Стотици родолюбци почетоха паметта на Хаджи Димитър под връх Бузлуджа

STZAGORA.NET
*
148 години от гибелта на Войводата и загиналите четници за свободата на Отечеството обедини патриотите от Долината на розите пред паметника на Хаджи Димитър в сърцето на Балкана.

За да отдадат почит към подвига на героите под легендарния връх Бузлуджа дойдоха заместник-кметовете на община Казанлък Даниела Коева и Михаил Михайлов, Общински съветници, представители на патриотични и политически организации.

120 смели българи с лични костюми и оръжия представиха внушителната военно-историческа възстановка “Подвигът на Хаджи Димитър и неговата чета”. В драматично пресъздадената битка, със стихове от великата поема на Христо Ботев, участваха членове на регионален клуб “23-ти Пехотен Шипченски полк” – Казанлък към Национално дружество „Традиция“, подкрепени от членовете на дружеството от цяла България: градовете София, Копривщица, Пловдив, Априлци, Плевен, Добрич, Нова Загора, Стара Загора, Тетевен, Трявна, Варна, Етро поле, Велико Търново и селата Баня – Панагюрско и Мирково – Софийско.

Автор на вълнуващия спектакъл е управителят на регионален клон „Традиция“ – Казанлък Николай Байнов, с подкрепата на Община Казанлък, по записки на знаменосеца на четата Христо Македонски – исторически участник и свидетел на гибелта на войводата. Зрелищната възстановка бе реализирана с финансовата подкрепа на Община Казанлък, „Арсенал“ АД, Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Исторически музей „Искра“

Казанлъшки духовници отслужиха заупокойна молитва за героите, паднали в славната битка, редом със своя Войвода.

„По силата на съдбата на жителите на Казанлък и селищата от Розовата долина е отредено да станат свидетели на това знаменателно за националната ни история събитие, оставило трайна следа в паметта и съзнанието на поколения българи.“, каза в словото си директорът на Национален парк – музей „Шипка“ Чавдар Ангелов пред събралото се множество. Той определи героичната смърт на войводата на 18 юли 1868 г. като „символ на стремежа на българския народ към независим и достоен живот“.

Всички присъстващи паднаха на колене и сведоха глави в едноминутно мълчание, в памет на Хаджи Димитър и юнаците, дали живота си в епопеята на Бузлуджа през 1868 г.

Тържественият ритуал по поднасяне на цветя в памет на загиналите герои изпълни паметника на Хаджи Димитър с цветя от Кмета на Община Казанлък Галина Стоянова, от Общински съвет – Казанлък, Национално дружество „Традиция“ и много родолюбиви българи.

Управителят на Регионален клон „23-ти Пехотен Шипченски полк – Казанлък“ Николай Байнов връчи свидетелства за благодарност на клубовете-участници в бойната драматизация, по случай 148 години от подвига на Хаджи Димитър и неговата чета.

За саможертвата на Войводата бе проведен ритуал по освещаване на обреден курбан.

След тържествената част в памет на героите, дали живота си за свободата на България, за доброто настроение на гостите под връх Бузлуджа се погрижиха Клуб за здраве „Бели рози“, народно читалище „Искра–1860“ и народно читалище „Отец Паисий-1931“, с. Горно Изворово.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн