Нов трус в БСП – Стара Загора: Снеха политическото доверие от новия председател на групата общински съветници Бойчо Биволарски

STZAGORA.NET
*
Бурите в старозагорската организация на БСП отпреди няколко години явно не са били последни. Тази вечер (понеделник, 30 май) в средите на социалистите най-(не)очаквано се разрази нова. Която по своите разрушителни последици повече прилича на мощно торнадо, отколкото на обикновена вътрешнопартийна свада.

Кой доскоро можеше и да си помисли, че такова нещо изобщо е възможно в БСП? Новият председател на групата общински съветници проф. Бойчо Биволарски – със снето политическо доверие и изключен от състава на Общинския съвет на БСП за една година! И със забрана, отново за същия период, да заема каквито и да било отговорни партийни постове!

Както научихме, партийният гняв на мнозинството от 21 души от 40-те членове на Общинския съвет на БСП е превърнал проф.Биволарски в козел отпущения, т.е. в необходимия грешник, натоварен с общите грехове. Всъщност предложението е било наказанието да се стовари върху всичките четирима бунтари от 6-членната група на общинските съветници от БСП – Бойчо Биволарски, Иван Митров, Даниела Лекина и Климент Пенчев – които преди 4-5 дни решиха да поемат нещата в свои ръце, като смениха водачката си в местния парламент Валя Бонева с професора от Тракийския университет. Мотивите им бяха, че Бонева като лидер на БСП в Стара Загора е пар екселанс твърдолинеен партиен функционер, докато Биволарски, в битността си на бивш председател на същата група отпреди няколко години, е по-печен в общинските дела и по-лесно се оправя с типичната тематика в Общинския съвет. Но гласовете за възмездие за волността са стигнали само да бъде наказан професорът. Другите трима са останали невредими. Засега.

“Най-интересното в случая е, че ние четиримата нямаме уставно нарушение – коментира за stzagora.net единият от взетите на мушка за партийно наказание – Иван Митров. – Групата ни е сформирана с решение на Общинския съвет на БСП, но ние работим по правилник. А в него пише, че групата (изброените 4-ма, плюс Валентина Бонева и ветеранът Кольо Димов) може сама да си избира ръководството. Е, избрахме го. Но въпреки че имаме всички основания за това, се опитаха да ни наложат наказания, като мина само това на Бойчо Биволарски с 21 гласа. За мен гласуваха “против”, т.е. да бъда наказан, 18 души и наказанието ми не мина. Както не мина и за Лекина и за Климент Пенчев – млади хора са, чуха се гласове да не бъдат наказвани. Но остана впечатлението за организирана саморазправа. Само че се уплашиха на четирима човека едновременно да свалят политическата отговорност. Получи се интересна ситуация – Бойчо Биволарски е водач на групата, но той няма политическото доверие на БСП. Няма да бъде член на Общинския съвет на столетницата. Няма да може да отиде и в Областния съвет на БСП по право като ръководител на група. Но остава председател на групата. Ако го няма неговият подпис, протоколът от заседанието няма да мине. Сега той ще обжалва, защото не може за едно и също нещо – че сме освободили Бонева и сме избрали него – на всеки да се налагат различни наказания. Някаква вакханалия е настъпила, всеки си тълкува както иска. Аз попитах – кое е моето прегрешение? Не можаха да ми обяснят. По принцип председателят трябвало да бъде и ръководител на групата. Ами – казвам им – напишете го това в Устава, че председателят за вечни времена оглавява различните комисии и че другите нямат това право.”

Проведеното пленарно заседание на Общинския съвет на БСП в Стара Загора е било извънредно, с една единствена точка – разглеждане на партийното положение и налагане на наказания на четиримата общински съветници-социалисти. Редовното ще се проведе на 2 юни. В работата на пленума е участвал Драгомир Стойнев, който отново отговаря като член на Националния съвет на БСП за Стара Загора и региона. Както и отговорникът от Организационния отдел за Стара Загора Станимир Стефанов и председателката на Общопартийната контролна комисия Валентина Богданова. Драгомир Стойнев е бил против налагането на санкции, като е предложил, за да бъдат избегнати наказанията, Биволарски да декларира в местния парламент, че се оттегля от председателското място в групата. Но професорът е отказал.

Заседанието на ОбС на БСП, проведено в сградата на Общинския съвет в Стара Загора, е продължило 4 часа – от 18 до малко преди 22 часа.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн