Ивайло Калфин: Не приемаме преговори за общи действия за президентския вот с БСП да се водят през предварително заложен филтър

STZAGORA.NET
*
Здравият разум подсказва, че ако искаме да спечелим, е необходим диалог. Това становище изрази в ефира на БНТ зам .-председателят на ПП АБВ Ивайло Калфин. „Опитваме се да съдействаме за някакъв процес, който да ни консолидира около по-силна кандидатура. С цената на много нерви изслушваме всякакви неща по наш адрес, но ще премълчим този период, докато имаме надежда, че нещо може да се случи. Иначе ситуацията е много ясна политически. Имаме един силен кандидат в лицето на този от ГЕРБ и ако всеки друг иска да спечели изборите, трябва да се потърси максимално широка коалиция и максимално избираеми кандидати. Вместо това виждаме да играят все още на партийни сметки всички партии. Здравият разум показва, че за един силен кандидат трябва да има максимално широк диалог. Това е условието ако искаме да издигнем избираем кандидат. Особено във времена, в които около нас всичко бушува и кипи, на нас ни трябва един президент, който наистина да бъде консенсусна фигура. Това е отговорност на партиите“, посочи той.

Калфин коментира и условието на ръководството на БСП определени фигури от АБВ да не бъдат номинирани за кандидати за президент, ако се търси преговорен процес за единодействие. “Не, че държим да сме кандидати. Но такива решения трябва да се вземат по време на преговорите. Тогава когато те започнат първата тема, която трябва да се постави, е как ще се издигнат кандидатите и тогава можем да кажем например, че не е добре да участват партийните лидери. Въпреки, че аз виждам и друга логика. Ако действително походим сериозно към този преговорен процес, ние трябва да издигнем човек, който е избираем, който е убедителен, за който ще гласуват хората и който ще победи кандидата на ГЕРБ. Това е простото уравнение. Всичко друго са партийни сметки. Обаче толкова се забави преговорният процес. Изчакахме и вътрешно – партийното допитване в БСП, а сега разбирам и да ви кажа не ми е много ясно как ще вървят преговори и едновременно ще текат вътрешни номинации в социалистическата партия за кандидати за президент. В крайна сметка очевидно е, че на поканените за преговори ще кажат: „Нашите вътрешни номинации показаха еди кой си“. Точно заради това казваме без предварителни условия и когато госпожа Нинова постави, и то абсолютно неприемливата позиция „Без вас и без вас“, ние със същата сила можем да кажем: „Тогава ние не преговаряме с лидера и с бюрото на БСП , пратете други хора“. Това е несериозно, безотговорно и този който се държи по този начин, явно не иска да има резултат. Очакваме покана за преговори с БСП, но тази покана няма как да се отзовем на нея, ако тя е свързана с условия „С този ще говорим, с другия няма да говорим“. Изненадани сме от това, което виждаме като поведение. Това не е позиция в която ти искаш да обединиш левицата.

Трябва да се обърнеш към всички и да кажеш: „Елате да помислим кой е най добрият вариант“. А не да кажеш: „Този не, този не, другият да не идва“. Аз не знам…. След като не сме избираеми ?!? И тук става въпрос за президент два успешни мандата на България и един кандидат, който се представи доста добре, да не се връщам пет години назад. Те се изключват от този процес. Е , като какви тогава ние да преговаряме с БСП точно?“, посочи Ивайло Калфин.

Във връзка с темата той коментира и опитите на лидера на БСП Корнелия Нинова да неглижира ситуацията с общ призив лидерите на формациите, участващи в бъдещите преговори да се откажат от участие в изборния процес. „Добре, а защо? Не е ли целта да потърсим този, който е най-избираем? Вместо предварително в медиите да се отстрелваме! Аз пак казвам, ние нямаме никакви претенции, не сме сложили нито едно условие на масата. Искаме да седнем, да се уточним по какъв механизъм ще се издигнат кандидатите, по какъв механизъм евентуално са готови да правят коалиция и как можем да осигурим равнопоставено участие. Ако има такива условия ще участваме, ако няма такива условия, очевидно е някакъв политически цирк, в който АБВ няма да участва! Това, което не приемаме, е да започнем разговорите с предварителни филтри и условия. По никакъв начин нямаме намерение да приемаме такъв тон“!
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн