня на Стара Загора – 5 октомври.

„Един празник на нашия град не би бил толкова значим и красив, ако я няма тази интелектуална мощ на дейците и творците на художествената култура. Давам си сметка и за това, че през годините Стара Загора благоприятства за развитието на творческите процеси, чрез които пък се разнася славата ? у нас и по света. Нека да имате вдъхновение да отразявате чрез изкуството си, дай Боже, все добри поводи и събития“, обърна се към присъстващите зам.-кметът Иванка Сотирова. Тя връчи отличията на наградените.

Тази година в есенния салон участваха 59 художници със 120 свои творби. Седемчленно жури с председател доц. Злати Златев, председател на местната група на СБХ избра носителя на Голямата награда. За първи път бяха наградени и най-добрите в отделните жанрове. За живопис награда получи Жеко Михов, за графика – Диана Петрова, скулпторът Наско Настев и за мозайка – Зорница Иванова.

Този Есенен салон’ 2016 се посвещава на 70-та годишнина на Дружеството на старозагорските художници. Изкуствоведът проф. д-р Марин Добрев, директор на Градската художествена галерия, разказа за идеята на Николай Шмиргела и Петър Славов от есента на 1945 г., която поставя началото на Групата на художниците в Стара Загора. По думите му, през 1915 -1920 г. Стара Загора е един от художествените центрове на България. „И не случайно Протич пише: „Там където е Антон Митов, там е и средището на българското изобразително изкуство, градът на художниците“. Така че в продължение на повече от 120 години в Стара Загора присъствието на художниците е неотменна част от културния му живот“, заяви проф. Добрев.

#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн