Над 30 сигнала бяха подадени до Комисията за регулиране на съобщенията в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Експерти от Комисията за регулиране на съобщенията се срещнаха днес в Стара Загора с граждани, кметове и кметски наместници от общината, които са представили питанията и проблемите на хората от своите населени места, както и с представители на административните бюра в града. В рамките на двучасовата работна среща до КРС бяха подадени над 30 сигнала. Интересът към нея бе подчертано голям, отбеляза след това пред медиите председателят на КРС д-р Веселин Божков (в средата на снимката), и благодари за отличната организация на председателя на Общинския съвет Емил Христов.

Поводът за срещата бе провеждането на планов мониторинг на радиочестотния спектър за оценка на електромагнитната обстановка на територията на града. Целта бе експертите на КРС да окажат съдействие на потребителите от Стара Загора и региона за консултация и разрешаване на проблеми, свързани с ползване на електронни и съобщителни услуги. Разговаряно е за покритието и за договорите с мобилните оператори, сроковете на първоначалните промоции, мощността на излъчване от антените, проблемите на цифровизацията на телевизионния ефир с липсата на телевизионен сигнал и др. Потребителите да контактуват само писмено с колекторските фирми, които понякога изкупуват неплатените им в срок задължения, тъй като има и менте-колектори, които уреждат плащането устно по телефона, прибират парите и изчезват, предупреди председателят на КРС. Комисията прави периодично проверки, при които за неизпълнени задължения се налагат санкции чрез актове.

През последните 5 години – от 2011-та до 2015-та, жалбите от мобилните оператори са намалели почти двойно – от около 5000 през 2011 г. на около 2700 през 2015-та. Месечно се получават около и над 200 жалби. Само 35 са подадените до КРС жалби в страната по преноса на мобилните номера от един оператор към друг, при над 1,2 млн. пренесени номера, докато. Това се дължи както на по-добрата работа на операторите, така и на факта, че потребителите вече са свикнали със спецификата на сключването на договори и ползването на техните услуги.

Пред КРС бе поставен и въпросът за слабата чуваемост на програма “Хоризонт” на Българското национално радио в сравнение с другите местни радиа. Оказа се, че за техническите проблеми по излъчването отговаря институция, базирана в Пловдив.

Веселин Божков съобщи, че до месец-месец и половина отново ще дойде в Стара Загора, за да отчете какво е свършил екипът му по подадените сигнали и жалби. Нови могат да подават всички потребители на адреса на КРС – София, ул. “Гурко” №6.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн