С награди, музика и танци посрещна празника си Втора механизирана бригада

STZAGORA.NET
*
Втора Тунджанска механизирана бригада отбеляза днес тържествено своя празник 1 септември – датата, на която е създадена преди 18 години. По този повод в района на военно формирование 24150 дойдоха високи гости: зам.-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Евтимов, командирът на Сухопътните войски ген.-майор Андрей Боцев, областният управител в Стара Загора Георги Ранов, председателят на Общинския съвет Емил Христов, командири на военни формирования от Българската армия, представители на държавни институции и офицери от запаса и резерва.

Втора бригада е продължител на бойната слава и традиции на 8-ма пехотна Тунджанска дивизия, създадена през 1903 г. и участвала в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война, припомни в словото си командирът на бригадата – бриг.ген. Костадин Кузмов. “Ние помним свидните жертви, дадени в героичните боеве за национален суверенитет, гордеем се с тях и следваме техните стъпки в днешно време. Като техни наследници твърдо продължаваме дейността си в областта на националната сигурност и отбрана на страната чрез десетки тренировки с щабовете и стотици занятия, тактически учения и учения с бойни стрелби с всички наши формирования, както и съвместно с формирования от други държави-членки на НАТО” – каза командирът.

Бригадата е подготвяла и продължава да подготвя военни контингенти за мисии в горещи точки в света под егидата на НАТО. В тях са участвали около 60% от личния състав. Поредният контингент ще замине в Афганистан на 13 септември. Поддържа се и бойно дежурство с така наречените “декларирани формирования”, които са в готовност да действат съвместно в състава на НАТО, Европейските сили за сигурност и бригада “Югоизточна Европа”.

В петте си гарнизона – Стара Загора, Хасково, Ямбол, Шумен и Плевен, Втора механизирана бригада разполага с 21 формирования за оказване помощ на населението при бедствия, които покриват половината от територията на България. Едно от тях – 31-ви механизиран батальон в Хасково – действа и в момента, като потушава пожар в района на Тополовград.

Понастоящем личният състав на бригадата изпълнява важни задачи съвместно с органите на МВР и по охрана на българо-турската граница за противодействие на миграционния натиск.

По случай празника отличилите се военнослужещи от бригадата бяха наградени с предметни награди със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на Сухопътните войски и командира на Втора бригада. Много военнослужещи бяха повишени и във военно звание.

Приветствия към личния състав на Втора механизирана бригада поднесоха вицеадмирал Емил Евтимов и ген.майор Андрей Боцев.

Поздравителни адреси дойдоха от началника на отбраната Константин Попов, областния управител в Стара Загора, кмета на Община Стара Загора, председателя на Общинския съвет в Стара Загора, командващия на Съвместното командване на силите, началника на Военна академия “Г.С.Раковски”, командира на 61-ва миханизирана бригада, командира на 68-ма бригада “Специални сили” и др.

Празникът завърши със спектакъл на военните духови оркестри на 2-ра Тунджанска механизирана бригада и Националния военен университет „Васил Левски” – Велико Търново, и празнична програма на участниците в прегледа на любителското художествено творчество в бригадата.


#vvv

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн