Фараони идват в събота на Античния форум в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
За първи път Стара Загора ще бъде домакин на киноложка изложба на една от най-редките и стари породи кучета в света. В България живеят 12 кучета от породата Фараонова хрътка, или Египетско фараоново куче, които на 4 юни 2016 г. от 11.00 ч. ще дефилират по главната улица на Античния форум в хилядолетния град. Те ще пристигнат от София, Варна, Бургас и Пловдив.

Представените животни в ринга, разположен в пространството до беседката на Античния форум Августа Траяна, ще бъдат оценявани от уважавания съдия от Холандия Andre van den Broek. Негов помощник в ринга ще бъде един от най-уважаваните български експерт-кинолози Юлия Велкова.

4-та специализирана изложба на кучета от Пета породна група, клас Примитиви, с ранг САС, се организира от Български киноложки клуб „Фараоново куче“, Община Стара Загора и Тракийски университет – Стара Загора, под егидата на Българската федерация по кинология. Тя се посвещава на Празника на детето – 1 юни.

По традиция българският клуб на една от най-старите породи кучета в света провежда своите изложби в подходяща обстановка, подчертаваща древния произход на породата. Стара Загора е предпочетен като град на първите неолитни жилища в Европа и заради великолепния римски Античен форум. Такива кучета са съществували 3000 г. пр.Хр., а изображения на Фараоново куче са открити в гробниците на египетските фараони. В историята на човечеството породата се е прославила с необикновената си красота и елегантност. Зрителите ще могат да видят в ринга и деца-водачи на кучета, които ще демонстрират своето майсторство, а най-добре представилите се ще получат награди.

В изложбата, която е включена в културния календар на Община Стара Загора, ще участват и представители на единствената в света порода нелаещи кучета Басенджи, от същата породна група. Медийни партньори на събитието са Радио Стара Загора и Телевизия Стара Загора.
#vvv

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн