Румен Радев в Стара Загора: Трябва да се върнем към интереса на обикновения българин и външната ни политика да се крои отново в София. Румен Радев в Раднево (23.10.2016)

STZAGORA.NET
*
“Нямам неудобни съперници кандидат-президенти, чакам с интерес опонентите си.” С тези думи започна още пред сградата на Операта тази вечер срещата си със старозагорци и с представители на всички общини от областта кандидат-президентът на БСП ген. Румен Радев. Той пристигна под липите заедно с вицето си Илияна Йотова и партийния лидер Корнелия Нинова. Придружаваха ги депутатите на левицата от Старозагорския регион Драгомир Стойнев и Георги Гьоков.

Пълната зала на Операта посрещна кандидат-президентската двойка с патриотични песни и възгласи “Победа!”. Старозагорци не пропуснаха да отбележат, че ген.Радев тръгва към президентската битка със среща именно от техния град. От двете страни на сцената бяха отделени места за членовете на инициативните комитети от Стара Загора, Казанлък и Чирпан, които подкрепиха кандидатурата на Румен Радев.

Встъпителни думи произнесе членът на Изпълнителното бюро на НС на БСП Драгомир Стойнев. “На нас, българите, ни тежи усещането за безперспективност. Искахме да вземем най-доброто от света, но като че ли позволихме на света да вземе най-доброто от нас – образованите ни мозъци, духовността, възможността да правим силна и национално отговорна икономика. Искахме свободен пазар на равни възможности, но получихме бедност и социална безпътица” – каза той. И допълни: Промяната трябва да започне от най-високо, от символа на нацията и държавността ни – президентската институция, която трябва да се издигне над политическия егоизъм и чуждопоклоничество.

Стойнев даде думата на Корнелия Нинова. “Искаме спирането на всички приватизации и концесии, искаме инвестиране в държавна икономика” – каза председателят на БСП. Нинова припомни, че президентът Плевнелиев е рискувал националната сигурност, когато обяви хибридни войни на Русия. Както и че четири пъти държавата ни отказа да свали санкциите срещу Русия, които засягат националния български интерес. “Този човек унизи българската нация, принизи президентската институция, наруши разделението на властите и съсипа държавността. Четири години той работи в интерес на лобистки закони, подкрепяше олигарсите и нито веднъж не наложи вето на нито един социален закон, на нито едно отнето право на български граждани. Ние предлагаме алтернатива – човек, който никога в годините на прехода не се е докосвал до политика, до кражби, далавери, концесии и приватизации – ген. Радев” – заяви Корнелия Нинова.

Кандидат-вицепрезидентът Илияна Йотова посочи пред старозагорци, че през последните пет години Президентството е загърбило интересите на българина. “Знаете ли какъв срам е за мен, когато български евродепутат слуша българския президент Росен Плевнелиев в Брюксел и в речта си той само три пъти мимоходом спомена името на страната ни, а три четвърти от времето говори срещу Русия?” – риторично попита Йотова. И категорично заяви, че не би допуснала подобно поведение, ако бъде избрана за вицепрезидент. “Пет години г-н Плевнелиев не беше обединител, а направи най-страшното – раздели българското общество” – констатира тя.

Ген. Румен Радев говори дълго пред старозагорци. “Бъдещето е тревожно. Кризи извън България и у нас – няма да се спирам на здравеопазване, образование, битова престъпност, пенсии, безработица, бягство на младежта навън, демографска криза – всичко това е ясно. И търся причините за всичко това. А те са – че нямаме ясна дългосрочна визия за развитието на страната. Липсва задълбочен, обективен, реалистичен анализ за състоянието на нещата. Истината е натикана в ъгъла, проблемите се замитат. Липсва воля за формулиране и налагане на ясни държавнически решения. В преследване на макрорамката и интересите на олигархията се забрави най-важното – проблемите, нуждите и интересите на обикновения български гражданин” – каза кандидат-президентът на БСП, издигнат от инициативен комитет с участието и подкрепата на БСП. Румен Радев критикува и външната ни политика, която, както посочи, “изглежда се прави навсякъде другаде, но не и в София. Която отчита всякакви други интереси, но не и българските национални интереси. От тази външна политика страдаме всички ние. Затова е нужна промяна, но не с малки стъпки, а с решителни крачки” – каза той. При което напомни, че президентът няма правомощията да раздава пенсии или да провежда и финансира реформи. Но може да влияе. И най-после трябва да започне да налага вето срещу всеки закон или текст от закон, който противоречи на интересите на българските граждани. Освен това трябва да настоява да има консенсус по всички важни въпроси на външната политика, която да се разработва само в София. “Президентът може да бъде точно тази институция, която да налага диалог, да налага дискусия и консенсус, и решенията да се вземат на базата на ясна експертиза” – добави Румен Радев. “Ако бъдещият президент успее да наложи това, бъдете сигурни, че и другите проблеми ще започнат да се решават. Тази промяна трябва да стане съвсем скоро, тя трябва да започне с настоящите избори” – обобщи кандидат-президентът на БСП.

Участниците в срещата отправиха и редица въпроси към ген. Радев: как ще се пребори с добре смазаната изборна машина на ГЕРБ, как ще налага вето в условията на парламентарно мнозинство на политическите опоненти и ще поиска ли промяна на президентските правомощия, ще свика ли по спешност Консултативния съвет за национална сигурност предвид силно радикализираната от мигрантската вълна обстановка и каква ще бъде неговата тема; намира ли за необходимо да се възобнови военната служба в България, която да е като минимум гарант за патриотичното възпитание на младите момчета и момичета в страната, трябва ли да бъдат възстановени поделенията на Гранични войски и какво може да противопостави 20-хилядната ни армия срещу силите на наши съседи в състав от четири армии с над 800 хиляди войници.

Хората в изборните секции трябва да бъдат честни и неподкупни; ветото може да бъде преодоляно в парламента, но неговият смисъл е предимно морален. Но правилно би било закон, върху който е било наложено президентско вето, да се приема повторно не с обикновено, а с квалифицирано мнозинство от 2/3 на гласовете на народните представители – тогава от него ще има реален юридически ефект – отговори кандидат-президентът. КСНС ще бъде свикан веднага, потвърди ген. Радев, но поради твърде динамичната обстановка не може отсега да се предопредели неговата тема. Освен мигрантската криза има една още по-страшна за България – демографската, която е истински бич за нашата нация с опустошителни последствия, каза той. Кандидат-президентът сподели, че е за възстановяването на наборната войнишка служба заради липсващото военно-патриотично образование на младежта. Но след като се направи анализ за необходимите финансови средства за издръжка на наборниците и на увеличения за целта командирски състав. При това службата, за разлика от преди, трябва да бъде не задължителна, а на принципа на доброволност. “Ако един човек се насилва да отиде войник – от това няма смисъл. Но познавам много млади хора, които искат да отбият своя дълг към Отечеството, а няма къде да влязат, държавата не ги иска” – обясни той. Възстановяването на поделенията на Гранични войски също е въпрос на експертен анализ, тъй като днес вече има широк избор на съвременни технологии за наблюдение и опазване на границата. Сравнена българската армия с турската, изобщо не може да се говори за сравнение на силите. Но страната ни трябва да търси гаранциите за своята безопасност в съюзите, в които членува – НАТО и ЕС. България трябва много по-активно да преследва своите интереси и своите права в тези съюзи, отговори Румен Радев. Важното, каза той, е, макар и малка, да имаме боеспособна и отлично подготвена армия.

* * *
Едно интересно сравнение, което попадна днес в нашия обектив:

Румен Радев в Раднево: Няма да прекъсна връзката ни с Русия. Като искат санкции, да ни компенсират!

“Всеки, дошъл отвън, пази територия. Нашият летец защитава Родината. Това са две несъвместими понятия” – каза бившият командир на ВВС

Кандидатът за президент Румен Радев, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП, посети на 23 октомври 2016 г. общински центрове в Старозагорска област. Той се срещна с избиратели в Казанлък, Раднево, Гълъбово и Братя Даскалови.

Наш екип проследи срещите на Румен Радев в миньорския град. Първата му среща с избиратели и симпатизанти стана на Архитектурния комплекс “Св. Иван Рилски”, светецът-патрон на Раднево, пред който кандидат-президентът положи цветя. Тук бяха излезли да го посрещнат около 100 души. С Румен Радев бяха старозагорските депутати от “БСП лява България” Драгомир Стойнев и Георги Гьоков, председателят на Областния съвет на БСП Румяна Динева и лидерът на местната организация на социалистите Мариана Тотева.

“Дойдох в Раднево, защото сектор “Енергетика” е изключително важен не само за икономическото развитие на държавата, но и за националната ни сигурност” – каза Румен Радев край паметника на Св. Иван Рилски. Той призова държавата да формулира ясна дългосрочна стратегия за българската енергетика, която да не допуска повече раздържавяване. Което, по думите му, поражда нестабилност. Държавата трябва да гарантира енергийното развитие, като инвестира в човешкия капитал – миньори и енергетици. “В момента те сами си плащат квалификацията и преквалификацията, работят с повишено напрежение и в повишен риск за своето здраве и живот. Трябва решително да подобрим техните условия за труд и да спрем драстичното намаляване на допълнителното им материално стимулиране, на което сме свидетели в момента” – допълни кандидат-президентът.

Румен Радев се обяви против позицията на управляващите в подкрепа на споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада СЕТА. “Това ще е решение с дългосрочни последствия за България, защото ние губим правото да решаваме нашите вътрешни въпроси по отношение както на инвестиционната политика, така и по отношение на социалната политика. Ние ще загубим правото си да вземаме решения, тъй като те ще бъдат диктат на търговски трибунали отвън. Ще претърпим промяна и в нашите потребителски стандарти, и в условията за труд, и в екологичните норми. Има много неизвестни, има много показатели, по които всички тези норми ще отиват надолу – храни с ГМО, добив на шистов газ и т.н. Това трябваше да бъде поставено на широко обществено обсъждане и да бъде извършен задълбочен експертен анализ за дългосрочните последствия. Нищо не може да се оправдае с някакво временно решение за визи за Канада. Това не е размяната. И може ли да има размяна изобщо за нещо, ако тук ще дойдат ГМО-храни, с които ще тъпчем нашите деца? Аз съм против!” – отсече кандидат-президентът. За Канада, по думите му, и сега след първата тримесечна виза следващата, която се издава, е вече за период от 10 години и въпросът не представлява проблем за пътуващите българи.

На открито пред кафе-клуб “Модерно” в центъра на Раднево Румен Радев се срещна с други около 200 избиратели. На България днес повече от всякога е нужен президент с воля и характер, който да сплотява нацията около значими цели. “Вие искате ли нашите демографски проблеми в общините, от които българите си заминават, да ги решаваме с внос на чужденци и България да се превръща в мигрантското гето на Европа?” – попита присъстващите той. И след като получи отрицателен отговор, съобщи, че през август “тайно” е било прието постановление 208 на Министерския съвет, което урежда с наредба точно как да се заселват тези хора, как да им се дават квартири, социални и здравни осигуровки, работа и т.н.

И тук Румен Радев повтори очакванията си държавата да се ангажира активно в жизнено важния за България сектор на енергетиката. “Ние сами трябва да определяме бъдещето на този сектор, а не някой отвън да ни го диктува” – каза той.

“Ще се боря и за външна политика с характер, която да се изработва тук в България, да бъде базирана на нашите национални интереси и да се отстоява навън. Това, което виждаме в момента, е точно обратното: Вземат се готови политики отвън, които работят прекрасно за други държави, но ни се насаждат тук при нас, където те не работят така добре. На това нещо трябва да му сложим край” – заяви подкрепеният от БСП кандидат-президент.

На критиките, че няма политически опит, Румен Радев обясни: “Вярно е – нямам опит да сменям партия след партия, само и само да стоя на власт. Нямам опит в политическите игри и схеми. Нямам никакъв опит в бизнес-схеми и зависимости. Но имам опит, и то огромен, как себеотдайно и безкористно се работи за България. И в тези времена той е не по-малко ценен, защото винаги съм успявал да сплотявам хората около трудни цели със силата на личния пример. И никога не съм губил човек, никога не съм допускал катастрофа.”

“Не възприемам тези избори като състезание. Те са битка за бъдещето на България и тя няма да бъде лесна” – каза още Радев. Той отговори и на въпроси, зададени му от присъстващите избиратели.

На първия от тях – какво ще направи за защитата на въздушното пространство на България, бившият командир на ВВС отговори, че няма да допусне България да остане без свои самолети и летци, които да гарантират въздушния ни суверенитет. “Всеки, дошъл отвън, пази територия. Нашият летец защитава Родината. Това са две несъвместими понятия” – каза Румен Радев.

“Мигрантите са два вида – обясни той в отговор на друг от зададените му въпроси. – Едните са бежанци, които се спасяват от ужасите на войната със своите семейства. Право на статут на бежанци имат само гражданите на Сирия и Еритрея. Останалите, които нямат такова право, са икономически мигранти и са предимно млади мъже без семейства, които идват на отряди от по 20-30 човека, основно от Афганистан, Пакистан и Ирак. Бежанците от Сирия са много малък процент, а масата са нелегалните мигранти, които пресичат българската граница в нарушение на законите на страната ни. Европа не излезе с единна солидарна позиция за тях, а докато ние чакаме, съседни държави като Сърбия, Румъния, Унгария и Австрия затвориха границите си и сега мигрантите вече все по-трудно излизат от България. Да се разселват тези хора без ограничения, означава разместване на цивилизационни пластове – етнически, религиозни и културни, с неизвестни последици. Това не трябва да го допускаме. Толерантен народ сме и ще помогнем, но можем да помагаме до определено ниво, което вече сме достигнали” – заяви Румен Радев. Целта ни по проблема според него трябва да е само една: запазване на националната ни идентичност чрез пресичане на всякакви опити за нелегално преминаване през българската граница, а тези мигранти, които вече са в България, по най-бързия начин трябва да бъдат връщани там, откъдето са дошли. Дотогава трябва да се направи един по-голям мигрантски център извън всякакви населени места, от затворен тип, който временно да приютява мигрантите, докато напуснат пределите на страната.

По отношение на политиката ни към Русия Румен Радев заяви следното: “На първо място като президент няма да заемам войнствени пози спрямо Русия. Рисковете ги носим всички ние, срама – още повече. Ще настоявам решително за отмяна на санкциите срещу Русия. Те вредят еднакво както на нея, така и на така и на Европейския съюз, така и на България. Като искат санкции, нека ни компенсират. Да компенсират бизнеса, да компенсират това, че затваряме работни места, че губим икономически. Европейският съюз да ни даде пари за тази работа. Немското правителство компенсира собствения си бизнес за загубите. Някой компенсира ли нашите производители? Не. Значи, санкциите вредят на българския народ.”

Кандидат-президентът обясни също така, че ще настоява политиката ни към всички страни, които са извън НАТО и ЕС като Русия, да не бъде политика на конфронтация. Защото това, че сме членове на НАТО и ЕС, където е наистина нашето място и ориентация, не означава, че трябва да бъдем врагове с други държави, най-малкото с Русия. “Нашите отношения трябва да бъдат поставени на ясна и прагматична основа, лишени от идеология, и да търсим нашите икономически и търговски ползи. Що се отнася до вековната ни връзка с руския народ – културна и историческа, всеки политик, който се опита да я пререже, става жалък. Няма да бъда такъв политик!” – отсече Румен Радев.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн