След Брекзит: По спешност ни вкарват в еврозоната?

STZAGORA.NET
*
Жан Клод Юнкер предлага на лидерите на останалите 27 държави в ЕС всички членки на съюза да влязат в зоната на еврото, включително и България. Според шефа на Европейската комисия – правителството на Европа, влизането на осемте страни, които засега са извън единната валута, сред тях е и нашата, ще засили икономиката на континента след удара от Брекзит чрез увеличаване на интеграцията.

За България вестта е много добра, тъй като освен изпълняване на национална цел като въвеждането на еврото, което значи по-ниски лихви по кредитите (сега у нас те са 3 пъти по-високи, отколкото в държавите от зоната на единната валута), също така означава и освобождаване на активите на БНБ за управление от правителството. Това са невероятните 43 088 184 000 лв. според последния отчет на управление Емисионно от 24 юни 2016 г. До момента те са блокирани и не могат да се използват, защото крепят валутния борд.

Новината бе лансирана в навечерието на течащата в Брюксел среща на върха на премиерите от ЕС от британския в. Дейли експрес и бе потвърдена от влиятелния немски Франкфуртер Алгемайне цайтунг в нощта срещу вторник. Така Юнкер ще се опита да запази доминацията си, която е на път да му бъде отнета от Меркел с помощта на Оланд, като си осигури подкрепата на България, Хърватска, Чехия, Дания, Унгария, Полша, Румъния и Швеция. Това е логично, тъй като самият той е представител на малка държава като Люксембург. И не би желал ЕС да се превърне в Четвърти райх, накъдето са тръгнали нещата.

Въпросът е дали Полша няма да бъде против, тъй като тя бе поканена на предшестващата среща на Големите в Берлин, където канцлерът на Германия Меркел събра френския президент Оланд, италианския премиер Ренци и като представител на Варшава – европрезидента Туск. Което пък предизвика управляващата партия на Качински да поиска оставката на сънародника си, понеже се почувства пренебрегната. Пренебрегнат се почувства и Юнкер, който отсъстваше там.

Източник: 19min.bg
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн