Галина Стоянова: Бузлужда не е идеология, а памет

STZAGORA.NET
*
Това каза кметът на община Казанлък на откриването на изложбата „Бузлуджа – паметта на времето“ на площад „Севтополис“. Галина Стоянова благодари на младия автор – архитект Дора Иванова за възраждането на каузата „Бузлуджа“. „Аз лично много бих искала да заведа там един ден своите внуци и да не се срамувам, че съм участвала в разрухата“, сподели пред публиката г-жа Стоянова.

На официалното начало на експозицията на открито присъстваха председателят на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов, заместник – кметът на Общината Михаил Михайлов, общински съветници, представители на общинското ръководство, изявени личности на Казанлък, обикновени граждани.

В навечерието на 35-тата годишнина, откакто Бузлуджа отваря врати за посетители, за монумента прозвучаха думи като „бижу, което се е преврнало в руини“. Арх.Иванова благодари за подкрепата на община Казанлък и кмета Галина Стоянова и определи монумента като част от неразкрития потенциал на Казанлък – град, богат на културно-историческо наследство.

Изложбата „Бузлуджа – паметта на времето“ е част от инициативата на община Казанлък и фондация „Проект Бузлуджа“ за опазването на паметника. За първи път проектът е представен в 15 двустранни табла с участието на 10 фотографи, успели да предадат посланията на паметника в актуалното му състояние. Официалното откриване се състоя ден преди откриването на грандиозния обект Бузлужда преди 35 години, на 23 август 1981 година.

По време на мултимедийната презентация в изложбената зала на общинския Информационен център на ул. Искра №4 арх.Иванова представи накратко историята на местността, различните варианти за бъдещето на историческия комплекс и своето лично авторско виждане „Бузлуджа да се превърне в български форум за история и изкуство“.

#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн