ВНИМАНИЕ! Опасност от пожари вследствие използването на летящи (китайски) фенери

STZAGORA.NET
*

ВНИМАНИЕ!
Опасност от пожари вследствие използването на летящи (китайски) фенери

Летящите (китайски) фенери придобиват все повече популярност у нас заради ефектния си вид. Повечето са изработени от специална трудногорима хартия, но съществува голям риск от възникването на пожари при попадане на фенера върху клони на дървета, сухи треви, по тераси и постройки с горими покриви. Статистиката в страната сочи увеличаване броя на пожарите с причина за възникване именно попадане на фенери върху горими повърхности и насаждения. Област Стара Загора не прави изключение, като един от последните пожари с големи загуби е с точно такава установена причина.

Органите за „Пожарна безопасност и защита на населението” Ви съветват:

* Препоръчително е пускането на летящи фенери да се осъществява на открити площадки на разстояние минимум 50 метра от горски насаждения.
* Да се избягва близост с дървета, сгради, кабели за високо напрежение, както и бензиностанции, изсъхнали тревни площи.
* Фенерите да не се използват при дори и лек полъх на вятъра, тъй като не може да се предвиди къде ще попаднат.
* Абсолютно е забранено използването им при дългосрочно задържане на високи температури през летните месеци и наличие на много суха растителност.
* Да се избягва пускането на фенери, които са разкъсани или имат дупки от изгаряне по хартиеното тяло, тъй като по този начин е възможно същите да паднат преждевременно и да бъдат предпоставка за възникване на пожар.
* Да се спазват стриктно инструкциите за безопасност на фирмата производител.
#vvv

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн