Блок в “3 чучура-юг” се отърва от рояк стършели след две седмици филм на ужаситe

STZAGORA.NET
*
Десетки мъже, жени и деца от 5-етажния блок No 48 в старозагорския квартал “3-те чучура-юг” вече спят спокойно след две седмици живот като във филм на ужасите. На северния ъгъл на блока им това лято се засели рояк стършели. Едното гнездо двусантиметровте жилещи насекоми направили на височина малко над човешки бой, а второто – в пукнатина на панела между втория и третия етаж.

“Летяха винаги – дори и нощем, и навсякъде. Виждахме ги и по терасите, а сме с малки деца. Появиха се внезапно и две седмици не ни дадоха мира” – разказа домоуправителят Слави Острев. Думите му подкрепи и Христо Каламов, който мина заедно със съпругата си и детето си.

От блока потърсили първо помощ от националния телефон 112, но не последвало нищо. Тогава се заели да се оправят сами. Минали дни, докато се свържат с фирма за дезинсекция. Когато специалистите дошли, работата също не станала веднага. Пръскали няколко пъти, като употребили общо четири флакона препарат. След всяко пръскане под гнездата намирали по десетина умрели стършела. Но не свършвали, оставали още и още. Пръскали и нощем, когато се предполага, че жилещите насекоми би трябвало да спят. Но не спели. “От фирмата реагираха сравнително бавно, но накрая се справиха” – обясниха от блока. За последно запечатали по-ниско разположеното гнездо с монтажна пяна.

Вчера под мястото на полесражението на хора и стършели все още се виждаха десетки изсъхнали стършели. Някои все пак са оцелели, тъй като още се въртяха наоколо. Но едва ли повече ще направят гнездо на това място.

Типично гнездо на стършели

#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн