Втора Тунджанска бригада празнува днес 18 години от създаването си

STZAGORA.NET
*
Бриг.ген. Костадин Кузмов: Посрещаме празника с 300 военнослужещи на българо-турската граница. През септември изпращаме охранителен взвод в Афганистан
*
- Г-н бригаден генерал, бихте ли припомнили кога и как беше създадена бригадата и на кои бойни части е наследник?
- Втора бригада е формирана с министерска заповед ОХ 00515 от 7 юли 1998 г. Тя е наследник на 8-ма пехотна Тунджанска дивизия, създадена с Указ No88 на 30 декември 1903 г. на княз Фердинанд – една от славните дивизии на Българската армия, която е участвала в четирите войни през ХХ век.

- Каква е структурата й днес?
- Бригадата е разположена в пет гарнизона: Стара Загора, Хасково, Ямбол, Шумен и Плевен. В тях имаме различни военни формирования, които изпълняват задълженията си както към бригадата, така и задачите си по места. Бригадата поддържа способностите си за участие в широк спектър от операции по защита и гарантиране на териториалната цялост на страната, както и по поддържане на международния мир и сигурност съвместно с други военни формирования от страни, членки на НАТО. Поддържаме и декларирани военни формирования, които участват в силите на НАТО, ЕС, както и на бригада “Югоизточна Европа”. Към НАТО е Моторизираната ни пехотна батальонна група, която беше сертифицирана през април месец, както и модул за активна охрана и отбрана на летище. Към силите на ЕС – рота “Хелброк”. Към многонационалната бригада поддържаме механизиран батальон.

- Каква е кадровата обезпеченост на бригадата, постъпват ли достатъчно нови войници?
- Всички знаят за проблема с некомплекта на Българската армия. Причината според мен е в това, че военната професия не е конкурентоспособна на пазара на труда днес. Особено в градове като Стара Загора, в които за младежите има предпочитани професии извън казармените райони. Проблемът се дължи и на малкото информация, която младите хора имат за армията в мирно време. При последния прием например, изпитите за който бяха през месец май, за Стара Загора бяха отпуснати 130 места за кадрови войници. Но едва попълнихме половината от тях. Сега стартира нова процедура, при която за свободните места ще бъдат обявени конкурси в другите гарнизони на бригадата. Ще има обяви в съответните военни окръжия с приемни изпити около ноември месец.

- С какво бригадата привлича войници от населени места извън гарнизоните?
- При нас има добри условия както за работа, така и за спорт и отдих. Имаме система за настаняване на военнослужещите. Ако на новопостъпилия не може да му бъде предоставено служебно жилище, му се изплащат компенсационни суми, които покриват 70-80% от свободния наем на квартира.

- До каква възраст приемате нови войници?
- Пределната възраст, до която може да се кандидатства за кадрови войник, към момента е 32 години. Но в скоро време тя ще бъде намалена на 28 години. Това е свързано с пенсионната реформа, за да се даде възможност на кадровите войници да придобият I категория труд и да използват по-ранното пенсиониране – при навършени 55 години. В моменнта тази възраст е различна за офицерите, сержантите и войниците – от 52 до 69 години за генералите. Новото предложение е 55 години да са пределната възраст за всички с ранг от редник до полковник.

- Споменахте, че младите хора имат недостатъчна информация за военната служба…
- Връзката се прекъсна през 2007-ма, когато прекратихме наборната служба. Оттогава, вече почти 9 години, много по-малко български семейства се докосват до военната професия. Тази пропаст между народ и армия, за съжаление, расте – въпреки мерките, които се вземат.

- Какво е типичното ежедневие на професионалния войник днес?
- Офицерите, сержантите и войниците започват сутрин в 8 часа с подготовка, като отиват на занятия – било то в клас, в учебните кабинети, било то на стадиона, на спортни площадки, на учебни полета и стрелкови полигони. Учебният процес се води до 13.30 ч. Следва един час почивка. От 14.30 до 17 часа се провежда подготовка за следващия ден и следващите занятия, обслужва се използваното през деня въоръжение и техника, подготвят се планове, материално осигуряване и т.н.

- Изучава ли се английски език в бригадата?
- В Шумен имаме департамент по чуждоезикова подготовка на I, II, III и IV-то ниво. Материалната база и преподавателите там са чудесни. На изучаването на английския език наблягаме основно при декларираните военни формирования към силите на НАТО и ЕС. Курсове се организират и във Военната академия “Г.С.Раковски” в София, както и при нас в гарнизон Стара Загора и в гарнизон Ямбол – по 3-4 месеца. Тук обучаваме военнослужещи от нулата до I ниво. Имаме преподаватели, които са завършили в САЩ, имаме оборудвани два кабинета. Наведнъж може да се обучават по 10-12 човека в поток.

- В какви учения участва бригадата тази година?
- До момента сме провели полево обучение с артилерийските и разузнавателните формирования през пролетта, тактическо учение “Ответен удар 16″ за сертифициране на Моторизираната пехотна батальонна група на учебен полигон “Ново село”, съвместна подготовка с американски военнослужещи “Black Sea Rotational Force” и “Platinum Lion” пак там, българо-американска летателна тренировка “Tracian Thunder 2016″ с участие на зенитните подразделения от Зенитно-ракетния дивизион, дислоциран в Шумен, както и в “Бриз 2016″ с ВМС в Атия, където участвахме като сухопътен контингент. До края на годината останаха тактически учения с механизираните роти от механизираните батальони, командно-щабно учение под ръководството на Съвместното командване на силите “ЩИТ 16″ и др. Имаме съвместна подготовка в тренировъчния център “Бабадаг” – Румъния и учение “SEVEN STARS 16″ в щаба на Многонационалната бригада на Югоизточна Европа в Лариса, Гърция.

- Предстоят ли Ви нови задгранични мисии?
- В момента подготвяме охранителен взвод за летището в Афганистан към 32-я контингент. Вчера завършиха индивидуалните изпити. В началото на септември ще бъде сертификацията, а тържественото изпращане в центъра на Стара Загора ще го проведем от 11 ч. на 13 септември.

- Какви са възможностите на Втора бригада за неотложни задачи по места в мирно време?
- Разполагаме с 21 формирования за оказване на помощ на населението при бедствия и аварии в петте ни гарнизона – за пожари, тежки зимни условия и наводнения. Имаме и групи за помощ на органите на МВР по противодействие на терористични заплахи и актове, както и за ликвидиране на последствия.

- Имате ли командировани войници на българо-турската граница?
- Към момента имаме около 300 военнослужещи там. Те изпълняват съвместно с граничните полицаи задачи по патрулиране и противодействие на миграционния натиск. Мога да кажа, че на всеки граничен пункт от Капитан Андреево до Резово има военнослужещи от Втора бригада. Те са на двуседмична ротация.

- Днес в Стара Загора е тържеството Ви по случай Празника на бригадата – 1 септември. Как ще протече то?
- Поканили сме много официални гости. Тържеството е организирано типично по военному. Началото му е в 11 часа тук, в района на командването и щаба на бригадата. В официалната част ще бъдат прочетени заповеди за награждаване, за повишаване в звание на офицери и сержанти. След което ще започне кратък спектакъл на военно-духовите оркестри – нашия и този на НВУ “В.Левски” – Велико Търново и друга художествена част.

- Какво е обръщението Ви към личния състав за празника?
- На всички военнослужещи и цивилни служители на бригадата, както и на техните семейства пожелавам да бъдат живи и здрави, да имат семейна хармония. Да са заредени със сила и енергия, за да изпълняват с достойнство и чест воинските си задачи. Да посрещат с вдигнати глави всяка трудност, както и всеки празник.

#vvv

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн