Събарят незаконни постройки и в западната част на ромския квартал “Лозенец” в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Започна вторият тур от премахването на незаконни сгради в ромския квартал “Лозенец” в Стара Загора. Първият беше през 2014 г. От 26 незаконни постройки в местността “Зайчева поляна” 17 са съборени предварително от извършителите на незаконното строителство. За премахване от Общината днес бяха останали 9 – шест паянтови и три масивни.

Акцията по събарянето им започна в 9.00 часа в присъствието на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров и заместника му по строителството инж.Янчо Калоянов. Тук беше и председателят на Общинския съвет Емил Христов. Предварително районът беше отцепен от жандармерия. Във високата част на “Зайчева поляна” за събаряне имаше няколко паянтови постройки. Багерът тръгна след разпореждане на началника на отдел “Контрол по строителството” в Общината Ангел Стоманярски. Той направи това, след като от жандармерията докладваха, че постройките са проверени и че в тях не са останали нито хора, нито багаж. Предвид опита отпреди две години, когато бяха съборени незаконите постройки в парк “Борова гора” в частта на кв.”Лозенец” към Аязмото, и днес бяха извикани 4 души, за да изнасят багаж от постройките, ако се наложи. Но не се стигна дотам. В ниската част на квартала, оттатък дерето между “Лозенец” и кв. “Три чучура-север”, където се виждаха трите масивни незаконни постройки, за събарянето им бе изпратен булдозер. И на двете места имаше товарни камиони за прибиране на строителните отпадъци.

“Това е първи етап на разчистването в тази местност – сподели пред медиите кметът Живко Тодоров. – След това, в края на август и началото на септември, ни предстои да премахнем още 52 постройки, които също са незаконни – от завоя на кв. “3 чучура-север” покрай канала, край гората. Част от тях не са завършени, други са вдигнати върху частни имоти, което пречи на узаконяването им, както и върху общинска земя. Собствениците на завзетите имоти са подавали многократно жалби в Общината с искане за освобождаването им. Почти всички от тях са масивни, но застрашават здравето на тези, които ги обитават, тъй като не са построени с проекти, не са изпълнени по съответния ред. Освен това тези хора замърсяват околността, защото поради статута си нямат законно сметосъбиране. Освен това има изсичане на горите, на което ние трябва да се противопоставим именно чрез премахването на незаконните постройки и въвеждането на законнотст в квартала. Мисля, че това се посреща с одобрение от повечето жители на законната част на “Лозенец”. Защото не може едни да плащат за отстъпено право на строеж, да тръгват по законния ред, да си плащат данъците и такса “Смет”, а други да се самонастаняват незаконно и да бъркат реда в квартала. Боклука си те изхвърлят нерегламентирано в района, не в кошове, и създават проблеми както на останалите жители на квартала, така и на Общината и на всички в града.

Кметът съобщи, че до момента от съборените през 2014 г. незаконни постройки в “Лозенец” двама души са закупили отстъпено право на строеж. Някои от останалите са напуснали Стара Загора, тъй като са били приходящи отвън, други са се настанили при роднини, трети са поискали общински жилища, след което са се отказали. Но въпреки това Общината запазва готовността си да предостави по съответния ред общински жилища на тези, които имат нужда от настаняване. От 26-те незаконни постройки в “Зайчева поляна” само едно семейство е пожелало помощ за жилищно настаняване. Те са поканени да си подадат документите, за да започне процедурата.

“Не допускаме повече никакво незаконно строителство. Единственият начин за борба с него е то да бъде премахнато. Независимо от разпространяваните от някои старозагорци твърдения в социалните мрежи, в района на “Борова гора” вече няма незаконно строителство. А в западната част на “Лозенец” незаконните постройки са останали по-малко в сравнение с описаните преди 4 години, които бяха заварени от сегашната администрация. Тук ще бъде поставена една граница, от която нататък няма да има мърдане. На изток вече поставената граница е улица “Витоша”. Остава да поставим границата и на север. На юг е естествената граница на “Лозенец” – кв. “3 чучура-север”. От общо 300 незаконни постройки в ромския квартал сериозно внимание трябва да се обърне на около 150 от тях, за да бъдат затворени проблемите на “Лозенец” – каза още Живко Тодоров. По данни на Общината в момента в квартала постоянно живеят около 5-6 хиляди души, като голяма част от жителите му са на гурбет извън страната.

За онези, които желаят да закупят отстъпено право на строеж, процедурата започва с подаването на заявление в Общината. След събеседване в Общината с кандидатстващия относно мястото, на които иска да строи, се определя подходящ терен. Прави му се оценка, влиза за разглеждане в Общинския съвет, гласува се и мястото се закупува. След което започват процедурите по проектиране и одобрение на проектите. Засега единственият, които е извървял този законен път, е жител на “Лозенец” на име Керан, каза кметът, и посочи къщата му в строеж недалеч от мястото на днешната акция. “В момента той е абсолютно законен и никой не може да му попречи да живее нормално. Оттук нататък сме им обещали, че ще работим по комуникациите. Наскоро му прекараха законно вода, електричеството се очаква. Остава пътят, който Общината също малко по малко ще го направи” – допълни Живко Тодоров. Отстъпеното право на строеж струва около 5000 лева, което е съвсем посилна сума.

Инж. Ангел Стоманярски от своя страна уточни, че обитателите на постройките, които се събярат, вече са се изнесли. “Всички те са пришълци. Когато ходихме на проверки, бяха около 150 човека. Имаше къщички, които бяха много гъсто населени – с до 15-20 души” – каза той. Кметът допълни, че при проверките се е оказало, че всички те са с лични карти, издадени не в Стара Загора и Общината няма ангажимент към тях. “Те са просто дошли в нашия град, самонастанили са се във временни, паянтови постройки, които са под всякаква критика, които не могат да са място за живеене. Ако утре това падне и хората бъдат затиснати вътре, кой ще носи отговорност?” – попита риторично Живко Тодоров.

“Голям грях са сторили навремето. Не знам кой е бил идеологът на това – на най-хубавото, най-луксозното място в целия град да се допусне това хаотично застрояване. Вижте само каква панорама се открива оттук към цялото Старозагорско поле – заяви с искрено недоумение председателят на Общинския съвет Емил Христов. – Но пък от самото начало на нашето управление ние поехме политика към урегулиране на квартала и ще я следваме докрай. Надявам се и следващите, които и да са, да продължат същата линия. Тя трябва да бъде спазвана от всички и да няма отстъпление. Прилагането на закона трябва да бъде във всички случаи приоритет на управляващите” – категоричен бе той. И попита: “Защо не са го прилагали преди 5, преди 10, преди 15 години? Защо са допуснали това нещо, та сега да се борим за изкореняването му? Откакто започнахме контрола, се видя, че вече се въздържат да строят масивни къщи.”


#vvv

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн