Коалиция „КАЛФИН – ПРЕЗИДЕНТ“ издигна Ивайло Калфин за кандидат за държавен глава на България

STZAGORA.NET
*
Коалиция „КАЛФИН – ПРЕЗИДЕНТ“ издигна Ивайло Калфин за кандидат за държавен глава на България. В обединението участват седем политически сили: ПП „Алтернатива за българско възраждане“ – АБВ, ПП „Обединен блок на труда – Български лейбъристи“, ПП „ Българска партия ЛИБЕРАЛИ“, ПП „Федерация Активно Гражданско Общество“, ПП „Движение Гергьовден“, ПП „Партия на зелените“ и ПП „Гражданско обединение за реална демокрация“ – ГОРД.

„Всички ние като политически партньори имаме много общи цели. Промяната на статуквото обаче, не означава да сменим един човек с друг, а означава един различен от сегашния тип президентска институция. Независимостта на президентската институция не се определя от това дали кандидатът е партиен или е безпартиен. Тя се определя от дългогодишния опит и способността, смелостта да се отстояват позиции, които понякога са различни от основния поток“, заяви кандидатът за президент Ивайло Калфин. По думите му държавният глава трябва да има повече социална чувствителност, да бъде обединител на нацията, добър дипломат, както и посредник за подобряване на работата на институции. Все приоритети, които отсъстват в настоящото управление на „Дондуков“ 2.

„Президентът трябва да има социална чувствителност и разбирането, че всеки български гражданин трябва да види в страната си своето място, своя дом. Българските граждани могат и трябва да видят, че в президентската институция, но и не само в нея, а във всички държавни институции има хора, които мислят от тяхната гледна точка, а не само от позицията в големия кабинет. Тук става въпрос не за инструментите, с които се решават проблемите, а за разбирането, че всеки български гражданин трябва да види в страната си своето място, своя дом, да си види перспективата. Да знае, че може да остане тук, да си отгледа децата, да получи здравно осигуряване. Социалната държава и солидарността не означават само помощ и подпомагане, а да подпомогнеш този, който може да работи и може да има високи доходи от труд, да помогнеш и този, който по обективни причини е уязвим, но и да изискваш от този, който може, но не иска да не стои само на социалната система. Тук президентът също има важна роля с пример, с начина, по който той работи с другите институции и с начина, по който работи за формиране на общото разбиране. Президентът трябва да бъде още фигурата, която помага за това институциите в България да работят заедно и да постигат цели за гражданите си. Там, където може, държавният глава трябва да помага, а там където се налага, да бъде в ролята на коректив и да казва нещата достатъчно ясно, без да се притеснява. Държавният глава трябва да осигури още и така необходимото спокойствие за гражданите. В момента международната обстановка около България е изключително напрегната и решения по нея не се получават нито с показни срещи и снимки на няколко президенти, нито с хленчене, оплакване и тропане по масата с искане на някакви дивиденти. Тук ролята на президента е изключително важна. За решаването на проблема с бежанците ни липсва президентската институция и като формиране на национална позиция, и като подпомагане на правителството там, където усилията са неправилни, и като генериране на собствена активност, свързана с този важен проблем“.

В заключение Ивайло Калфин коментира и бъдещата номинация за вицепрезидент. По думите му тя ще стане ясна до броени дни, след обсъждане с коалиционните партньори.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн