865 лица са постъпили на работа в област Стара Загора през юни

STZAGORA.NET
*
През юни 2016 г. в област Стара Загора са постъпили на работа 865 безработни лица.
На първичния пазар през юни са устроени общо 805 лица, по програми и мерки за заетост са постъпили на работа 60 лица.

През юни са обявени 778 работни места на първичния пазар на труда.

ИЗПЪЛНЕНИЕ НА АКТИВНАТА ПОЛИТИКА ПО ЗАЕТОСТТА В ОБЛАСТ СТАРА ЗАГОРА
В програми за заетост и обучение през юни в област Стара Загора са включени 515 безработни лица.
По Национална програма “Асистенти на хора с увреждания” са включени 76 лица по “заявки” за “личен асистент”.
Други програми, по които бюрата по труда от областта имат сключени договори с работодатели и се реализират са:
По Програма “Старт на кариерата” са работили 24 лица.
Национална програма за заетост и обучение на хора с трайни увреждания- по програмата са работили 29 лица.

По насърчителни мерки на заетост са работили 48 лица.
Най-предпочитаните от работодателите са преференциите:
• по чл.36, ал.1 от ЗНЗ за безработни младежи до 29г – са работили 19 безработни лица от групата на младежите до 29-годишна възраст.
• по чл.50 от ЗНЗ (За първите пет разкрити работни места от работодатели-микропредприятия) са работили 8 лица.
• по чл.55а от ЗНЗ (За безработни над 50 годишна възраст) са работили 7 лица.
• по чл.55в от ЗНЗ (За продължително безработни лица) са работили 3 лица.

ОБЩИНИ СТАРА ЗАГОРА И ОПАН

1. Безработица – състояние, равнище и динамика

 

По данни от административната статистика на Агенция по заетостта през месец юни в Бюрата по труда на област Стара Загора са се регистрирали 10183 безработни и равнището на безработица е 6,9 на сто, с 1,5 процентни пункта по-ниско от стойността на показателя за страната. Спрямо предходния месец, равнището на безработица намалява с 0,1 процентни пункта, а регистрираните безработни със 188 души. С най-ниско равнище на безработица е община Стара Загора – 3,9 на сто, а с най-високо – община Николаево – 62,5%.

Регистрираните безработни в Дирекция „Бюро по труда” Стара Загора през месец юни също намаляват. Общият им брой достигна 3148. Равнището на безработица е 4,0 на сто и стойността му остава непроменена спрямо предходния май. Намалението в общия брой на регистрираните безработни спрямо предходния месец е с 45 души. По общини стойността на показателя е съответно: община Стара Загора – регистрирани безработни 3079, равнище на безработица – 3,9 на сто; община Опан – регистрирани безработни 69, равнище на безработица – 11,0 на сто.

В общата съвкупност на безработните се запазва доминиращият дял на жените – 1911 (60,7 на сто). Сравнението с предходния май не показва отклонение. Най-висок остава относителният дял на жените специалисти – 43,9 на сто през юни, 42,5 на сто предходния май. Намаляват безработните в младежка възраст (227 през месец юни, 283 предходния май). Сред тях преобладават безработните на възраст 25-29 години – 201, тоест 72,6 на сто от всички младежи, регистрирани в отчетния месец. Сравнението с предходния май, показва увеличение с 0,5 на сто. Месечният брой на безработните в активна трудоспособна възраст е 1633 и не показва отклонение от регистрираните на възраст 30-50 години през май. Намалява месечният брой на безработните над 50 години – 1238 в отчетния месец, 1277  през месец май.

С 38,0 на сто нарастват новорегистрираните безработни (559 през месец юни, 405 предходния май), като 313 (56,0 на сто) са освободени от частния сектор. В зависимост от предмета на икономическата дейност, най-много продължават да са новорегистрираните безработни от сектор услуги – 270, индустрия – 121 и търговия – 75.

 

2. Динамика и структура на заетостта

 

В отчетния месец са обявени 428 работни места. Заявените работни места на първичния пазар са 381, с 9,7 на сто по-малко от заявените предходния май. Частният сектор е заявил 258 места – 60,3 на сто от местата. Делът му намалява от 65,1 на сто през май до 60,3 на сто от вакантните длъжности в отчетния месец. През месец юни 358 – 83,6 на сто от заявените работни места са за безработни без квалификация. Обяснението: 90% от местата по програми за заетост са без изисквания за професия и специалност. Равнището на материалната база и прилаганите технологии в строителството, земеделието, горското стопанство, добивната и хранително-вкусовата промишленост, предлагат съчетание от елементарни трудови умения и ръчен труд с ниско заплащане. Нестабилното икономическо положение на повечето стопански субекти, ги принуждава стихийно да разкриват и закриват работни места, да се стремят към икономии на средства за работни заплати и да избягват инвестициите в квалифициран човешки потенциал.

По програми за заетост и обучение през месец юни са обявени 46 работни места, 19 по национални програми за заетост, 7 по браншови програми и 20 по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Безработните постъпили на работа в отчетния месец са 391, жените – 241, младежите – 81, продължително безработните – 39, безработните с намалена работоспособност – 20.

 

3. Изпълнение на активната политика по заетостта

 

Активната политика оказва влияние върху състоянието на пазара на труда и ограничава безработицата. Субсидираната заетост е важен инструмент за осигуряване на заетост на безработни от неравнопоставените групи на пазара на труда, които много трудно се реализират на първичния пазар. В резултат на провежданата активна политика, намалява средномесечният брой на регистрираните безработни в почти всички групи в неравностойно положение.

Броят на безработните, заети в общополезни дейности по програми за заетост от началото на годината е 85. За работни заплати и осигуровки са изплатени 366 534 лева. През месец юни по програми за заетост финансирани от Държавния бюджет работят 85 безработни.

Национална програма „Асистенти на хора с увреждания се реализира с цел предоставяне на грижи в семейна среда на хора с трайни увреждания или тежко болни самотни хора, чрез осигуряване на заетост за безработни с качества и опит като лични асистенти. В отчетния месец, в дейности по програмата, са включени 25 безработни.

Съществуват и други програми, по които Бюрото по труда има сключени договори с работодатели и те успешно се изпълняват:

За да се осигурят възможности за придобиване на трудов стаж от младежи, завършили професионално или висше образование и да се улесни прехода между образование и заетост, се реализира програма „Старт на кариерата“. С осигурена заетост по програмата в отчетния месец са 17 безработни младежи.

Програма „Мелпомена” осигурява заетост на безработни със специфични умения и опит в театралното и оперното изкуство. Тя компенсира ограничените възможности за реализация на много професионалисти с дългогодишен опит в тази област. През месец юни по програмата работят 10 безработни.

Не отслабва интересът на работодателите към Националната програма за заетост и професионално обучение на хора с трайни увреждания.  Две са причините за неотслабващия им интерес: увеличаващ се брой на регистрираните безработни с трайни увреждания и финансиране със средства от държавния бюджет на разкритите за срок от 24 месеца работни места. През месец юни по програмата работят 10 безработни с трайно намалена работоспособност.

По национална програма „Активиране на неактивни лица” в дирекцията работят един психолог, 1 мениджър на случай и 2 ромски медиатори. В резултат от реализацията на дейностите по програмата, 6 неактивни лица са се регистрирали през отчетния месец като безработни.

Национална програма „Клио” осигурява обучение, шест месечна заетост и социална интеграция на безработни, чрез разкриване на работни места в дейности по опазване, поддържане, реставрация и обслужване на обекти – недвижимо културно наследство, съгласно чл.6, т.1-6 от Закона за културното наследство. През месец юни по програмата работят 2 безработни.

Национална програма „Помощ за пенсиониране” е предназначена за безработни, на които не достигат 24 месеца трудов стаж за необходимия сбор от осигурителен стаж и възраст, който дава право на пенсия по чл.68, ал.1 от Кодекса за социално осигуряване. Благодарение на облекчените процедури по програмата вече започна работа един безработен.  Практиката през предходните две години правеше програмата неработеща: честите промени в нормативната уредба и тромавата процедура по издаване на удостоверения от Националния осигурителен институт за недостигащия осигурителен стаж, както и факта, че трудовото възнаграждение на кандидат пенсионерите обикновено е в минимални размери, демотивираше безработните да участват в програмата.

Основна цел на програмата за обучение и заетост на продължително безработни лица е повишаване пригодността за заетост на продължително безработните, чрез включването им в обучения за професионална квалификация и субсидирана заетост. В отчетния месец по програмата работи 1 безработен.

Програма „Красива България” цели подобряване на обществената среда в населените места. В плана с одобрените обекти през 2016 година е предвиден основен ремонт на детска ясла №8. Ремонтът вече започна. На обекта работят 7 безработни с професионален опит в строителството на сгради.

По мерки за заетост в отчетния месец работят 9 безработни. Насърчителните мерки за заетост са насочени към работодатели, които разкриват работни места и наемат на тях безработни от застрашените целеви групи на пазара на труда.

• чл.36, ал.1 от Закона за насърчаване на заетостта осигурява заетост на младежи до 29 години. През месец юни по мярката работи един  безработен младеж.

• чл.36, ал.2 от Закона за насърчаване на заетостта осигурява заетост на младежи до 29 години с трайни увреждания, включително военноинвалиди, както и на младежи от социални заведения. През месец юни по мярката работи един  безработен младеж.

• чл.50 от Закона за насърчаване на заетостта е за първите пет разкрити работни места от работодатели – микро предприятия. В отчетния месец по мярката работят 2 безработни.

 чл.55а от Закона за насърчаване на заетостта е за безработни над 50 годишна възраст. В отчетния месец по мярката работят 3 безработни.

чл.55в от Закона за насърчаване на заетостта е за продължително безработни лица. В отчетния месец по мярката работят 2 безработни.

 

4. Реализация на схеми по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 

 

1. Схема BGО5М90PO01-1.2014.001 - проект „Младежка заетост” осигурява възможност на работодателите да наемат младежи в две направления: стажуване и обучение по време на работа. Проектът стартира през месец септември 2014 година. Подадените заявки от работодатели са 236. Заявените работни места – 783, а включените в заетост безработни младежи – 124.

2. Схема BGО5М90PO01-1-005-0001 проект „Обучения и заетост за младите хора” се реализира с цел обучение с ваучери и включване на безработни младежи до 29 годишна възраст в заетост. На работодателите, които осигуряват заетост по схемата, се възстановяват разходите за възнаграждения в размер на минималния осигурителен доход за съответната икономическа дейност и квалификационна група професии за съответната година, към която се отнася разкритото работно място, както и здравните и социални осигуровки на младежите за срок от 6 месеца. За директна заетост заявките от работодатели са 9, разкритите работни места – 55, а включените в заетост безработни младежи – 36.
#vvv

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн