Кънчо Матев и Петко Петков бяха удостоени със званието „Почетен гражданин на Стара Загора“

STZAGORA.NET
*
Със звън на камбани и тържествена Света литургия в катедралния храм „Свети Димитър”, днес за 27-ми път започна празничният за Стара Загора ден – 5 октомври. На тържествена сесия на Общински съвет Стара Загора в зала „ П.Р. Славейков“ днес кметът Живко Тодоров удостои със званията „Почетен гражданин на Стара Загора“ футболната легенда Петко Петков и дългогодишния директор на Езикова гимназия „Ромен Ролан“ Кънчо Матев. Званието се присъжда във връзка с празника на града.

В тържествена обстановка, церемонията започна с приветствие на председателя на ОбС Емил Христов, който припомни знаменателното събитие за полагането на първия камък от княз Александър Богориди и първенците на Стара Загора, за неговото възстановяване от пепелищата, мобилизираната енергия за възраждането на града и създаването на органите на местното и държавно управление. „И днес, 137 години след това славно за града ни време, въпросите пред общинското управление за развитието на икономиката, просветата и културата, архитектурната среда, хигиенизирането и озеленяването, са все така актуални и тяхното своевременно решаване предполага все повече професионализъм, отговорност и държавническо мислене“ – заяви председателят.

Тази година по решение на общинските съветници носители на званието „Почетен гражданин“ са двама души. Водещият Ивелин Керанов прочете решенията на Общински съвет и обяви номинираните и удостоени граждани, а кметът Живко Тодоров поздрави и постави огърлиците с герба на Стара Загора на Кънчо Матев и Петко Петков.

Кметът отправи най-напред думи към управляващия Старозагорската митрополия Средно- и Западноевропейски митрополит Антоний и го поздрави за мисията, която ще изпълнява в Стара Загора. „Всички ние ще разчитаме на него и на вярата да ни води напред. Бих искал да поздравя почетните граждани и номинираните за званието. Благодарен съм на общинските съветници, че тези достойни хора получиха признанието, което действително са заслужили. И най-вече старозагорци считат, че те са дали много за града и заслужават признанието. Радвам се, че мога да работя с вас, вие сте хора, които наистина мислите за града си“, каза още кметът.

Номинирани за най-високото отличие на града бяха и акад. Александър Петров, проф. д-р Христо Чучков и д-р Нино Луканов, който беше удостоен от кмета Живко Тодорв с Почетния знак на Стара Загора.

Церемонията и присъстващите бяха благословени от митрополит Антоний, който нарече Празника на Стара Загора празник на вярата в Бога, на надеждата в неговата милост и на любовта му към човеците.

На церемонията присъстваха областният управител, народни представители, общинското ръководство, директори на регионални структури, културни институти, носители на приза през годините, както и номинирани за носители на почетното звание. В града за празника гостуват и две официални делегации на побратимените градове Самара и Крушевац.

„На многая лета“ в изпълнение на хора за църковно-славянски песнопения „Йоан Дамаскин“ с диригент Стефка Минкова изправи присъстващите в залата на крака и сложи край на тържествената сесия. Всички се отправиха към парк „Пети октомври“, където бяха положени цветя пред камъка, символизиращ началото на възстановяването на Стара Загора.

#vvv

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн