Председател на РИК – Стара Загора за президентските избори ще бъде Теодора Крумова-Желева (ГЕРБ). Три формации спорят за 2 зам.-председателски места

STZAGORA.NET
*
В зала 2 на Областна администрация днес се състояха консултациите за определяне на състава на Районната избирателна комисия в Стара Загора, във връзка с подготовката и провеждането на предстоящите избори за президент и вицепрезидент на България и на националния референдум на 6 ноември. Консултациите бяха ръководени от областния управител инж. Георги Ранов. На тях присъстваха упълномощени представители на партиите и коалициите в състава на 43-ото НС, както и зам.-областният управител Димитър Драчев.

Инж. Ранов поздрави участниците и ги запозна с решението на ЦИК, според което общият брой членове на РИК за 27-ми Старозагорски избирателен район е 17 (включително председател, двама заместник-председатели и секретар), както и със съотношението между партиите и коалициите от партии в РИК. След това представителите на политическите сили взеха думата за предложения за разпределението на местата в ръководството и за членове на РИК.

Представителят на ГЕРБ Емил Христов предложи за председател на РИК Теодора Крумова-Желева. Неговото предложение беше прието със съгласие от страна на останалите политически сили. Съгласие беше постигнато и за кандидатурата за секретар на РИК – тази на Веселина Андреева от коалиция „БСП лява България”.

За кандидати за зам.-председатели на РИК обаче бяха посочени три имена – Десислава Кънева – предложена от „Атака”, Татяна Чанкова, предложена от “Реформаторски блок”, и Междну Халид, предложен от ДПС. От коалиция АБВ и коалиция „БСП лява България” заявиха, че подкрепят предложението на ДПС – Междну Халид. От коалиция „Патриотичен фронт” подкрепи предложението на „Атака” – Десислава Кънева. Тъй като решението на ЦИК отрежда за РИК-Стара Загора две зам.-председателски места, съгласие не беше постигнато. Инж. Ранов призова участниците в консултациите да се разберат помежду си, но от „Реформаторски блок”, „Атака” и ДПС обявиха, че настояват за своите кандидати и няма да ги оттеглят.

Областният управител ще изпрати най-късно до 11 септември в ЦИК протокола от консултациите с предложенията за състава на РИК. Тъй като при консултациите за състава на РИК не беше постигнато съгласие, ЦИК ще назначи РИК въз основа на направените предложения на партиите и коалициите и при спазване на съотношението между парламентарно представените политически сили в 43-тото Народно събрание.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн