Бузлуджа има потенциал да стане една от най-успешните дестинации в България

STZAGORA.NET
*
Архитект Дора Иванова представи своя проект за възстановяване на паметника на връх Бузлуджа по време на Дванадесетата световна среща на медиите в Прага, съобщиха от Община Казанлък, като цитираха Радио “Фокус”. В презентацията си тя заяви, че община Казанлък е много богат на културен ландшафт и на културно-историческо наследство регион – Долината на тракийските царе, Долината на розите, паметникът Шипка, от другата страна на Балкана – Архитектурно-етнографският комплекс „Етъра“ и много други такива обекти, които функционират и се развиват успешно.

Според архитект Иванова паметникът на Бузлуджа би могъл да се впише в този кръг и да допълни историята. „Това е паметник от най-новото време на България. Така туристите, които биха посетили Долината и Шипка, биха посетили и Бузлуджа, тях ги делят 12 километра. И в същото време паметникът на Бузлуджа като един различен елемент би могъл да привлича интереса на туристи от цял свят и съответно тези туристи биха посетили останалите културно-исторически обекти в района“ – коментира Дора Иванова. Според нея Бузлуджа може да се превърне в една от най-успешните дестинации в България и да допринесе за развитието на региона и на туризма на това място. В подкрепа на тази своя теза Иванова цитира директора на института за опазване на паметници на културата в Берлин проф. Хаспел: „Бузлуджа е толкова важна за съвременната история, колкото тракийските гробници за античността“.

По време на презентацията си Иванова изнесе и някои факти около построяването на монумента преди години. В Бузлуджа са вложени общо 25 млн. лв. тогавашни пари, 16 млн. от които – събрани от народа. 6000 души са работили 8 години. Този паметник е трудът на живота на много от най-добрите български архитекти, инженери и художници на това време. „Тази сграда е факт, тя съществува и представлява една стойностна, въздействаща и непреходна архитектура. Тя е артефакт от историята на България. Вярвам, че всеки период трябва да бъде познаван и изтриването или зачеркването на историята не е градивно, а по-скоро опасно“ – коментира арх. Дора Иванова.

Тя коментира още, че за възстановяването на паметника е нужно поставянето на покрив, остъкление и евентуално укрепване. Нужна е консервация на сградата, а не връщането на предишния й блясък, защото целта е опазването на едно културно-историческо наследство, а не възхвала на определена идеология. В този смисъл авторката на проекта поясни, че това ще бъде паметнк на българската история, а не на една определена партия или строй.

По първоначално изчисления ще са необходими 2,5 млн. лв., ако конструкцията е в задоволително състояние, но това трябва тепърва да се докаже, За тези дейности са необходими около 100 000 лв.

Архитект Дора Иванова каза още, че след множество дискусии в експертните среди се е наложило и мнението, че Бузлуджа има много добри шансове да получи статут на световна ценност и да бъде включена в листата на ЮНЕСКО.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн