Красимира Чахова, зам.-кмет на Стара Загора: Имаме своето заслужено място на спортната карта на Европа

STZAGORA.NET
*
„Стара Загора има своето заслужено място на спортната карта на Европа“, каза ресорният зам.-кмет на общината Красимира Чахова при посрещането днес на шестчленна комисия, която е на посещение в града по повод кандидатурата му за Европейски град на спорта за 2017-та година. „Градът ни е с традиции в спорта. Ръководството на Община Стара Загора работи, за да подобри спортната инфраструктура. Затова нарастват и инвестициите, които намират подкрепа от Министерството на спорта, както и от различни неправителствени организации. Децата и младежите са групата от населението, към която са съсредоточени най-много усилия, за да бъдат мотивирани да спортуват, да се събуди у тях интерес към спорта и да стане част от тяхното ежедневие и начин на живот. Паралелно с развитието на спорта трябва да се подобрява ценностната система на обществото, да се популяризира здравословния начин на живот, което неминуемо ще доведе до увеличаване на значението на спорта за икономиката и грижата за околната среда“, допълни зам.-кметът.

Стара Загора бе посетена от представителите на Асоциацията на европейските градове и столици на спорта (ACES Europe) – президента на Асоциацията Джан Франческо Лупатели, генералния секретар Хуго Алонсо, Анатоли Илиев – член на Управителния съвет, както и Данило Монтанари, Лукаш Ворел и Алберто Бичи. Опознавателната обиколка за гостите бе водена от зам.-кмета Красимира Чахова, председателя на ПК по спорт и младежки дейности към Общинския съвет в града Николай Диков и експертите от Отдел „Туризъм, спорт и младежки дейности“ Петко Крумов и Асен Асенов. Членовете на комисията се запознаха отблизо със спортен комплекс „Берое“, стадион „Трейс Арена“, общинските спортни зали „Стара Загора“ и „Иван Вазов“, както и игрищата за волейбол, тенис, футбол и баскетбол в новоизградения парк в кв. „Казански“.

„Благодарим за гостоприемството и грижата, която полагате за популяризиране на спорта и здравословния начин на живот. Надявам се да се поздравим и през ноември месец, когато официално ще бъде обявен Европейският спортен град за 2017 г.“, каза президентът на Асоциацията на европейските градове и столици на спорта Джан Франческо Лупатели. „Имате една чудесно подготвена и наистина професионална кандидатура. Много сме доволни от всичко, което имахме възможност да видим в Стара Загора. Сега разбирам и защо от представителството на ACES Europe за България така категорично подкрепиха кандидатурата на града“, допълни още той.

По време на срещата стана ясно, че Стара Загора има изключително подходящо георграфско положение, освен добрата спортна инфраструктура. Специално подготвена презентация бе представена в залата на Регионалния исторически музей. Така бе показана богатата спортна история, която има градът, както и различни шампионати и събития, на които е бил домакин. На нея присъстваха представители на голяма част от спортните клубове и организации, които си партнират с Общината и носят успехи и прослава на града. Ресорният зам.-кмет Красимира Чахова очерта и някои от основните събития, които предстоят да бъдат организирани, както и идеята на екипа на кмета Живко Тодоров да се работи към засилване и популяризиране не само на детския и масов спорт, но и на този за хора със специални потребности.

Стара Загора отговаря на условията и успя да впечатли представителите на Асоциацията, стана ясно по време на заключителната част от визитата им. „Препоръчваме на ръководството на Общината да започне да работи по спортните мероприятия за 2017 година, защото титлата Европейски град на спорта дава високи шансове за домакинство и сътрудничество с европейски и световни организации“, коментира Анатоли Илиев. Той подчерта, че ясно се вижда възходящата линия, по която се върви.

Изборът на признанието „Европейски град на спорта“ се извършва от ACES Europe, въз основа на принципите на отговорност и етика, като се приема, че спортът е фактор, който влияе върху развитието на обществото, подобряване качеството на живот, съдейства за доброто здраве и интеграцията на отделните социални общности.


#vvv

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн