Кметът реагира на спекулациите: Гората над “Лозенец” не е общинска, а държавна и не е изсечена, а изгоря през 2007 г.

STZAGORA.NET
*
Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров припомни днес пред медиите, че горският масив в северозападната част на Стара Загора, над кв. “Лозенец”, нито е общински, нито е изсечен, както от известно време се спекулира в различни електронни и печатни медии. Голямото обезлесяване там настъпи през лятото на 2007 г. от големия пожар, бушувал в продължение на няколко дни и унищожил 1500 декара бор. Този пожар бе потушен едва след като в гасенето се включи голям руски противопожарен самолет. Бракониерите, колкото и да е неприятно това, което вършат, не могат да нанесат щета, съизмерима с тази от пожара, каза кметът. Той акцентира върху необходимостта оттук нататък от усилия за отглеждането на пълноценна гора върху обезлесените площи.

90% от въпросните обезлесени площи, които медиите и социалните мрежи сочат, са държавен горски фонд и Община Стара Загора няма никакво задължение да ги охранява, припомни още кметът. Наетите от местната власт охранители пазят единствено парк “М.М. Кусев” (“Аязмото”). „Частта, за която Общината има правомощия, е много малка. Тя се намира между кварталите „Лозенец“ и „Три чучура-север“. Този парцел по документи се водеше пасище през 2011-2015 година, когато бе първият ни мандат. Тогава започнахме и действията по промяна на статута, за да бъдат горски територии, които ние предоставихме на Държавно горско стопанство за опазване и стопанисване“ – каза още Тодоров.В рамките на Старозагорска област общинските гори са едва 4% от всички.

Живко Тодоров и директорът на Регионалната дирекция по горите в Стара Загора инж. Петър Заяков проследиха съдбата на въпросната гора след пожара. През 2008 и 2009 г. обгорялата дървесина от 1500-те декара е изсечена и продадена. Реализирани са 9700 куб.м, приходът за държавата от което е в размер на 390 000 лева. През 2010-2011 г. изгорелият терен е залесен с бор, кедър, дъб и акация. Фиданките все още са малки и визуалният ефект от залесяването ще е факт едва когато насажденията станат на 15-16 години. На 290 дка от залесената площ прихващането поради сушата е ниско – между 25 и 40%, и тази година ще се допълват с нови фиданки. Успоредно с това са в ход грижите по възстановяването на парк “Борова гора” западно от пътя за кв.Дъбрава, които тази година бяха подновени с общоградска залесителна инициатива.

Охраната на държавната гора е отговорност на Държавно горско стопанство – Стара Загора, чиято “шапка” е Югоизточното горско предприятие – едно от шестте в страната, посочи инж. Петър Заяков. Достъпът е спрян за превозни средства, които нямат работа в горските площи над “Лозенец”. Охранителите дежурят всеки ден, включително в събота и неделя.

Общо 270 горски служители имат оръжие, за да охраняват 171 000 хектара гори в Старозагорска област. Ежегодно се съставят 800-1000 акта, конфискуват се 100-150 каруци, 50-60 коня, около 20 автомобила и 34-40 моторни триона, които след това се продават на търг. Бракониерите, които не си вземат поука, се предават на съд и вече не се чувстват безнаказани. Само през 2015 г. са осъдени 17 души.

На свой ред Община Стара Загора продължава с премахването на незаконните постройки в квартал “Лозенец”. Около 50 коптори ще бъдат премахнати в западната част на квартала, около Зайчева поляна. Протоколите с предписанията са връчени, тази седмица връчват и заповедите. 15 от бидонвилите, в които живеят по 10-15 души без регистрация, вече са премахнати от обитателите им. Това са самонастанили се от Нова Загора, Сливен и Чирпан и Общината няма ангажимента да им осигурява къщи. До 2-3 седмици ще бъдат съборени онези от тях, които все още стоят. За 92-те постройки в източната част, отсам ул. “Витоша”, все още се търсят алтернативни терени, които да бъдат предложени на обитателите им. Досега са налични 40-50.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн