Осъдиха трима в Казанлък по две дела за телефонни измами

STZAGORA.NET
*
Районна прокуратура – Казанлък постигна осъдителни присъди спрямо три лица по две дела за телефонни измами.

По първото дело Районна прокуратура Казанлък постигна осъдителна присъда срещу Николай А., Христо А. и Иван И., и тримата от гр. Ветово, обвиняеми затова, че на 21 април 2016 г. в Казанлък след предварителен сговор помежду си и с цел да набавят за себе си имотна облага са измамили Донка Г., като Николай А. се е обадил по телефона, представяйки се за лице, упълномощено от собственик на фирма, че неин близък роднина е запазил радиатори, внос от Германия за детски ясли в Пловдив, които трябвало да бъдат платени до половин час. Донка Г. предала на изпратено от обвиняемите лице „муле“ сумата от 1000 лв., което следвало да ги остави на отбивка от пътя за с.Писанец, обл.Русе. За да вземе паричната сума там се явил Иван И. и бил задържан. Срещу тримата е било повдигнато обвинение за измама – престъпление по чл. 210, ал.1, т.2, във връзка с чл.209, ал.1 от Наказателния кодекс.

По второто дело Районна прокуратура – Казанлък постигна осъдително споразумение спрямо Николай А. и Христо А., и двамата от гр. Ветово, област Русе. На 19 април 2016 г. в Казанлък Николай А., се е свързал с непознато лице от Казанлък по публикувана обява в интернет. Николай А. му предложил да работи като посредник за получаване и изпращане от Казанлък до Русе на документи и пари, и по този начин го привлякъл в престъпната схема като „муле“. Междувременно Николай А. се свързал с 90-годишната М.А. и 83-годишната Р.П. от Казанлък, като им се представил за техен роднина – племенник и зет. На възрастните жени обяснил, че е необходима определена сума за закупуване на радиатори на по-ниска цена. На същата дата пострадалите предали на посредника в схемата общата сума от 1600 лева.

В хода на досъдебното производство по искане на Районна прокуратура – Казанлък и тримата обвиняеми са били с мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Състав на Районен съд – Казанлък е одобрил постигнатите споразумения от Районна прокуратура – Казанлък по двете дела, като е наложил следните наказания: на Николай А. – наказание “лишаване от свобода” за срок от 4 месеца при първоначален строг режим, на Христо А. – наказание от 2 години лишаване от свобода условно с 4 години изпитателен срок и на Иван И. – 11 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим.

Постигнатите споразумения не подлежат на обжалване и влизат в сила незабавно.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн