Кметът на Стара Загора Живко Тодоров поздрави организаторите и изложителите на Бата Агро 2016

STZAGORA.NET
*
Кметът Живко Тодоров поздрави организаторите и участниците при откриването на изложението „БАТА АГРО 2016”, което се провежда на летището в Стара Загора, от 30 август до 3 септември. Тази година в есенното издание участват 180 фирми, разположени на площ от 35 000 кв.м.

Той подчерта, че „БАТА АГРО“ дава възможност на всички, които се интересуват от най-новата и модерна земеделска техника, да дойдат, да я видят и тестват, защото предстои след два месеца отварянето на една от мерките, по които всички те ще могат да получават безвъзмездно средства за закупуване на техника. „Шансът е отворен пред тях, да си харесат най-доброто от изложението, да кандидатстват впоследствие и да могат с помощта на европейските средства, и с помощта на правителството, което се грижи да стигнат до всеки един човек, това да се случи – заяви при откриването Тодоров. – В Стара Загора имаме с какво да се гордеем – с нашите производители, които работят на полето и прибират добра реколта“, каза още старозагорският кмет.

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева заяви в приветствието си към присъстващите, че независимо от трудностите, предизвикани от климата или пазарите, с всяка изминала година се увеличават обработваемите площи и обемите на всички подсектори на земеделието в България, както и броят на земеделските стопани. „Това става благодарение на новите аргротехнологии, които всеки земеделец следва да прилага и да се интересува. Защото само така може българският производител да бъде конкурентен на общия европейски пазар, на който оперираме при правилата на свободно движение на стоки и капитали“ – каза министър Танева.

Участниците в БАТА АГРО '2016 бяха приветствани и от британския посланик у нас Н.Пр. Ема Хопкинс

„От 2011 до 2015 г. включително всяка година българските земеделски стопани се оборудват с нова техника. Изключение прави 2014 г., когато по-големият брой регистрирани нови машини са втора употреба поради липсата на процедура за програмата за развитие на селските райони“ – обясни тя. Най-значителен процент на новорегистрирана нова техника е отбелязан през 2011 и 2015 г. Към края на 2015 г. у нас са регистрирани 75 000 колесни трактори и 11 500 зърнокомбайни, съобщи земеделският министър.

Тодор Николов – председател на УС на БАТА АГРО подчерта, че изложението продължава да се утвърждава като едно от най-авторитетните в страната. „Искаме българските земеделци да бъдат в час с най-новите технологии и тенденции, и да могат ги прилагат по-бързо в България“ – каза той.

Интересно и полезно събитие пожела и британският посланик у нас Ема Хопкинс, която е специален гост на събитието.

Изложението се организира от Българската асоциация на търговците на агротехника, в която членуват фирми, осъществяващи над 80% от вноса на агротехника у нас. Акцент на изложението са последните новости при земеделските машини, особено за есенната кампания.

По традиция по време на БАТА АГРО са предвидени демонстрации и тест драйв на представената техника.

От 14.00 часа започва информационен семинар, организиран съвместно със земеделското министерство, за мерките по Програмата за развитие на селските райони, стартиращи през есента на 2016 г. с акцент върху мярка 4.1.




#vvv

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн