Стара Загора се включва в инициативата „Moят зeлeн гpaд“

STZAGORA.NET
*
Като част от инициативата „Moят зeлeн гpaд“, днес Кока-Кола Стара Загора, със съдействието на Община Стара Загора, извърши облагородяване на зоната на езеро “Загорка”. Служителите, техните семейства и представители на общинското звено “Озеленяване” боядисваха пейки и кошчета, почистваха от отпадъци района на езерото и водите му.

В инициативата се включиха и случайни минувачи, решили да помогнат в боядисването. Най-дейни бяха всички в посаждането на 9-те дръвчета от видовете елша и върба, което донесе най-голяма удовлетвореност на участниците в инициативата.

Дeвeтoтo издaниe нa инициaтивaтa „Moят зeлeн гpaд“ cтapтиpa нa 10 ceптeмвpи и щe oбxвaнe 16 гpaдa в Бългapия. Дoбpoвoлци oт цялaтa cтpaнa щe мoгaт дa ce включaт в зaлecявaнe, пoчиcтвaнe, oбнoвявaнe и oблaгopoдявaнe нa мecтнo нивo. Kaмпaниятa ce opгaнизиpa oт cиcтeмaтa нa “Koкa-Koлa” в Бългapия, “Eкoпaк Бългapия” и Бългapcкoтo дpyжecтвo зa зaщитa нa птицитe (БДЗП).

* * *
ВТОРАТА ГОРА НА „МОЯТ ЗЕЛЕН ГРАД“ ВЕЧЕ РАСТЕ В ПРИРОДЕН ПАРК “ВИТОША”
Стотици доброволци дадоха своя принос към природата в местността “Офелиите” на Витоша

На 10 септември 2016 г. Природен парк „Витоша“ стана дом на втората гора, засадена в рамките на инициативата „Моят зелен град“. Стотици доброволци се включиха в деветото поредно издание на еко-кампанията, която протича под мотото „Бъди зелен не само за ден“ и се организира от Системата на Кока-Кола в България, Екопак България и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), с подкрепата на Югозападно държавно предприятие, ТП “Държавно горско стопанство София” и Дирекцията на Природен парк „Витоша“.

Официален старт на събитието дадоха Красимир Живков, заместник-министър на околната среда и водите, инж. Ирена Пекова, изпълнителен директор на Регионалната инспекция по околна среда и води, Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие, Лорита Радева, председател на комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори в Столична община, Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на ЕКОПАК и Светослав Атанасов – изпълнителен директор на Кока-Кола ХБК България.

С общи усилия участниците в „Моят зелен град“ засадиха 350 фиданки и облагородиха съществуващите кътове за отдих и почивка и построиха нови в една от най-красивите местности на Витоша – Офелиите, давайки своя принос към обогатяването на горския фонд и опазването на природата. Така, след като през 2015 г. първата гора, създадена в рамките на инициативата стана факт в Банкя, през 2016 г. еко-кампанията продължи с фокуса върху залесяването и облагородяването. На 10 септември 2016 г. 250 смърчови дръвчета и 100 млади брезички станаха част от втората гора на „Моят зелен град“, която днес е разположена на 3 дка обезлесена, вследствие на щетите нанесени от корояд, площ в Природен парк „Витоша“.

Въпреки дъждовното време, в инициативата се включиха дори и най-малките. След като помогнаха на своите родители, стотици малчугани ентусиазирано взеха участие в специално организирани образователни игри и работилници, посветени на биоразнообразието и опазването на горите. Партньорите на инициативата Екопак България изградиха своя ЕкоЛабиринт, в който участниците научиха интересни факти за разделното събиране на отпадъци и опазването на околната среда, а за най-любознателните бе представена и специална фотоизложба с интересни факти и информация за защитените видове животни и растения в България. И докато родителите почистваха и изравняваха част от разрушените от валежи туристически алеи, малките еко-любители взеха участие в интерактивна фото-работилница, посветена на красивите планински гледки и разнообразната растителност в Природен парк „Витоша“.

През 2016 г. деветото поредно издание на инициативата „Моят зелен град“ обедниява общо 16 населени места в България под мотото „Бъди зелен не само за ден“. По време на кампанията доброволци от цялата страна се включват в организирани активности по залесяване, почистване, обновяване и облагородяване на местно ниво в Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище и Хасково, за да направят своя град по-красив и зелен.

Повече за инициативата “Моят зелен град”:

Инициативата „Моят зелен град” стартира през 2008 г. и нейната основна цел е опазването на природата в големия град. Кампанията се организира от системата на Кока-Кола в България, в партньорство с Българското дружество за защита на птиците и Екопак България. Тя има за цел да популяризира грижата за околната среда като неизменна част от ежедневието на всеки отделен човек и на обществото като цяло. През годините в „Моят зелен град“ се включват редица неправителствени организации, партньори и хиляди доброволци. В резултат на техните дейности до момента са почистени близо 2 км от Перловската река в София, спестени са над 16 000 кг. въглероден диоксид, събрани са разделно над 2 500 чувала отпадъци, посадени са над 350 дървета и са построени и обновени над 300 пейки, детски съоръжения и кътове за отдих в 23 града на България. През 2015 г. става факт и първата гора в рамките на инициативата, а на 10 септември 2016 г. Природен парк „Витоша“ става дом на 350 дръвчета, засадени на 3 дека обезлесена, вследствие на щетите нанесени от корояд, площ.

През 2016 година инициативата се осъществява с медийната подкрепа на Българска национална телевизия, сп. National Geographic, сп. Журнал за жената, www.rozali.com, www.actualno.com, www.iwman.bg, www.kmeta.bg и Радио Фемили.
#

svz

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2022 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн