Новият председател на Общинския съвет в Опан Елка Бонева: 10 ноември дойде и при нас – 26 години по-късно. За пръв път от 1944 г. БСП не управлява общината

STZAGORA.NET
*
Общинският съвет в Опан избра на 25 май за свой председател Елка Бонева. Успоредно с това тя е лидер на общинската организация на ПП ГЕРБ в Опан, както и директор на Областна дирекция “Земеделие” в Стара Загора. Във връзка с избора й за водач на местния парламент се обърнахме към нея с молба да разкаже за текущите задачи, проблеми и предизвикателства в тази предимно земеделска община на Старозагорска област.

- Как стана изборът Ви, г-жо Бонева?
- Аз съм трети мандат общински съветник в Опан. Смених на поста Румяна Динева, която тези дни оглави Областния съвет на БСП в Стара Загора. Целта бе да потърсим промяна на статуквото в общината. Първата стъпка от тази промяна бе направена на местните избори миналата есен, когато за пръв път от 9 септември 1944 г. насам в Опан бе избран кмет, който не е от БСП. Сега и председателят на съвета в мое лице вече е от десницата. Това стана, след като съветниците вдясно се обединихме. В 11-членния Общински съвет трима сме от коалицията “ГЕРБ-Реформаторски блок”, двама са от партията, която издигна кмета Генчо Колев – “Нова алтернатива”, с председател ексвоенния министър Николай Цонев, един е независим, а петима са от БСП. С две думи, най-сетне и в Опан дойде неговият 10-ти ноември – 26 години по-късно.

- Как се разбирате – кмет и Общински съвет?
- И в днешната конфигурация, пък и в предходните мандати в Опан винаги е имало разбирателство между местния парламент и кмета. Когато постъпват предложения, които са за благото на общността, винаги сме се разбирали и сме гласували единно. На комисия обаче предварително дебатираме сериозно проблемите. Работим в екип много добре.

- Община Опан е най-малката в Старозагорска област. Припомнете ни основните й характеристики.
- Жителите ни са 3500, разпределени върху сравнително голяма площ с 13 села. 80% от хората са в пенсионна възраст. Проблемите ни са предимно инфраструктурни – състояние на улиците, на водоснабдяването, на осветлението… Нямаме аптека, например. Общината придоби в предходния мандат помещението на бившата аптека и в момента кметът води разговори за обособяването поне на дрогерия в общинския център, но все още не сме се спрели на конкретна фирма. Имаме основно училище и детска градина. Поради това, че училището ни е единствено в общината, то е защитено, т.е. Министерството на образованието е поело ангажимента учениците да са с целодневно обучение и с осигурена храна, независимо от това, че са в по-висок клас. По този начин се запазват децата в общината, за да не пътуват всеки ден до Стара Загора. С промяната в Закона за предучилищното и училищното образование, която влиза в сила от 1 август т.г., възнамеряваме да го направим средно. Има възможност за това – за такива единствени училища в общините. Което ще даде възможност децата и по-нататък да останат в Опан, без да натоварват бюджета на родителите си с разходи за пътуване, квартира в града и т.н. Така и повече деца ще получат образование, тъй като много от родителите им не могат да си позволят да плащат.

- Висок ли е делът на ромското население в общината?
- Не. Не са много. Единствено в Ястребово има повече съсредоточени, но не са преобладаващи, може би около 1/3 от населението от неколкостотин души.

- Как са уредени транспортните връзки на Опан със Стара Загора и другите градове?
- Самата община няма самостоятелен транспорт, но оттук начесто минават автобуси за Стара Загора, Димитровград, Гълъбово, Симеоновград. Когато имаме необходимост от извънреден транспорт, разговаряме със Стара Загора.

- Работите ли по европроекти?
- Имаме внесени проекти, които чакат одобрение. В момента кандидатстваме за ремонт на детската градина, за ремонт на кметствата в Ястребово, Бял извор, Бяло поле, Венец. Както и за ремонт на сградата на Община Опан – тя е доста стара. По мярка 07 на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. кандидатстваме за рехабилитация и реконструкция на уличната мрежа на селата Бял извор, Средец, Тракия и Ястребово. Подготвяме процедура и за читалището в Опан, което също има нужна от ремонт. Проектите ни са предимно с цел създаване на добри условия на живеещите в общината.

- А работи ли се по вече спечелени проекти?
- Да, ремонтира се пътят Опан-Кравино и Опан-Тракия по проекти от предходния мандат. Ремонтира се и училището по програмата за енергийна ефективност.

- Имате ли в общината пътища в критично състояние?
- Проблемен участък са 15-те километра от пътя Пъстрен-Кравино-Княжеско, който минава и през наша територия. Този участък е в много лошо състояние. За него ще мислим оттук нататък.

- Споменахте за проблеми с водоснабдяването. Къде?
- В селата Бащино и Васил Левски. Водопроводната мрежа там е изграждана навремето от Общината. В много лошо състояние е, не е издадена на ВиК. Изобщо там много години подред е царяло безхаберие. Като цяло проблем на малките общини е, че кандидатствайки по проект, обикновено един от критериите е броят на жителите. А ние сме малко. Имаме желанието да направим много неща, за да съживим общината, да привлечем инвеститори. Защото в настоящия момент тук преобладават земеделските производители. Вярно е, че имаме много хубава, плодородна земя. Но трябва да се привлекат още инвеститори, за да може да влизат средства и от данъци.

- Освен земеделие, в общината развива ли се и друг бизнес?
- В Ястребово изградиха ко-генерационна мощност на газ към консервно-преработвателното предприятие “Митак”. Предстои там да се изградят и оранжерии с използване на остатъчната пара. В Пъстрен е свинекомплексът на един от най-големите производители на свинско месо у нас “Аякс”. Има и други инвестиционни намерения. Дано да бъдат реализирани, за да може и малкото хора в общината да има къде да работят. Както и други да намерят работа тук и да пътуват от Стара Загора. След промените, които се случиха, идеята беше да направим нещо повече за община Опан, да я съживим. И мисля, че успяваме.
#vvv

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн