Издателска дейност в област Стара Загора през 2015 година

STZAGORA.NET
*
През 2015 година в област Стара Загора са издадени:

• 110 книги с годишен тираж 26 хиляди
• 15 брошури с годишен тираж 5 хиляди
• 10 регионални вестника с годишен тираж 1 074 хил. и еднократен тираж 19 хиляди

В сравнение с предходната година броят на издадените заглавия на книги се увеличава с 19, докато средният тираж на една книга намалява с 2.2% и достига 236 броя.
В сравнение с 2014 г. броят на брошурите намалява с 14 заглавия, а средният им тираж – с 391 броя (54.0%).

През 2015 г. в област Стара Загора са издадени 10 вестника с годишен тираж 1 074 хил., или по 3 броя годишно на човек от населението. Спрямо предходната година издадените вестници се увеличават с 2 броя (25.0%), а тиражът – със 711 хил. (195.9%).

Относителният дял на издаваните вестници в област Стара Загора е 7.0% спрямо регионалните вестници общо за страната, а годишният тираж – 4.8% от тиража на всички регионални вестници.

Методологични бележки:

Изследването на издателската дейност се провежда годишно и обхваща дейността на държавните и частните издателства и редакции. Данните се предоставят на НСИ от Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий” (всички депозирани издания за годината).

В броя на книгите и брошурите не се включват изданията с тясно ведомствено предназначение, с временен и рекламен характер, с тираж по-нисък от 100 екземпляра и обем по-малък от четири страници.

Брошура е непериодично печатно издание с най-малко пет, но с не повече от 48 страници, издадено в страната, което е на разположение на обществеността.

Книга е непериодично излизащ печатен документ с най-малко 49 страници, издадено в страната, което е на разположение на обществеността.

Заглавие – дума или съвкупност от думи, отбелязани обикновено върху документа, за да може да се използват за неговото идентифициране и често (но невинаги) го отличават от други документи.

Тираж е общият брой на екземплярите, отпечатани от едно заглавие.

Вестник е листово издание, което съдържа новини за текущи събития, предизвикващи специален или общ интерес, отделните части на който са регистрирани хронологически или в числа, и обикновено излиза поне един път в седмицата.

Годишен тираж на периодичното издание е общото количество на екземплярите на всички излизания на едно заглавие за една година.

Еднократен тираж е средният тираж от тиражите на всички излизания на едно заглавие за година.

Повече информация и данни за издателската дейност могат да се намерят в ИС „Инфостат“ (https://infostat.nsi.bg/infostat/pages/module.jsf?x_2=214) и на сайта на НСИ (http://www.nsi.bg), раздел „Култура”.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн