Специалист препоръчва извеждане на пчелите от блока на “Д.Стаев” 1 с феромонен капан, от Тракийския университет са скептични

STZAGORA.NET
*
След публикацията ни за рояка пчели, заселил се в жилищния блок на ул. “Димчо Стаев” 1 в Стара Загора, потърсихме специалисти, които да предложат решение на проблема. С най-голяма готовност да действа по въпроса се оказа д-р Искрен Станилов – ветеринарен лекар с 8-годишна практика, магистър по екология, специалист по борба с вредителите и член на Британската ветеринарна асоциация за медицина на дребните животни (British Small Animal Veterinary Association – BSAVA).

Единственото решение, което той вижда за възможно, ако целта е да се запази рояка, е да се опита примамване на пчелата-майка да излезе извън панела със специален капан за роеве, в който е поставена примамка за пчелите – феромон.

Видовете феромони, които могат да се намерят на нашия пазар, са поне 7-8 на брой: “Apiman”, “Lega”, “Civan”, “Temel Petek”, “Thomas”, “Насонов”, “Про Рой” и др. Кой от тях е най-подходящ за конкретното пчелно семейство, може да се установи експериментално, чрез редуването им. При намирането на конкретния вид феромон ще е въпрос на време пчелната майка да излезе от убежището в панела, в което е завела рояка, и с това да изведе от него всички останали пчели, обяси д-р Станилов.

Проф. д.с.н. Иванка Желязкова, завеждащата сектор “Пчеларство” към Аграрния факултет на Тракийския университет, катедра “Животновъдство – непреживни и други животни”, до която също се допитахме, обаче е на противоположното мнение. “В момента пчелното семейство е силно развито, има заложено пило (яйцата, ларвите и какавидите в пчелните килийки) и майката няма да излезе – смята тя. – Другият вариант е наесен, когато броят на пчелите намалее, останалите в панела насекоми да се унищожат с някой от видовете инсектициди, които се намират в продажба.”
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн