И Аржентина започва да произвежда старозагорските противоградни ракети “Лоза”

STZAGORA.NET
*

Собственикът на "Стройпроект" Христо Крушарски

Фирмата-производител “Стройпроект” ЕООД пуска свой завод в южноамериканската страна до края на годината
*

Старозагорските противоградни ракети “Лоза”, които се произвеждат в базата на “Стройпроект” ЕООД в бившата Баритна мина край Стара Загора, днес са единствените, които се използват за борба с градушките у нас. През последните години фирмата успя да ги наложи на българския пазар заради тяхната ефективност и ценова достъпност. Това се случи след дълги години на “прохождане”, през които ракетите “Лоза” бяха много популярни в чужбина – в Обединените арабски емирства, Аржентина, Хърватия, Молдова, Гърция и др., но не и в България. Докато навън се харчеха като топъл хляб, чиновници в столичните министерства не допускаха налагането им в България въпреки очевидните им предимства пред конкурентните изделия: по-ефективен реагент за обработка на градовия облак, по-компактна форма, по-ниска цена. След продължителни усилия обаче марката “Лоза” в края на краищата се наложи тотално.

Дори нещо повече: в момента “Стройпроект” завършва строителството на свой завод в… далечната Аржентина – една страна с обширен пазар, която по-рано от другите оцени предимствата на старозагорските противоградни ракети и отдавна е сред най-стабилните контрагенти на фирмата. С което спестява на страната си многомилионни загуби на селскостопанска продукция от градушки годишно. В Молдова също като у нас работят изцяло с българските ракети “Лоза”. Аржентинският завод ще започне да дава продукция още до края на тази година.

Днес годишно у нас се изстрелват хиляди противоградни ракети в сезона на активна защита от май до септември. Това става от 200-220 полигона, като 22 от тях са само в Старозагорска област, под управлението на радарния център в с. Петрово. Продукцията на старозагорската фирма включва още пиропатрони, самолетни противоградови палки, наземни установки и най-новото – установки за борба със сланата, за чието изпитание в бившата Баритна мина има създаден специален полигон. На 90-метровия комин там, от който отдавна не излиза дим, на определени интервали са разположени датчици за следене на температурната инверсия на приземния слой въздух.

Младият Христо Крушарски, съименник на чичо си, с ракетата "Лоза-2"

Даниела Николова - зам.-началник производство в "Стройпроект" - Стара Загора

Най-ефективни са ракетите, но в някои страни трите метода за борба с градушките се използват съвместно. Има и райони, в които използването на противоградни ракети е забранено заради наличието на градове и граждански инфраструктурни обекти – летища, заводи и пр. Въздействието върху облаците чрез наземни генератори е по-продължително – от порядъка на час. Това се осъщесвява чрез последователното запалване на отделни групи от общо 24 палки с реагент, като всяка гори около 5 минути. Методът още не е навлязъл в България.

Всичко това ни разказа собственикът на “Стройпроект” ЕООД Христо Крушарски, повече известен през последните години като собственик и на футболния отбор “Локомотив” Пловдив. Това стана в деня след завръщането му от Москва, където разговаря със свои руски колеги. “Интересни сме им с това, че нашият реагент, който сме създали, е с изключително успешен пиротехнически състав на основата на сребърен йодид, соли и сух лед, който работи и при положителни температури в облака. В Русия има и много сериозни лаборатории за изследване и сертифициране на реагентите” – сподели г-н Крушарски със “Старозагорски новини”. Вече малцина помнят, но преди години борбата у нас с градушките започна с руски ракети, които бяха поне десет пъти по-големи от нашите, които произвеждаме днес. Но постепенно изделията ставаха все по-компактни и по-ефективни.

В производствената база в Баритна мина информацията допълниха младият Христо Крушарски, племенник и съименник на собственика, и заместник-началника по производството Даниела Николова.

Сред най-търсените изделия на “Стройпроект” на вътрешния пазар и в сегашното твърде буреносно и градоносно лято остават ракетите “Лоза-2″. Макар че са с тегло само 3.3 кг, те летят на 6 км височина в радиус от 8.5 км. В чужбина са популярни и по-далекобойните с по около 2 километра във височина и дистанция “Лоза-3″. Най-новото изделие е “Лоза-7″ – иновативна ракета с два двигателя, единият от които е едновременно и носител на реагент.

Цялата гама от изделия за борба с градушките се произвежда в Стара Загора от около 80 човека личен състав на “Стройпроект” ЕООД. Фирмата има поделения и в други градове, но те са с различен предмет на дейност.

Противоградни ракети "Лоза-3" с компактната пускова установка

#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн