30 старозагорци се включиха в похода-поклонение по пътя на тракийските бежанци от 1913 г.

STZAGORA.NET
*
Над 100 души на възраст от 21 до 77 години, потомци на прокудените от Беломорска Тракия след войните от края на 19-ти и началото на 20-ти век българи, участваха в тридневен поход-поклонение под надслов “По стъпките на тракийските мъченици през есента на 1913 г.”, организиран и финансиран от Фондация “Д-р Димитър Щерев” – София. Над 30 от тях бяха от Стара Загора и региона.

Походът започна на 30 септември от по маршрут от Армаганската долина до връх “Шапка” в Северна Гърция и завърши на първи октомври в град Маджарово, Хасковска област, с полагане на цветя и венци пред Мемориала-костница “Тракийски пантеон”.

На 23 септември 1913 г. около 20 хиляди българи – мъже, жени, деца и старци, потеглят от Дедеагач (дн.Александруполис) към България. В кервана са включени и хиляди глави едър и дребен добитък. Бежанците търсят спасение от гоненията на турската войска и башибозука след поредната война на Балканите. Те изминават около 220 км през пресечена гориста местност, без път, на север към България. Първите достигат границата, която тогава е при днешния гр.Маджарово, на четвърти октомври. Керванът е преследван през цялото време от башибозука с цел грабеж, отнемане на имущество, изнасилвания и убийства. Над три хиляди души не достигат спасителния бряг. Жертвите са щели да бъдат в пъти повече, ако четите на воеводите Димитър Маджаров и Руси Славов не отблъскват постоянните набези на грабителите.

Част от Пътя на страданието, около 50 км, беше извървян от членове на тракийските дружества от Стара Загора, Горно Ботево, Ракитница, Нова Загора, Хасково, Кържали, София, Пловдив, Варна и Бургас. По време на преходите те събираха клонки от зеленика, парнар и паламудов жълъд (вид храсти и дървета, характерни за южните склонове на Родопа планина). От тях сплетоха венци, които положиха на Мемориала-костница по време на Националното възпоминание на първи октомври в гр.Маджарово, почело 103-та година от трагичните събития.

#vvv

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн