Старши треньорът на “Берое” Александър Димитров: „Правим нов състав, запазвайки основата“

STZAGORA.NET
*
Председателят на Съвета на директорите и изпълнителен директор на „Берое“ Илко Русев и старши треньорът на клуба Александър Димитров дадоха обширна пресконференция пред медиите на старта на подготовката на отбора за новия сезон. Следва пълната стенограма, разпространена от клубния сайт beroe.bg.

Още по темата:  Берое – първа тренировка – снимки и състав

ИЛКО РУСЕВ:
„Първа пресконференция с началото на подготовката. При нас е новия старши треньор на отбора г-н Димитров. Това, което сме обявили в медиите и ви вълнува най-много – действително досега работихме дълги години, 3-4 години с един основен състав и едно ядро от футболисти. От това лято се наложиха промени в отбора. Разделихме се с играчи, които дадоха доста за „Берое“ и помогнаха на отбора изключително много на отбора в шампионата и при представянето европейските турнири. Нашето решение е обосновано на това, че трябва да гледаме напред в бъдещето и по една или друга причина идва момента, в който трябва да правим селекция и да търсим нови попълнения. Това, че успяваме да намерим по-млади футболисти е едно от най-важните неща, които показват, че ние гледаме напред и се опитваме да развиваме този клуб в бъдеще. Имаме нов треньорски щаб, обявили сме го. Имаме доста нови футболисти с договори. Ще съобщя имената на тези, които са сигурни на този етап със сключени договори. Васил Панайотов, Александър Колев и Ерик Почански като свободни футболисти. Александър Василев взимаме за една година от „Лудогорец“. Има и футболисти, които все още не са с договори.

Това, което имаме като цел през този шампионат е че си даваме сметка че с толкова промени сред футболистите ще е нужно някакво време за сработване и обграване, за да постигнем това, което искаме „Берое“ да показва като игра и като резултати. Даваме си сметка, че няма да е лесно, но заявяваме, че няма да отстъпваме по никакъв начин от целите, които сме имали всеки шампионат. Имали сме лоши и добри резултати в последните 4 години от както аз съм тук – с едни и същи футболисти сме се класирали и в челото, но и във втората половина. Влизането на толкова много футболисти знаем, че ще е трудно, но ние ще преследваме целите и няма да отстъпваме от позиите, които сме имали през последните години.

Сега е момента да пожелаем успех и на новия щаб, който отдавна работи по селекция и организация, въпреки че едва сега даваме първа пресконференция. Ще усещат нашата подкрепа като ръководство. През последните години сме доказали, че в „Берое“ се работи добре, правилно, независимо от резултатите, положителни или не толкова, които са се получавали. Изградили сме едно име и авторитет в България и няма да отстъпим.“

АЛЕКСАНДЪР ДИМИТРОВ:
„Благодаря за поканата на ръководството на „Берое“. Приех я с голяма отговорност поради няколко причини. Първо, заради перфектно изградената инфраструктура на клуба, която дава възможност за пълноценна работа. Знаете, че не навсякъде има по този начин изградена инфраструктура. Втората причина е отношението на ръководството към треньорите досега. Това е един от малкото клубове, които имат голяма търпимост дават време на треньорите да покажат своята работа, своите знания и умения. Това е една от причините Илиан Илиев и Петър Хубчев да имат толкова успехи и да вдигнат летвата на този клуб в най-новото време.

Като задача пред мен е поставено и аз виждам етапите пред клуба така. Г-н Русев ви каза, че в ерата „Хубчев“, една от най-успешните за клуба, футболистите към днешен ден бяха вече на една доста сериозна възраст и той постигна максимума с тях. Всяко начало има и край. Средната възраст, която заварих беше 28 години и шест месеца. Ясно е че с тези футболисти може да се продължи, но визията и изискванията на съвременния футбол са различни. В световен мащаб средната възраст на отборите намалява драсточно. Онзи ден се върнах от Франция. В състава на Турция влезе момче на 18 години. Ще налагаме и искаме да налагаме млади състезатели, преминали през младежките и юношеските гарнитури.

Първият етап, с който сме се заели е селекцията. Ще правим нов състав. Това, което остава е опита като Иво Иванов, Том, Венци Василев, Благой Макенджиев, но трябва да добавим и младост. Този етап няма как да започне и завърши с един трансферен прозорец. Никой не е застрахован от грешки в трансферния период и ние ще допуснем такива и през втория трансферен прозорец трябва да ги поправим.

Вторият етап, който смятам за реден и логичен е осъвършенстване на връзките с отбора. Изграждането на синхрон между двете фази – атака и защита и преходите между тях.

И след това ще гоним резултатите. Не че няма да ги гоним още от първата среща. Ясно е че и като характер и като манталитет, аз и моя екип искаме да побеждаваме във всеки мач, но няма как да прескочим етапите на развитие.

Не съм казал, че няма да гоним резултати, ще търсим победата във всеки един мач. Безспорно трябва време. Наистина времето е недостатъчно, за да се говорят и хвърлят нереални неща в пространоството. Няма как да ви кажа, че се гони групова фаза на Лига Европа. Времето ни притиска. Ще работим с времето като една дългосрочна стратегия за развитие. Дори в краткосрочен план, дай Боже да постигнем някакви успехи, те няма да ни заблудят, защото няма да сме изминали тези етапи. Не мога да ви кажа колко време ни трябва, но весеки етап изисква известно време и това зависи от това колко малко грешки ще допуснем през всеки етап, през който преминаваме.

Венцислав Василев ще се включи на 18 в подготовката. Това се отнася и за Иво Иванов, заради участието им в националния отбор и мачовете им в турнира в Япония. Селекцията е отворен процес и тя е в течение. Иван Пенев от „Локомотив“ (Горна Оряховица), централен защитник е на проби, до няколко дни трябва да вземем решение дали да остане или не. Комплицирана е ситуацията със Спас Делев и аз не бих се наел да отговоря.

ИЛКО РУСЕВ:
Спас Делев има договор с „Берое“ за още една година. В медиите тръгна една информация за напрежение. Искам да заявя категорично, че не може кой когато поиска да си тръгне от един клуб. Всеки ден водя разговори по тази тема с юристи, които работят в двете страни в момента. Как ще се развият нещата не искам да прогнозирам. По какъв начин той евентуално ще си тръгне или ще се върне и аз не мога да кажа в момента. Не може обаче всеки да се отказва когато пожелае и да си тръгва. С Наско Зехиров не знам да има някакъв проблем. Той получи контузия в края на миналия шампионат и още не е напълно готов, за да започне подоготвка. Той си е с договор. Доста четох преди месец как отива в този или онзи отбор. Няма как да влизаме в диалогов режим с медиите, когато допускат грешки. На Станислав Костов договора с „Берое“ изтече.

АЛЕКСАНДЪР ДИМИТРОВ:
В момента, в който се разбрахме с ръководството на „Берое“ да поема отбора братя Цоневи бяха първите, с които предоговарят. Договорите им свършваха, така че нямаше проблем да вляза в разговор с тях. Всеки ден, в който те не са тук ги отдалечава от „Берое“, но мога да потвърдя, че имаме интерес.

Искаме да имаме по-офанзивен стил на игра. Ако не ме лъже паметта и от това, което прочетох за стогодишната история на „Берое“ от тук са тръгвали някои от най-известните нападатели – Петър Жеков, Петко Петков, Васил Драголов, Стойчо Младенов и да ме извинява някой ако нещо изпускам. Трябва да сменим стила на игра и да играем по-офанзивно, но не можем да пренебрегнем и това, което Хубчев направи – тази перфектна организация във фаза защита. Трябва да се опрем на тази база и да погледнем малко по-различно във фаза атака.

Аз като треньор на юношеския и младежкия национален отбор винаги съм апелирал да се дава повече шанс на българите в отборите. Това не значи, че ще пренебрегнем чужденците. В момента са Педро, Том и Милисавлевич. Ако има някой чужденец, който можем да си позволим и той е по-добър от нашите състезатели и ще повдигне класата на клуба, разбира се, че бихме го привлекли. Това е добре и за клуба и за младите играчи, които да попият от тях.

Станислав Дрянов от „Нефтохимик“ е тук. До часове трябва да подпише.

ИЛКО РУСЕВ:
От днес е с договор с „Берое“.

АЛЕКСАНДЪР ДИМИТРОВ:
Голям привърженик съм на дисциплината. Тя е в основата на всеки успех. Без това няма как да има успех. Това ще бъде продължено. Колкото за жълтите картони аз ще искам от състезателите и моето поведение гарантирам, че ще бъде такова, да не си изкарваме излишни наказания и излишни картони за саморазправа. Губим енергия и концентрация с това. И аз и щаба ми, и състезателите ще бъдат санкционирани както по правилника на БФС, така и по вътрешния правилник.

ИЛКО РУСЕВ:
Те са доста по-скъпи тези наказания за умишлено изкарани картони. Те си ги плащат всеки път и сумите не са малки изобщо.

АЛЕКСАНДЪР ДИМИТРОВ:
„Лестър“ да сте ги чули да излязат и да обявят пред пресата, че ще станат шампиони. Предполагам за всеки човек е едно и също. Аз обаче ще говоря за себе си – имам хищнически глад за успехи, но всяко нещо с времето си. Мен ако питате искам сега да излезем и да почнем да побеждаваме всеки мач, но имаме и противници, които искат същото. Сега навлизат млади треньори, които са също така жадни за успехи, както съм и аз.

ИЛКО РУСЕВ:
И да излезем с някаква позиция за влизането на определени отбори в новата Първа лига, едва ли бихме променили нещо. Аз моето мнение мога да кажа и то ще е част от мнението на „Берое“. Според мен трябва да се спазват правилата и законите и който е заслужил да заеме място в по-горна група. За начина, по който се случиха нещата не желая да коментирам. Много от нещата и аз не мога да си обясня. Имаше някакви критерии, някакви методики, но аз ако трябва да съм честен не само за ЦСКА, но и за други отбори не мога да си обясня как ще станат нешата.

АЛЕКСАНДЪР ДИМИТРОВ:
Не бих се наел да коментирам формата на първенстовото. За българските футболисти е добре да играят повече мачове и да не се оплакват от умора. Ще се опитаме нашите футболисти да не се оплакват от това, колкото и да са много мачовете.

Доста детайло бяха обяснени новите правила, които влизат от този сезон в съдийството. Планирам от футболния съюз да дойде лектор, който да ги разясни и на нашите състезатели преди мачовете от Лига Европа. Като говорим за правила те са за всички и трябва да ги спазваме. Все повече се дава свобода на съдиите и решенията. Ние трябва да сме умни, да знаем правилата, за да може порядъчно да ги нарушаваме.

Христофор Хубчев започна да се подготвя с нас. Детайлно за селекцията да не издаваме много от кухнята на клуба. Това са вътрешни неща. Има сериозно напрежение, обаждат се на играчи, за да ги посъветват да не идват в „Берое“. Аз мисля, че „Берое“ със своята история, идентичност и това, което е изградено от ръководството и треньорите досега е един перфектен клуб и за всеки футболист трябва да е чест да защитава цветовете.

Аз не искам футболистите да ми се отблагодаряват. Те са тук, за да дават най-доброто от себе си и първо те да се развиват, а после да се развива и клуба и да се печелят мачовете. Аз не ги взимам да ми се отблагодаряват. Не искам да играят заради мен. Те трябва да играят за себе си, клуба и феновете. Една от целите, която съм си поставил е да увеличим с играта и представянето си броя на феновете на „Берое“. Настръхвам като го казвам, но тук имам няколко страхотни мачове с националния отбор. Последния с Хърватска тук напълнихме трибуните с 10 000 души. Атмосферата беше прекрасна. След мача благодарих на феновете. Преди да дойда тук в „Берое“, като започнаха разговорите с ръководството, попитах един от функционерите на футболния съюз, който се занимаваше с организацията тогава на турнира колко от присъстващите на този мача са били старозагорци и колко от вън. 99% от публиката е била старозагорска, за което им благодаря. Аз съм им задължен за това.

Наистина съм 100% коректен и честен към играчите, които привличаме, с които съм работил. Доверието е взаимно и търсенето е взаимно.

Проведохме функционални изследвания понеделник и вторник с футболистите. На базата на резултатите ще изградим своята подготовка. Тя е изцяло в Стара Загора. На 23 юли е уредена контрола с „Дунав“ (Русе). Времето, което ни притиска води до това, че няма как да направим подготовката за първия мач от Лига Европа и да сме готови в топ форма. Това се явява 20-ия ден от подготвителния период, а знаете, че една подготовка трае около 45 дни. Можете сами да си отоговорите до къде ще бъдете подготвени. Но няма как – знаете кога свърши първенството, имахме и национални състезатели. Ако им бях дал много малка почивка според мен рискувахме още повече с играчите.

Бих искал да видя братя Цоневи още следобед или утре на тренировката, за да може да започнат. Глада за европейски футбол е в нашите млади играчи. Те трябва да искат да дойдат, за да се представят и в тези мачове. Аз не изключвам първенстовото, но Европа може да те забележи по най-добрия начин, когато ти се представяш перфектно или добре в европейските мачове. Аз съм привърженик на това. Много от нашите играчи се объркват след като агенти ги прилъгват да отидат на проби някъде и някой евентуално да ги вземе, а мисля, че е много по-добрата сцена да се видят е на европейските мачове. По-добре е да дойдат и да ги видят. Играчи и треньори, ние сме една стока. Една стока когато е предлагана е много по-евтина, от когато е търсена. Това се опитвам да убеждавам. В националния отбор сме говорили това също с играчите. Направете така, че да бъдете търсене, а не предлагани.

Още вчера съм взел в отбора едно момче, което е юношески национал, което игра в елитния кръг до 17 години – казва се Руси Чернаков. Роден е 1999 година. Шест юноши са с нас – двама преотстъпени от „Верея“ се завръщат и още 4 момчета. Не знам дали знаете и сте видяли, но на Илко Пиргов му свърши договора. Аз харесвам неговите качества и му благодаря за това, което е направил на „Берое“, но в този момент, следвайки нашата стратегия, която е поета мисля, че Мишо Михайлов, който е юноша на клуба и да се бори в конкуренция с батко си Макенджиев. Разбира се, че ще обърна внимание на школата. Искам дебело да подчертая, до сега си мълчах, но много се разсторих когато една медия излезе и написа, че аз не искам Ферарио Спасов. Аз го исках и го предложих за директор на ДЮШ на „Берое“. Човекът взе решение да продължи да развива проекта „Етър“ (Велико Търново). Аз респектирам това решение, благодарих му. Ние сме приятели, чуваме се почти всеки ден и нищо не може да развали нашето приятелство.

ИЛКО РУСЕВ:
Отговорът дали ще има директор на школата скоро е продължение от това, което каза г-н Димитров преди малко. И аз водих разговори с Ферарио Спасов и имахме някаква принципна договорка. Аз съм засегнат от откровените жълти лъжи, които се пишат на различни места. Няма да коментирам кой с каква цел ги прави тези неща. Объркаха ни се плановете и започваме пак от начало. Школата има нужда от един сериозен човек, който да се заеме с нейната работа, структура и организаиця, който да работи в тясна връзка с треньорския екип на мъжкия отбор и да има постоянна връзка и по-добър поглед и координация между юношите и мъжкия отбор. Работим по този въпрос в момента и когато имаме човек ще го съобщим.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн