Премиерът Бойко Борисов и кметът на Казанлък Галина Стоянова заедно откриха новия Музей на розата в Казанлък

STZAGORA.NET
*
В ритуалното прерязване на лентата на новия дом на националния символ – розата, с Бойко Борисов участваха Лиляна Павлова – министър на регионалното развитите и благоустройството, Николина Ангелкова – министър на туризма, миинистърът на земеделието и храните Десислава Танева и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Всички те заедно с кмета на община Казанлък Галина Стоянова и Царица Роза 2016 Йоанна Шишкова откриха новия Музей на розата в парк „Розариум“.

След тържествения водосвет, отслужен от казанлъшки духовници, Галина Стоянова приветства многобройните гости от страната и чужбина и припомни дългия път, извървян до сбъдването на мечтата на казанлъчани: „Преди 50 години държавата признава, че националният символ е маслодайната роза. С постановление на Министерски съвет създава Музей на розата тук, в Казанлък. И го настанява временно в едно неугледно помещение в Института на розата“. Галина Стоянова отбеляза усилията на жителите на Казанлък да намерят ново място, подобаващо за визитката на България пред света. Кметът оцени изключителната роля на арх. Ивелин Недялков, който междувременно създава и подарява на музея нов проект за дом на розата. Така постепенно идеята печели подкрепа, но се стига до момента с финансирането. „Никой не вярваше, че ще намерим финансиране в днешно време точно за музей на розата“ – добави тя. Кметът разказа за разговора си с премиера на същото място преди 2 години, на откриването на красивия Розариум. Тогава тя му показва срутения ресторант и проекта за нов музей на розата. След време лично Бойко Борисов по телефона й съобщава, че държавата ще финансира проекта и тя отива на среща в Министърски съвет.

Кметът на общината гордо заяви, че обещанието й към Борисов музеят да отвори врати на Празника на розата 2016 е спазено. Тя благодари на строителя – кооперация „Синвекс“ и на Евгени Александров за денонощната работа, за да може музеят да отвори врати, на розопроизводителите и фирма „Кастамоно“, оборудвали музея, на директора на Историческия музей Момчил Маринов за уникалната експозиция.

На свой ред министър-председателят поздрави представителите на дипломатическия корпус и отбеляза, че изключително рядко толкова много посланици на различни държави могат да бъдат видени заедно – на САЩ, Япония, Палестина, Белгия, Мароко, Пакистан, Иран, Алжир, Тайланд, Русия, Виетнам и други, които новият Музей на розата събра на едно място – в казанлъшкия парк Розариум.

Борисов изрази задоволството си от откриването на музея и подчерта, че новият дом на розата е на всички жители от Казанлък, на всички българи, на хилядите туристи, на всички хора по света и подчерта гордостта на България от векове: „Да видят и те, че най-славното нещо в света е розовото масло!“. Като обобщение от видяното от парка и външния вид на музея до този момент, той каза: „Става много красиво, браво!“.

След тържественото прерязване на лентата Бойко Борисов, придружаван от кмета и официалните гости, разгледа експозициите в новия Музей на розата. Най-впечатлен министър-председателят бе от представените експонати за успеха на българските търговски фирми за розово масло в световен мащаб и за българския принос при нововъведенията в розопроизводството.

В края на посещението си премиерът на България пожела успех на Музея на розата в новата книга за впечатления.


#vvv

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн