Спортисти от 9 страни идват в четвъртък в Стара Загора на лекоатлетическия турнир “Самарско знаме”

STZAGORA.NET
*
СКЛА “Берое” ще кандидатства наесен за влизане на “Самарско знаме” в европейските турнири по лека атлетика с ранг “Класик”
*
430 състезатели са се записали за участие в третия поред лекоатлетически турнир “Самарско знаме” в Стара Загора след възстановяването му през 2014 г. Стартовете в 16 дисциплини са в четвъртък от 18.00 до 20.30 часа на пистата на стадион “Берое”. Участниците в турнира са от България, Турция, Гърция, Македония, Сърбия, Румъния, Катар, Оман, Бахрейн и Обединените арабски емирства. Под липите ще се събере почти целият национален лекоатлетически тим на България. Това съобщиха пред медиите днес зам.-кметът на Община Стара Загора Красимира Чахова и Емилия Драгиева, член на УС на Спортния клуб по лека атлетика “Берое”.

Подробности за участниците сподели Красимира Чахова, самата тя с много титли в леката атлетика. Огромен интерес, както винаги, предизвиква дисциплината 100 м за мъже. Основните съперници в нея ще са Денис Димитров от “Берое” и Баракат Мубарак от Оман, които само преди седмица бягаха в Пловдив. Там нашият спринтьор регистрира резултат от 10:18 секунди, а съперникът му – 10.14 сек. Денис Димитров гони и норматива от 10.16 сек. за участие в Олимпийските игри в Рио де Жанейро. Третият голям конкурент за първото място ще е шампионът на Румъния в тази дисциплина. На 100 м ще бъдат пуснати три серии с по 8 състезатели – общо 24, като в резервния списък освобождаването на място в последния момент чакат още десетима.

Първи старт за сезона в Стара Загора ще направи европейската шампионка от 2006 г. Ваня Стамболова. Тя ще бяга на 800 м в конкуренцията на Катя Христова, която вече покри норматива за Европейското първенство през юли в Амстердам. Двете също ще се борят за покриване на олимпийския норматив от 2.01,50 мин.

В тройния скок има ударно българско присъствие. Ще стартират четиримата ни най-добри състезатели, покрили норматива за Европейското в Амстердам. Двама от тях – Георги Цонов и Румен Димитров – са с покрит норматив и за Рио. Другите двама – Златозар Атанасов и Момчил Караилиев – ще се борят за същото, но ако и те го постигнат, онзи, който е с най-слаб резултат от тях, ще трябва да си остане в България, тъй като регламентът допуска участие на Олимпиадата само на по трима състезатели от страна.

На 200 м мъже в стартовите списъци са заявени Абдурахман Камиз от Бахрейн, Баракат Мубарак от Оман, Денис Димитров и Борислав Тонев от “Берое”, както и националните състезатели Петър Кременски и Красимир Брайков.

На 400 м при мъжете заедно с шестия в световната ранглиста за сезона Абас Абу Бакер (44.55 сек) от Бахрейн ще бяга и 15-годишен старозагорски състезател.

На 800 м беройската надежда Велин Коваленко ще се изправи срещу конкуренти от Румъния и Македония. В дисциплината ще стартира и националният ни рекордьор за младежи на 3000 м стийпълчейз Митко Ценов.

Много силно присъствие се очертава в скока на височина при жените. В него ще видим три представителки на “Берое”: Мирела Демирева, Елеонора Драгиева и Антония Митева. Мирела Демирева отказа учаситие в старт от “Диамантената лига” в Осло, за да дойде и да стартира на родния си стадион в Стара Загора. Тя има и покрит норматив за Олимпиадата. Със своите 193 см в момента тя е в световната осмица на висок скок.

Оспорвана надпревара в скока на височина се очаква и при мъжете. Ще стартира Тихомир Иванов, който също гони норматив за Олимпиадата от 229 см. Само преди няколко дни той скочи 226 и се очаква да добави нужните му още 3 см в Стара Загора.

От СКЛА “Берое” в тазгодишния турнир “Самарско знаме” ще участват Денис Димитров, Борислав Тонев, Венцеслав Пенев, Велин Коваленко, Кремена Колева, Виктория Генова, Мирела Демирева, Елеонора Драгиева, Антония Митева.

Емилия Драгиева, която също е изявена наша спортистка, с бронзов медал на висок скок с 200 см от Световното първенство по лека атлетика за жени в Индианаполис, САЩ, през 1987 г., подчерта, че турнирът “Самарско знаме” набира скорост и от година на година става все по-силен. “Тази година правим генерална репетиция, за да можем през 2017 г. да влезем в евротурнирите с ранг “Класик” – каза тя. – Това е втората по класа верига турнири на Европейската атлетика. На пресконференция вчера в София с участието и на президента на СКЛА “Берое” Иван Колев председателят на БФЛА и първи вицепрезидент на Европейската атлетика Добромир Карамаринов посочи дори още по-висока цел – постигане от “Самарско знаме” в бъдеще на турнирния ранг “Премиум”, а по-нататък – влизане дори в състезанията на IAAF (Международната асоциация на федерациите по атлетика). Стара Загора кандидатства и за домакинството на европейското отборно първенство, 1-ва лига, през 2017 г., след като точно тук миналата година българският отбор влезе в нея от втора лига.

Бързо нарастващата си популярност “Самарско знаме” и старозагорската лека атлетика като цяло дължат на безрезервната подкрепа от страна на Община Стара Загора, подчерта Емилия Драгиева. “Кметът Живко Тодоров ни повярва, че можем да се появим на европейската лекоатлетическа карта още в самото начало, когато нямахме нищо, дори достатъчно състезатели. Но нашият клуб доказа, че може да е домакин на Балканиада, на състезание от Европейската купа, и ето че сега се борим и за евротурнир” – отбеляза тя. Състезателите от много страни идват тук заради добрата организация и за чудесната атмосфера на стадион “Берое”. Никъде няма такава публика – казват гостувалите в Стара Загора. Не е без значение и фактът, че докато навсякъде в Европа билетите за лекоатлетическите турнири са много скъпи (1000 евро за трите дни на предстоящото Европейско в Амстердам, например), то под липите засега “Самарско знаме” все още е с вход свободен.

Наградният фонд на “Самарско знаме” тази година е 36 000 лв. За първо място премията е 1000 лв., за второ 600 и за трето 400. Двамата лекоатлети, при мъжете и жените, с най-добри резултати по международната таблица, ще си тръгнат с по още 2000 лв. премия.

Като гости на турнира се очакват Добромир Карамаринов, министърът на спорта Красен Кралев, прославената ни спринтьорка Анелия Нунева и др.
#gerb

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн