Георги Гьоков – седми по активност в парламента и първи сред старозагорските народни представители

STZAGORA.NET
*
По време на шестата си сесия (9 май 2016 г. до 28 юли 2016 г) 43-то Народно събрание е приело 44 закона и 70 решения. Това сочи справка, подготвена от парламентарния пресцентър и дирекция “Законодателна дейност” на Народното събрание. През тази сесия парламентът е имал 37 пленарни заседания, като едно е било извънредно.

През трите последни месеца са внесени 72 законопроекта, като 37 от тях са на народни представители. Постъпили са 64 проекта за решения, от тях 56 са от депутати, както и седем проекта за обръщения и декларации.

В Народното събрание от 9 май 2016 г. до 28 юли 2016 г. са постъпили 555 въпроса и 34 питания. Членовете на кабинета са отговорили на 407 въпроса и 16 питания. На най-много въпроси и питания са отговорили министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова – по 53.

Сред депутатите, отправили най-много въпроси и питания по време на приключилата сесия, на 7-мо място от 240 народни представители е старозагорецът Георги Гьоков, депутат от 27-ми Старозагорски избирателен район в групата на БСП лява България – с 23 (общо 71 от началото на работата на 43-то Народно събрание). По този показател той се нарежда непосредствено след Петър Славов, Мартин Димитров, Вили Лилков, Методи Андреев, Настимир Ананиев и Светослав Белемезов.

Ето какво каза по този повод Георги Гьоков пред в.”Старозагорски новини”:

- Личен избор ли е степента на активност на един депутат, г-н Гьоков?
- Да, абсолютно личен избор. При наличието на желание за сериозна работа могат да бъдат зададени стотици въпроси. В правилника за работата на Народното събрание има все пак ограничение за задаването най-много на две устни питания за една седмица. Но за писмените въпроси и питания няма никакво ограничение. Така че може да се развива сериозна дейност. Моята активност се провокира от приемните, които правя, от приемните в избирателния район и от проблемите, които поставят хората по време на срещите ми с тях. Пък и социалната сфера предполага голям брой питания, тъй като хората очакват да им се решават социалните проблеми, което на практика при това управление не се случва. А мястото на опозицията е да изяснява защо не се случва. Освен това съм задавал много въпроси, касаещи региона. Например за летище Стара Загора.

- Къде в региона избирателите са най-активни, според Вас?
- Ако съдя по приемните, които правя, пък и от онова, което колегите споделят, според мен няма кой знае каква разлика в активността на хората в различните региони на областта. Може би все пак колкото по-голям е регионът, толкова хората са по-активни.

- Като заместник-председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика предполагам, че Ви интересуват най-вече въпросите в социалната сфера?
- Да, смятам, че именно в нея имам някаква експертиза и виждания за развитието й. Затова и там са ми най-много въпросите. Следват здравеопазването, тъй като съм член и на Комисията по здравеопазване. Имам и няколко въпроса за земеделието и селското стопанство, провокирани от хората, които идват в приемната и си поставят проблемите.

- Има ли разлика във възнаграждението между активните и неактивните народни представители?
- Не. Възнаграждението идва на изборите, ако може така да се каже. Иначе материално – не. Активността е въпрос на лична отговорност пред хората, които са ме избрали.

- Имате ли вътрешно разпределение в парламентарната група по сфери на наблюдение?
- Имаме принципно разпределение. Всеки е казал в коя сфера му е приоритет да работи. За мен това са социалните въпроси, здравеопазването, туризмът и малко селско стопанство. Но иначе нямаме ограничение. Могат да се задават въпроси във всички сфери, по всичко, за което един народен представител смята, че е актуално.

- Как ще прекарате парламентарната ваканция? Оставили ли сте си дни за почивка?
- Почивка – да, от заседанията в София. Иначе – нормална работа. Един народен представител според мен може да почива най-много десетина дни през годината, като го няма на терен в избирателния му район или на заседанията в София, комисиите и т.н.

- И къде ще бъдете в своите 10 свободни от натоварване дни?
- От 15 години всяко лято ходя за една седмица в Созопол – около 1 септември, периодът съвпада с “Аполония”. Тази година ще е по-малко, защото парламентарните заседания започват по-рано.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн