Втори голям пожар изпепели 250 дка лозя и градини в местността “Черния мост” край Стара Загора

STZAGORA.NET
*
250 декара градини с лозя, череши, круши, сливи, орехи и други фиданки, много от които изоставени, както и сухи треви и храсти, изгоряха в събота, 30 юли, в местността “Черния мост” край Стара Загора.

Огънят е пламнал по неизяснена до момента причина около 16 часа вдясно от пътя за Старозагорските минерални бани, югозападно от кв. “Три чучура-север”, и е вилнял 4 часа, докато бъде загасен към 20 часа, съобщи за “Старозагорски новини” директорът на РД ПБЗН – Стара Загора комисар Стоян Колев.

Пламъците са застрашили жилищните сгради по протежение на пътя за Баните. Риск е имало и за хората по виличките в местността, както и боровата гора.

За борба с пожара е била вдигната по тревога цялата противопожарна служба в Стара Загора. На помощ са дошли и пожарникари от Казанлък и Раднево. На място са работили общо 6 екипа с над 40 огнеборци, в това число ръководството и щаба на Регионалната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”.

За да не пламне и боровата гора, против стихията са излезли и 20 души от РДГ и Държавното горско стопанство в Стара Загора със своя противопожарна техника.

Община Стара Загора е участвала в гасенето с 25 души, високопроходима техника и водоноски.

Районът се опожарява за пореден път. Пожари там са ставали периодично през няколко години и преди, припомниха паметливи старозагорци.

Пожарът над “Черния мост” е третият пореден през последните няколко сухи и горещи дни. На 26 юли от 16.30 до 23.00 часа изгоряха 720 декара 6-годишни насаждения – бор, кедър, дъб и акация и сухи треви над кв. “Лозенец”, за чието възстановяване ще са необходими по данни на Регионалната дирекция по горите над половин милион лева. Ден след това сухи храсти и треви пламнаха и южно от площадката на “Агробиохим”, но бяха бързо угасени.

#vvv

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн