Полицията задържа телефонни измамници, действали в Стара Загора и други градове

STZAGORA.NET
*
На 8 септември служители на ОДМВР – Стара Загора, ГДНП – София, ОДМВР – Велико Търново, РУ – Казанлък и РУ – Горна Оряховица проведоха специализирана полицейска операция за противодействие на телефонните измами.

В хода на операцията в къща в гр. Горна Оряховица, в момент на извършване на телефонни измами, са задържани лицата: К.Д., на 49 години, и И.Д., на 37 г., двамата от Горна Оряховица, криминално проявени и осъждани за измами.

При последвалите процесуално-следствени действия са намерени и иззети 12 мобилни телефонни апарата, 9 СИМ карти, компютърна конфигурация и парични суми.

Установено е, че двете лица са извършители на телефонни измами и опити за телефонни измами на териториите на Стара Загора, Казанлък, Плевен, Хасково и София по следните схеми: „освобождаване на колетна пратка“, „съдействие от полицията за задържане на телефонни измамници“ и „пострадал при злополука роднина, за когото е необходимо предоставяне на голяма сума пари за извършване на спешна операция“.

Лицата са задържани първоначално за срок до 24 часа в РУ – Казанлък. На 09.09.2016 г. са им повдигнати обвинение за извършено престъпление по чл.209 НК и им е наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за срок от 72 часа. Работата по случая продължава под ръководството на Районна прокуратура – Казанлък, съвместно с ГДНП – София и ОДМВР в страната, на чиито територии са извършвани измамите.

* * *
Днес, 9 септември 2016 г., Районна прокуратура- Казанлък привлече като обвиняеми Иван Д., на 37 г. от гр. Горна Оряховица, и Колю Д., на 49 г., от гр. Горна Оряховица, за това, че при условията на продължавано престъпление на два пъти са поддържали заблуждение у 69-годишна жена, като с това са й причинили имотна вреда в размер на 11 500 лв.- престъпление по чл.210, ал.1, т.2 във връзка с чл.209, ал.1 във връзка с чл.26, ал.1 от Наказателния кодекс. С постановление на наблюдаващия прокурор двамата обвиняеми са задържани в ареста за срок от 72 часа.

До момента е установено, че на 8 и 9 август 2016 г. Иван Д. и Колю Д., действайки в съучастие като извършители, се свързали по телефона с 69-годишна жена от гр. Казанлък. Те й позвънили два пъти.

Единият от тях се представил за началник на “Криминална полиция” и поискал от нея съдействие за залавяне на “телефонни терористи”. На възрастната жена двамата обяснили, че е необходимо да остави пред дома си парични суми – първоначално сумата от 7700 лв., а втория път от 3800 лв. В изпълнение на поръчението пострадалата двукратно изтеглила големи суми пари от две банки в гр.Казанлък.

Неизвестно за нея лице е взимало оставената сума пред дома й. На 10 август 2016 г. пострадалата разбрала, че е жертва на измама и сигнализирала Районно управление на МВР-Казанлък.

Иван Д. и Колю Д. са многократно осъждани за тежки умишлени престъпления, като голяма част от присъдите им са за извършени измами. Иван Д. е осъден 12 пъти за различни престъпления, като последното си наказание е изтърпял на 12 декември 2014 г. Настоящата му престъпна дейност е развита в условията на опасен рецидив.

Под ръководството на Районна прокуратура – Казанлък по досъдебното производство до момента са извършени разпити на свидетели, събрани са писмени доказателства, извършени са претърсвания, иззети са вещи, относими към предмета на доказване, извършен е личен обиск на единия от извършителите, както и разпознаване на лица, назначени са експертизи и др.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн