Михаил Михайлов, областен координатор на ПП “Атака” – Стара Загора: Няма да се оправим, докато не вдигнем стандарта си на живот и не създадем средна класа

STZAGORA.NET
*
- Г-н Михайлов, благополучният и напълно спокоен допреди няколко години Европейски съюз днес е изправен пред големи изпитания, а заедно с него и България. Откъде дойдоха проблемите?
- Може би от това, че ЕС не може да продължава да съществува безметежно в този си вид и състав. Все по-ясно става, че трябва да бъде направена нова формула с участието и на Русия. Така или иначе тя е най-голямата европейска държава и трябва да заеме полагащото й се място на Стария континент. Колкото и да им е неприятно на така наречените “русофоби”, това е положението. Големите европейски страни напоследък все по-често признават водещата роля на Русия. В същото време нашата външна политика остава русофобска.
- Премиерът Бойко Борисов това лято се обяви против черноморска коалиция срещу Русия, тези дни поиска тристранна среща между България, ЕС и Москва, и като цяло напоследък като че ли се отнася с разбиране за ролята на Русия. Как си го обяснявате?
- Борисов усеща накъде духа вятърът и може би има умни съветници, които му подсказват каква линия би била от полза за България. Други пък припомнят приказката за двата стола. Но ние нямаме кой знае какъв избор. Затова в “Атака” казваме, че България трябва да се ръководи от българофил, на първо място. Защото смятаме, че с всяка една страна на изток и на запад от нас ние можем да си партнираме и да имаме перфектни отношения. Затова и българският президент, когото предстои да изберем, трябва да бъде дипломат номер едно.
- Президентска или парламентарна република трябва да е България в този смисъл?
- О, визирайки сегашния президент, слава Богу, че сме парламентарна република.
- За президентските избори “Атака” най-после я виждаме заедно с партиите от Патриотичния фронт – ВМРО и НФСБ. Отдавна се очакваше това да стане.
- Още през 2012 г. бях казал, че всички националисти, или патриоти – тези думи са синоними, макар и чуждици, т.е. родолюбците в България (това е българската дума) трябва да бъдат обединени. Защото иначе всеки дърпа чергата към себе си, хората се разединяват, а разединението не е довело никога до нищо добро. Така България пада и под турско робство. Факт е, че при сегашното обединение на патриотичните сили в България ние имаме реалния шанс да стигнем до балотаж. Недалновидната политика на нашите управляващи, която е в синхрон с тази на “началниците” от ЕС, налива много вода в нашата мелница – на родолюбивите сили. Неслучайно в цяла Европа националистите масово печелят от надигането на патриотичния вот, в това число и в Германия.
- Ако излезете на балотаж с кандидат-президентската си двойка Красимир Каракачанов (ВМРО-БНД) и Явор Нотев (“Атака”), очаквате ли ДПС като Ваш антипод автоматично да подкрепи техния опонент, който и да е той?
- ДПС мисля, че ще се обърнат към този, който им плати повече. А ние по принцип не плащаме и не купуваме избори. В рамките на шегата – абревиатурата за мен означава “движение на парични средства”.
- Абсолютно гладки и слънчеви ли са отношенията в тройната Ви предизборна коалиция ВМРО-НФСБ-”Атака”?
- Е, не мога да знам какво става в главите на нашите лидери, но тук, на местно ниво, ние поддържаме добра връзка помежду си. Нямаме никакво проблеми. Скоро ни предстои работна среща и най-вероятно тази седмица ще дадем съвместна пресконференция в Стара Загора.
- Дали ще се запази единодействието на трите партии и след 6-ти ноември?
- Надяваме се да продължи и за парламентарните избори, за да можем да разчупим този политически модел.
- Следите ли какво става предизборно в другите сектори от политическия ни спектър? Как гледате например на дрязгите вляво?
- Мисля, че при тях вървят същите процеси като във всички партии. Ние сме българи и вождизмът при нас е на първо място. Това беше основната драма и за разцеплението на патриотичните ни формации. Вляво, вдясно (условно казано) – навсякъде е така. От друга страна късното обявяване на кандидатпрезидентските двойки, което наблюдаваме, никак не е нормално. Какво значи това, човек да не знае кой ще бъде неговият кандидат за президент и да го научи 30 дни преди изборите? Тези тайнствености са обидни за избирателите, а могат да изиграят и лоша шега на закъснелите. И това при положение, че в една Америка например повече от година по-рано се знае кои са кандидатите за президент. Що се отнася до нас, ние представихме нашите кандидати още на 28 юли – ведага след като определиха датата за президентските избори. Излязохме с чисто сърце, погледнахме напред към избирателите и казахме: това са нашите кандидати, това са нашите идеи.
- Трябва ли новият български президент да е с по-балансирана геополитическа позиция от досегашния?
- Във всеки случаи трябва да има ясни позиции. А те винаги трябва да се извеждат от гледна точка на българския национален интерес. Който е несъвместим с чупки в кръста в която и да било посока. Българският президент не може да бъде германофил, русофил, японофил и т.н. Той трябва да бъде преди всичко българофил.
- Пред новия президент ще стои и тежкият проблем с бежанците. Който може би също ще трябва да бъде взет под внимание от избирателите, преди да направят избора си.
- Досегашната ни политика по бежанците е изключително мека. Тук е нужна твърда ръка, като трябва да се застане, да кажем, на позициите на Орбан в Унгария. Затова начело на държавата ни е нужно да застане личност със силни качества. Особено пък ако последват предсрочни парламентарни избори.
- Как гледате в “Атака” на проточилия се период на ниско жизнено равнище у нас – вече почти три десетилетия след началото на прехода ни към демокрация и капитализъм?
- Нашият национален лидер Волен Сидеров неведнъж е поставял въпроса с бедността. И дори, ако си спомняте, преди последните парламентарни избори предложи минимална пенсия от 500 лева и минимална заплата от 1000 лева. Оттогава социолозите нееднократно потвърждават, че средните разходи в едно домакинство са около тези нива. Но когато тези цифри бяха поставени на вниманието на народните представители в парламента, всички се смяха и подиграваха. И това при положение, че една голяма част от тези горе са милионери. А гладният на сития не вярва. Няма да се оправим дотогава, докато в България не се вдигне средната работна заплата, минималната работна заплата, както и минималната пенсия. Т.е. докато не вдигне стандартът на живот на българския народ. По този начин ще се създаде средна класа и няма да ги има тези огромни амплитуди, които днес виждаме в обществото. Бедността е наш основен проблем, въпреки че сега темата е изнесена повече към бежанците. Когато се заговори за бедност, всеки се крие и се тюхка откъде ще се вземат парите. Ами има откъде да дойдат. Пари има, но са неравномерно разпределени. Как един кара джип за 300-400 хиляди лева, а другият няма пари да си плати сметката за ток? Как става това? Значи, нещо е сбъркано в самия модел. Не искам да звуча като комунист, защото не съм, но този модел на турбо-капитализъм от времето на Емил Зола, който беше наложен в страните от Източна Европа, ни съсипа. Не говорим за този тип на социален капитализъм, който го има в западните страни. Става дума за един брутален, зверски капитализъм, който ни поставя на такова незавидно място, че дори страните от Третия свят са в по-добро икономическо състояние, отколкото България. Може би ние сме Четвъртият свят, не знам…
- То си личи и по парите, които носят нелегалните мигранти със себе си. Какво ще ги правим тези мигранти?
- Чувам сега, че се предлага да правим бежански центрове в затворените ни училища. За мен това е престъпление. Останахме без деца, без младо поколение, а се напълнихме с бежанци. Какво да правим ли? Да заявим ясно, че България не е в състояние да приеме никакви мигранти. Дори тези, които вече са дошли тук, нямат място у нас. В момента съществуващите лагери са препълнени, ние си затваряме границите и не желаем тези хора да ни инфилтрират. Ние сме във финансова криза, ние сме в икономическа криза, ние сме в демографска криза. Нашето общество е болно, и то от рак. Затова не можем да си позволим да приемем когото и да било. Ние не можем да се оправим с нашите малцинства, така наречени. А камо ли да ни пращат мигранти. Какво ще ги правим тук тези хора? Това са икономически авантюристи, а ние ще им даваме по 1500 лева. Откъде накъде? А на нашите пенсионери, на бащите и майките ни, им даваме по 300 лева. Това е срамота. Пък и вижте какво става в Европа – не се знае къде, кога и какво ще гръмне.
- Оградата, която се прави, дали ще ни спаси от една мигрантска вълна?
- Надявам се. Границите ни трябва да бъдат затворени. България доскоро беше разграден двор, в който даже и кучета нямаше. Това не може да продължава. Всяка държава трябва да си има своя суверенитет и граници, които са извоювани с кръв през вековете.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн