Самодейна ограда от бетон препречи старозагорска улица

STZAGORA.NET
*
Дебела ограда от бетон препречи старозагорската улица “Мусала” тези дни. По-точно нейното разклонение в района на бензиностанция “ВМ Oil”, което е в подстъпите към квартал “Лозенец”. На няколко метра северно от улицата минава локално платно, с първите къщи от квартала по него. То е тихо, с гладък асфалт, с наскоро пуснато улично осветление. След остър завой надясно и нагоре от него се влиза в дълбочина на “Лозенец”. С кола – доскоро. Сега вече не. Защото коли вече не могат да минават оттам.

За необичайното, невиждано и досега нечувано преграждане на градска улица с бетонна ограда бдителни граждани своевременно са подали сигнал на горещия телефон на Община Стара Загора. В резултат на което на 17 юли на най-близко живеещия до оградата стопанин е съставен акт за административно нарушение.

Решихме да проверим на място каква, аджеба, е била причината някой да вдигне кофраж, да налее бетон и да прегради асфалта по такъв начин, че веднага да си изкара акт от Общината, при това с параф към подадения сигнал “Да се сезира отдел “Незаконно строителство”. В горещия следобед вчера се озовахме край него тъкмо в момент, в който група от 50 работници се връщаха по домовете си в “Лозенец” и го заобикаляха по оставения тесен пешеходен проход от едната му страна. След което с помощта на местни хора раздигнахме от следобедната им почивка неколцина живущи по въпросната отсечка. Те ни заведоха при Анка Коева, която се оказа, че държи документацията по случая.

Какво се оказа – според разказаното ни от нея и още двама нейни съседи: Още когато е застрояван кварталът през 1961-1962 г., собствениците на реда от десетина къщи по улицата са предоставили по една триметрова ивица от парцелите си, за да се обособи път край южния край на дворовете им през стръмния земен скат. Така се е образувало локалното платно на ул.”Мусала” – само на 2-3 метра от основното, и с няколко метра издигнато във височина от него. През годините то е било асфалтирано, получила се е чудесна улица, макар и само 3 метра широка, с еднометров тротоар от три плочки и бордюр. Но собствениците не са забравили, че улицата им на практика минава през техните земи.

Хубава станала улицата, но твърде тясна. Толкова тясна, че две коли трудно се разминават по нея, качват се по тротоарчето, напукват плочките. И когато през последните няколко години автомобилното движение както в цяла Стара Загора, така и при тях се увеличило толкова, че започнали да стават инциденти – бутната жена, изтласкани деца, хората по уличката поискали тя да бъде затворена за коли. Точно преди 2 години, на 21 юли 2014 г., подали молба в Общината за това. “Желанието и решението ни е да затворим и ограничим достъпа и преминаването на МПС и ППС през преотстъпените от нас дворни места и настоящо шосе, изградено от Община Стара Загора” – написали в нея. Събрали и подписка от 58 души с искането си. Но не дочакали отговор.

Янко Янков

Тези дни с помощта на общинския съветник Янко Янков въпросът им бил обсъден в една от комисиите в Общината с участието на представители на КАТ, на общинската администрация и няколко общински съветници. Въпросът бил в това, уточни пред медията ни Янков, че според новия Закон за устройство на територията ограда до 60 см се вдигала без разрешително.

Намесата на общинския съветник насърчила живущите по улицата да вземат нещата в свои ръце. Събрали помежду си пари, купили пясък, чакъл, цимент и желязо, и отлели уличната преграда.

Юсни Ибрям

Действието им обаче веднага предизвикало остра реакция от страна на всички, които вече били свикнали да използват удобната връзка към вътрешността на “Лозенец”. Вчера друг общински съветник – независимият Юсни Ибрям, написа жалба до кмета на Община Стара Загора, в която изразява категоричното си несъгласие с преградата. “Живущите след изграденото съоръжение вече нямат достъп до домовете си с моторни превозни средства и с каруци, а само по обходен маршрут по ул. “Белмекен” – пише в жалбата. Съветникът пита има ли издадено разрешение за бетона, както и променена ли е транспортната схема на града, по-конкретно за ул. “Мусала”.

“Моля за Вашата спешна намеса, тъй като в момента живущите на ул. “Мусала” са препятствани от достъп до домовете си и в случай на пожар или нужда от спешна медицинска помощ пожарна или линейка няма да могат да преминат” – пише в жалбата на Юсни Ибрям. Възпрепятствано било и сметоизвозването, което в този район се извършва с каруци, които не могат да използват обходни маршрути.

В случай, че съоръжението е изградено самоволно от живущите, съветникът моли кмета да разпореди то да бъде отстранено за сметка на нарушителите.

След като текстът от проверката ни беше вече готов, научихме, че сигналът към Горещия телефон на Общината е допълнен със забележката, че мястото е собственост на Общината и че започва процедура по премахване на съоръжението.
#vvv

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн