Детските градини в област Стара Загора през 2015 година: броят им се запазва, децата намаляват

STZAGORA.NET
*
Към 1.12.2015 г. в област Стара Загора функционират 93 самостоятелни детски градини с директор. В сравнение с 2014 г. броят им остава непроменен. В тях са записани 10 557 деца, от които 5478, или 51.9%, са момчета. В сравнение с предходната година броят на децата намалява с 4.8%.

Обхватът на децата в детските градини, изчислен чрез груповия нетен коефициент на записване*, за учебната 2015/2016 година е 79.2%, или с 4.8 процентни пункта по-малко спрямо учебната 2014/2015 година.

Средният брой деца в една детска градина за област Стара Загора е 114 (116 за страната). Една група се формира средно от 19 деца (23 за страната).

Педагогическият персонал, зает в детските градини, е 884, като в сравнение с предходната учебна година намалява с 22 души, или с 2.4%. От него 827 са детски учители.


Методологични бележкиСтатистиката на образованието е изградена на базата на Регламент № 452 от 2008 г. на Европейския парламент и на Съвета, относно изготвянето и развитието на статистиката на образованието и ученето през целия живот, действащата нормативна уредба на България в областта на образованието, Международната стандартна класификация на образованието (МСКО) – ревизия 2011 г. (ISCED 2011), и съпътстващите я методически ръководства.Националният статистически институт провежда ежегодни изчерпателни изследвания, характеризиращи дейността на образователните институции.

Образователни институции са тези, които директно провеждат обучение по образователни програми с учащи в организирани класове (групи) на място или чрез дистанционна форма на обучение.

Детските градини са образователни институции, в които се провежда предучилищното образование на населението в Р България. Източник на данни за детските градини е изчерпателното наблюдение на НСИ, което се провежда веднъж годишно със срок 1 декември.

Показателят „Групов нетен коефициент на записване” на децата в детските градини се изчислява в проценти като отношение на броя на децата в детските градини във възрастовата група от 3-6 години към броя на населението в същата възрастова група.

Повече информация и данни за статистиката на детските градини могат да бъдат намерени на сайта на НСИ (http:// www.nsi.bg), раздел „Образование и учене през целия живот“.

–––––––––––
* Груповият нетен коефициент на записване на децата в детските градини се изчислява в проценти като отношение на броя на децата в детските градини във възрастовата група 3 – 6 години към броя на населението в същата възрастова група.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн