Международна лятна академия „Варна Интернешънъл“ – Стара Загора `2016, 11 юни-2 юли

STZAGORA.NET
*
На 11 юни в Стара Загора започна Седемнадесетата международна лятна музикална академия и 5-та оперна академия, организирани от „Варна Интернешънъл“. Участват 11 студенти от САЩ и Европа и 4 диригенти, съобщи Калин Чонев, директор на „Варна Интернешънъл“. „Студентите са подбрани с конкурс и с препоръки от преподавателите им, а сертификатът им за участие в Академията е престиж за тяхната кариера. За всички нас е чест да работим с професионалистите на Опера Стара Загора,които са на високо ниво“ – каза Калин Чонев. „Впечатлен съм от месечния брой на представленията в Старозагорската опера. В Канзас, където преподавам в Университета, има доста добра опера с представления 16 пъти годишно, оркестърът и изнасят около 70 концерта в годината, а балетът – около 20 представления. Учим се и от това тук – как като вас да обичаме и да приближаваме класическата Музика до хората“ – сподели от своя страна режисьорът Дейл Морхаус.

Произведенията, върху които студентите работят, ще бъдат представени на публиката на Стара Загора в няколко вълнуващи спектакли и концерти.

* Камерен концерт на 17.06.2016 г. в залата на Държавната опера – Стара Загора, с произведения от Респиги, Моцарт, Чайковски, Дворжак, Малер, Шостакович;
* Камерен концерт на 20.06.2016 г. в залата на Държавната опера – Стара Загора, с произведения от Вивалди и Шуберт;
* Оперни спектакли на 25.06 и 27.06.2016 в залата на Държавната опера – Стара Загора, на операта „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини;
* „Оперна Гала“ на 01.07.2016 в залата на Държавната опера – Стара Загора ;
* „Оперна Гала“ на 02.07.2016 в залата на читалище „Искра” в гр. Казанлък

А на 18 юни от 11.00 часа във фоайето на Операта, ще се състои рецитала на сопраното Джоан Стефънсън , в акомпанимент на Лин Компас. Ще бъдат изпълнени спиричуъли, популярна и класическа музика от Натаниел Дет, Уилям Стил, Харолд Арлън, Кол Портър и Джордж Гершуин.

Вход свободен на 18 юни, а за всички останали концерти и спектакли в програмата на Академията, които ще се реализират на сцената на Операта, билетът е на цена от 6 лв.

Повече за Музикална Академия „Варна Интернешънъл“:

В три последователни седмици „Варна Интернешънъл“ предлага на своите участници интензивни курсове по оперно и хорово пеене, хорово и оркестрово дирижиране. Студентите на академията ще имат привилегията да приложат получените знания и умения в спектакли и концерти, съвместно с професионалистите от хора и оркестъра на Държавна опера-Стара Загора.

От основно значение за успеха на Академията са традиционно силните български връзки и ползотворното сътрудничество между „Варна Интернешънъл“ и Държавна опера-Стара Загора. Основателят, Изпълнителен директор и Директор международни връзки на „Варна Интернешънъл“- Калин Чонев- е движещата сила в тези отношения. Благодарение на инициативността на директора на Държавна опера-Стара Загора, Огнян Драганов, се даде сила и обем на реализацията на Академията тази година. За първи път тя изцяло се провежда в Стара Загора.

Калин Чонев е роден във Варна и е възпитаник на Националната Музикална Академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София и Университета в Южна Каролина-САЩ, Калин Чонев съчетава страстта си към музиката и обичта към родината с професионалния си опит, натрупан в Америка и Европа. Под негово ръководство „Варна Интернешънъл“ добива блестяща международна репутация, отразена от световни медии, като Washington Post, New York Times, Boston Globe, Boston Herald, The Jewish Daily Forward, The Boston Inelligencer, Jerusalem Post, New Tang Dynasty Television, БНТ, БНР и други.

„Варна Интернешънъл“ има честта да работи със световно известни симфонични оркестри: Националната филхармонияна САЩ, Вашингтон; „Бостон Модърн Оркестра Проджект“; Софийската филхармония, филхармониите на Пловдив, Варна, СтараЗагора, Пазарджик, Видин; симфоничния оркестър “МАВ” и симфоничния оркестър “Дохнани” – двата в Будапеща; симфоничния оркестър „Раанана“ – Израел, Младежкия симфоничен оркестър на Колорадо Спрингс и други.

„Варна Интернешънъл“ реализира концертите си в престижни зали, сред които концертната зала на „Кенеди Център“ във Вашингтон; зала „Ейвъри Фишър“ в „Линкълн Център“ в Ню Йорк; театър „Уанг“ в Бостън; „Когер Център“ в Колумбия, ЮжнаКаролина; „Златната зала“ на „Мюзикферайн“ във Виена; концертната зала на „Моцартеум“ в Залцбург; концертната зала на Музикалната академия „Ференц Лист“ в Будапеща; зала “Дворжак” на „Рудолфинум“ в Прага; зала “Сметана” на Община Прага; концертната зала на Националното радио в Братислава; зала “Жерар Бехар” в Ерусалим; Артцентър на Петах Тиква в Израел, зала „България“ в София; Античният театър в Пловдив; зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна.

През това лято лектори в академията ще бъдат признати авторитети. Изпъкват имената на маестро Брус Чембърлейн, маестро Диан Чобанов, режисьорът Дейл Морхаус, световно известното сопрано маестра Дарина Такова, Джефри Джоунс, изтъкнатите вокални акомпанятори Ариадна Загрян /Виена/ и Лин Компас /САЩ/, които ще работят рамо до рамо с колегите си от Стара Загора.

За Чонев осъществяването на художествено богати, широко мащабни хорови и оркестрови музикални фестивали и академии в Европа, Средиземноморието и САЩ е творчество изпълнено с любов. Както самият той казва: „Сърцето на това начинание тупти в търсене и честване на художествената естетика, музикален перфекционизъм и свързването на хората чрез универсалния език на музиката. Трогвам се всеки път, когато видя мъже и жени от различни националности и култури да се обединяват на едно място с една единствена цел: да общуват чрез музиката.”

Държавна опера – Стара Загора
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн