Предстоящо: Втора астрономическа лятна семейна школа в Борущица (10-16 август 2016 г.)

STZAGORA.NET
Между 10 и 16 август 2016 година в китното старопланинско село Борущица – община Мъглиж, за втори път ще се проведе Астрономическата лятна семейна школа. Нейното първо издание беше между 23 и 30 август 2015 г. Организатор ва школата е Народната астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин” – Стара Загора в лицето на изграденият към нея клуб на астрономите-любители „Гемма”. Освен това тя е елемент от научно-образователния проект „Хелиотараксия: Център за слънчев и слънчево-земен мониторинг – Ст.Загора”.

Целта на школата е преди всичко да дадае възможност на деца и юноши от училищна възраст, т.е. ненавършили 18 години, и техните родители или други придружаващи ги пълнолетни родственици да участват в научно-образователна програма по астрономия и космическа физика. Занятията включват лекции и беседи на астрономически, астрофизически и геофизически теми, демонстрационни наблюдения на космически обекти (Слънце, Луна, планети, мъглявини, двойни звезди и др.) с телескопи, представяне и обсъждане на научно-популярни филми на астрономическа и космическа тематика. Всички тези дейности ще бъдат съчетани с почивка сред природата на Средна Стара планина и запознаване с географските и културно-историческите забележителности на района. По желание на участниците ще бъдат предложени и туристически походи до близки забележителности.

Въпреки че мероприятието е насочено преди всичко към деца и юноши и придружаващите ги техни пълнолетни близки, то е отворено за участници от всички възрасти и професии, при това от цялата страна.

Всички учебно-образователни мероприятия (лекции, беседи, наблюдения и др.) са безплатни. Лектори ще бъдат щатните специалисти от Народната астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин” – Стара Загора, както и гостуващи лектори от Националната астрономическа обсерватория „Рожен” и Софийския университет „Св.Климент Охридски”. Пътуването и пребиваването (храна и преспиване) се заплащат от участниците.

Особеност на наблюдателната програма на лятната астрономическа школа за тази година е включването в нея на наблюдения на метеорния поток Персеиди, който Земята пресича именно през първата половина на август.

Лекциите ще се провеждат в новата къща за гости „Тианна”, разположена в северния край на Борущица. В нейния район ще се проведат и по-голямата част от наблюденията. Предвид голямата протяжност и разпокъсаност на селото обаче ще бъде организиран допълнителен пункт за демонстрационни наблюдения. Той ще бъде разположен в района на Ловната база (бившата сграда на Горското стопанство). Така наблюденията ще станат лесно достъпни за по-голяма част от жителите и гостите на селото.

Спонсори на астрономическата лятна семейна школа в Борущица са фирмите „Давид Холдинг” АД и „Кремък” АД.

Най-пълната и актуална информация за мероприятието, включително и условията за участие, са дадени в тематичната страница към сайта на ЦССЗМ – Ст.Загора HELIOTARAXY.COM: http://www.heliotaraxy.com/AstroScool/AstroScool.html

Къща за гости Тианна** в Борущица

#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн