Първа копка на храм „Св. Мчк. Трифон“ правят тази събота в село Малка Верея

STZAGORA.NET
*
Първа копка на храм, носещ името на Св. Мъченик Трифон, ще направят в събота, 4 юни, от 11.00 часа в старозагорското село Малка Верея. След поредица от благотворителни инициативи читалищното ръководство, подкрепено от кмета на селото Дончо Брайков, успяха да осъществят голямата мечта на всички жители на населеното място.

Желанието на църковното настоятелство е през 2016 г. да се завърши поне „Кота 0“, което приблизително струва около 30 хил. лева, а до момента са събрани малко над 10 хил. лева. Благотворителната кампания за събиране на средства стартира през декември миналата година с Коледен базар.

Парцелът, върху който ще се строи храмът, е с площ 665 кв.м и е дарен от Община Стара Загора преди 2 години. Църковното настоятелство разгледа много проекти на църкви и покани арх. Иван Иванов да предложи типов храм, който да се построи в Малка Верея. Широко одобрение събра проектът на църква, която вече бе построена в друго старозагорско село – Маджерито, както и в кв. „Зора“. Предстои храмът да бъде със застроена площ от 120 кв.м, което покрива нуждите на нарастващото население на селото, разказа председателят на НЧ „Св. Св. Кирил и Методий-1921“ инж. Христо Баев. Разрешителното за строеж е издадено от главния архитект на Община Стара Загора Иван Кирчев през март 2015 г.

В Малка Верея преди дни, на 29 май, друг повод събра жители и гости на селото. С празнична програма бе отбелязана 95-тата годишнина на НЧ „Св.Св. Кирил и Методий-1921“. Събитието бе уважено от кметовете на селата Казанка, Сулица и Лясково, както и от представители на читалището в Елхово. Три часа продължи веселието в центъра, а малките таланти от детски танцов състав „Тракийче“ при НЧ „Г. Бакалов-1933“ и професионалистите от Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ поздравиха присъстващите (на снимката).
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн